Anatomie. Urechea cartilaginoasa se dezvolta din 6 tuberculi. Daca in cursul dezvoltarii procesul de fuziune al acestora este perturbai pot aparea fistule (cel mai adesea apare o mica fistula in fata tragus-ului) sau pavilioane accesorii (formatiuni cartilaginoase localizate intre comisura bucala si tragus).
Conductul auditiv extern are o lungime de 3-4 cm si forma unei litere S usor incurbate. Treimea sa externa are un schelet cartilaginos, iar la nivelul tegumentului sunt prezente fire de par si glande ceroase. Cele doua treimi interne sunt inconjurate de structuri osoase, iar tegumentul are o bogata inervatie senzitiva. Medial si anterior se afla recesul antero-inferior, unde se acumuleaza secretiile.
Membrana timpanului separa conductul auditiv extern de urechea medie. La nivelul membranei timpanului se observa manerul ciocanului care proemina la acest nivel. Cea mai mare parte a membranei timpanului se afla sub
tensiune -pars tensa, dar deasupra apofizei laterale a ciocanului se afla o zona triunghiulara a carei tensiune este mai redusa -pars flaccida (sediul perforatiilor cu origine in urechea medie).
Urechea medie este situata in stanca osului temporal si contine lantul celor 3 oscioare. Ea este delimitata extern de membrana timpanului, iar intern de catre urechea interna. Doua placi osoase subtiri separa inferior urechea medie de vena jugulara iar superior de lobul temporal. Anterior trompa lui Eustachio realizeaza comunicarea cu faringele. Posterior, prin intermediul aditus-ului si antrum-ului, urechea medie comunica cu celulele mastoidiene.
Ceara (cerumen). Protejeaza impotriva macerarii. in conditiile unei productii exagerate de cerumen poate aparea
surditatea de conducere si disconfort. Ceara poate fi inlaturata dupa inmuierea ei cu picaturi de
ulei (ex: ulei de masline) zilnic timp de 4 zile si injectarea de apa la 37AC. Directia jetului de apa trebuie sa fie in sus si inapoi. Nu injectati apa daca membrana timpanului este perforata sau dupa operatiile pe mastoida.
Hcmatoanele pavilionului. Pol aparea dupa traumatisme directe la nivelul urechii si trebuie evacuate prompt (de obicei se realizeaza o aspiratie folosind un ac cu lumen larg). Realizati apoi compresiunea pavilionului pentru a preveni necroza ischemica si colapsul cartilajului care pot avea drept rezultat asa-numita ureche in forma de "conopida" (ureche zdrentuita). Urechea zdrentuita poate fi si consecinta pericondritei consecutive mastoidectomiei.
Exostozele. Sunt tumefactii subcutanate moi, bilaterale avand origine la nivelul conductului auditiv extern osos. Ele apar mai ales la cei ce practica sporturi nautice. De obicei sunt asimptomatice, dar daca impiedica scurgerea apei pot favoriza
otita externa. Rareori ele obstureaza complet conductul auditiv extern si produc surditatea de conducere. In aceasta ultima situatie, este necesara excizia lor chirurgicala.
Corpii straini la nivelul urechii. Insectele trebuie inecate in ulei de
masline iar apoi evacuate cu ajutorul jetului de lichid introdus cu o seringa. in cazul altor obiecte, roaga un specialist sa le extraga - deoarece deseori ele ajung destul de profund. Carligele sau aspirarea se vor utiliza in locul clestilor. Uneori pentru extragere poate fi necesara
anestezia generala.
Membrana timpanului stang, vazuta din lateral. Cele patru cadrane arbitrare sunt delimitate de liniile continuie si de manerul ciocanului. (Dupa Cunningham's Manual, i. 3, OUP).