eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oftalmologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oftalmologie

Examenul o.r.l.


Medicii care lucreaza in departamentele O.R.L. sunt usor de recunoscut datorita oglinzilor concave prezute cu un orificiu central si pe care ei Ie poarta pe frunte. Aceste oglinzi concentreaza lumina emisa de o sursa luminoasa independenta, sub forma unui fascicul care permite o buna iluminare, tji lasa libere ambele maini ale medicului. Noile dispozitive pentru nasoendoscopie prezute cu fibre optice elimina necesitatea oglinzii.

Examenul urechii. Examineaza orificiul auditiv extern, pinna precum si zonele invecinate pentru a obser un eventual edem sau semnele de inflamatie. Curata orice scurgere si inlatura orice dopuri de cerumen (p.606). Instaleaza pe otoscop cel mai larg si mai comforil speculum auricular si examineaza intreaga lungime a conductului auditiv extern precum si timpanul. Obserrea timpanului este prima tehnica pe care trebuie sa o stapanesti, ea fiind relativ usoara. Aderata tehnica consta in a obser ce se afla in spatele timpanului, si aceasta se insuseste in multi ani. incepe prin a trage de pavilion in sus si in spate, pentru a transforma conductul auditiv extern intr-un conduct rectiliniu. (La sugari, trage pavilionul in spate si in jos). Manerul ciocanului se constituie intr-un reper bine delimitat, situat in spatele membranei timpanului. Anteroinferior fata de acest reper se obser un reflex luminos produs datorita gradului de concavitate a membranei timpanului din aceasta regiune. Pentru a putea repera cu usurinta stanga si dreapta (de exemplu cand privesti imaginea unui timpan) trebuie sa stii ca reflexul luminos este indreptat in jos si inainte - spre degetele de la picioare (antero-inferior). incearca sa observi cu atentie cadranul postero-superior al timpanului - in spatele lui se afla elementele cele mai importante: pliul maleolar posterior, lunga apofiza a nicolei si nervul facial. Noteaza culoarea si translucenta membranei, existenta unor proeminente sau perforatii membranale. in cazul acestora din urma trebuie notata pozitia lor precum si daca ele ajung pana la marginea timpanului. Perforatiile localizate in pars flaccida pot fi expresia unor modificari patologice grave (p.612). Mobilitatea membranei timpanului poate fi dovedita folosind un speculum auricular al carui capat ingust este inchis cu ajutorul unui ecran de sticla, iar pe lateral este prezut cu un orificiu la care se poate atasa un mic balon de cauciuc. Ciu-pirea balonului Ut-bui sa produca deplasarea timpanului. in conditiile in care trompa lui Eustachio este permeabila se obser miscarea timpanului in timpul manevrei Valsal.

Cavitatile nazale si faringiene. Pentru a putea examina aceste elemente este necesar ca structurile care dorim sa le vizualizam sa fie plasate in calea fasciculului de lumina reflectat de oglinda. Pentru inceput roaga pacientul sa deschida gura fara insa sa scoata limba. Aplica o spa-tula chiar in spatele celui mai inalt punct al limbii si roaga pacientul sa spuna "aaah". Aceasta manevra determina ridicarea palatului, permitand astfel examinarea orofaringelui, amigdalelor, peretelui posterior al faringelui, a pilierilor anterior si posterior ai lojelor amigdaliene. La unii pacienti examinarea se realizeaza mai bine in conditiile in care pacientul respira fara a spune "aaah".
Plasarea unei oglinzi incalzite sub nivelul orificiului de comunicare din spatele palatului moale, permite obserrea septului nazal, a capetelor posterioare, ale cornetelor superior, mijlociu si inferior, a peretilor laterali ai nazofaringelui, a orificiilor trompelor lui Eustachio, a rece-surilor faringiene, si a peretelui superior al naso-faringelui sau a vegetatiilor adenoide. Rinoscopia anterioara (care foloseste un speculum special - Thudiculum - pentru a mentine deschise narile) permite vizualizarea extremitatii anterioare a cornetelor inferior si mijlociu.
Laringoscopia indirecta se realizeaza mentinand limba pacientului pro-truzionata si folosind o oglinda mare incalzita. in timp ce pacientul respira normal se pot vizualiza epiglota si poarta posterioara a istmului la-ringian. Daca pacientul este rugat sa spuna "ee" se pot vizualiza interiorul laringelui si corzile vocale. in cazul in care este necesara o examinare mai amanuntita se realiza o endoscopie folosind un nas-endoscop de 3 mm, flexibil cu fibre optice. Acum, internarile in spital se fac in principal pentru prelerea unor biopsii si mai rar pentru diferite examinari ce necesita anestezie.



Alte materiale medicale despre: Oftalmologie

1. EcoCG in modul M (EcoCG-M) in diagnosticul SM, examenul EcoCG are o acurateta de 95% (1) permitand: - diagnosticul pozitiv (calitativ) al SM [...]
Generalitati Este una dintre metodele cele mai importante de diagnostic instrumental in CV, devenind \"uzuala\" alaturi de ECGrafie si mai no [...]
In aprecierea valvulopatiilor mitrale, mai rar a altor CV, un rol important il are examinarea circulatiei pulmonare. in conditii normale, bronsi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre oftalmologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile