eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tehnica procedeelor de masaj

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » masajul » tehnica procedeelor de masaj

Vibratiile


Vibratiile constau din miscari oscilatorii ritmice si din presiuni intermitente, executate foarte frecvent si uniform, cu ajutorul mainii sau al unor aparate numite bratoare. Aceste miscari realizeaza deplasari mici (de cativa milimetri) ale pielii, tesuturilor si presiuni ondulatorii foarte variate.
Vibratiile manuale se executa cu varful degetelor sau cu fata lor palmara, cu podul palmei sau cu radacina mainii, cu toata palma si cu degetele intinse, cu pumnul deschis sau inchis. Se intelege ca vom folosi aceste procedee in raport cu intinderea regiunii, cu grosimea si sensibilitatea tesuturilor masate si cu scopul urmarit.
Miscarile bratorii sunt asemanatoare cu un tremurat continuu; ele rezulta din contractiile rapide ale muschilor antagonisti ai degetelor si mainii, antebratului si bratului. Din aceasta cauza, bratiile manuale sunt greu de executat si destul de obositoare. Uneori insa se executa bine si cu usurinta, de la prima incercare, de catre cei ce au aptitudini native pentru astfel de miscari. Aceste bratii nu pot fi niciodata perfect ritmice, nu pot realiza oscilatii si presiuni uniforme si, mai ales nu pot fi executate timp prea indelungat, din cauza contracturii care apare in muschii bratului si antebratului care lucreaza.
Desi se executa greu, bratiile manuale continua sa fie indicate si aplicate in mod curent, deoarece pot fi adaptate cu usurinta in ceea ce priveste amplitudinea, ritmul si presiunea miscarilor.
Mana este un instrument ideal, intotdeauna moale si calda, modelandu-se perfect dupa forma regiunii pe care o masam.
Vibratiile mecanice sunt in schimb mai rapide, mai uniforme si perfect ritmice. Aceste calitati se mentin aceleasi pe timp nedefinit. Aparatele mici de brat produc oscilatii egale si cu ritm constant. Aparatele mai mari pot fi reglate in ceea ce priveste frecventa si amplitudinea oscilatiilor.
Contactul cu diferitele parti ale corpului se face prin benzi de panza tare, prin dispozitive sau piese speciale, construite din metal, ebonita, cauciuc sau alte materiale, plastice. Acestea au diferite dimensiuni si se aplica direct pe piele, sau actioneaza prin intermediul mainilor tehnicianului.
Exista si aparate complexe de brat (exemplu "marele brator al lui Zander"), iar in ultima vreme au aparut aparate mari pentru bratul intregului corp ("mese sau paturi bratoare").
Tehnica de aplicare a bratiilor depinde de regiune si de necesitati. Pot fi folosite bratii pe portiuni mai limitate sau mai intinse ale corpului, executate pe o durata scurta, medie sau lunga. Pentru aceasta, mana sau piesa bratoare actioneaza pe loc, sau este deplasata in sensul dorit.
O forma obisnuita a acestei manevre poate fi socotita "presiunea brato-rie", care se aplica intr-un singur punct sau se deplaseaza in sens liniar, pe intinderi foarte variate. Aceasta manevra este executata cu varful unui singur deget sau al celor trei degete: indicator, mijlociu si inelar. Procedeul se aplica la radacina sau pe traiectul unui nerv, pe insertia unui tendon sau muschi, in jurul unei articulatii sau in lungul unei vene.
Vibratiile se combina, in masajul comun, cu manevrele de alunecare, cu frictiunile sau chiar cu framantatul.
Miscarile bratorii cu o amplitudine sau intensitate mai mare decat bratiile obisnuite se numesc "trepidatii".
Trepidatiile se pot executa atat manual cat si mecanic. Ele se aplica pe diferitele regiuni ale trunchiului.
Trepidatia toracelui se asociaza, de regula, cu miscarea respiratorie. O data cu inspiratia si cu ridicarea pasiva a toracelui se incep trepidatiile cu ambele maini plasate in spate, accentuandu-se spre sfarsitul ei. Palmele se aplica in timpul expiratiei pe partile anterioare si laterale ale toracelui si executa manevrele de presiune bratorie, mai ales spre sfarsitul ei, pentru a continua in pauza respiratorie.
Efectele bratiilor se explica prin actiunea lor mecanica si reflexa. Manevrele fine, uniforme si prelungite sunt intotdeauna linistitoare. Ele reduc sensibilitatea nerlor din piele si din tesuturile superficiale, producand senzatia de incalzire si relaxare. Manevrele ample si intense produc, pe langa efectele de mai sus, si o activare a circulatiei locale.
Aplicate pe regiuni intinse, ori insotind manevrele de netezire, frictiunile si framantatul din masajul somatic, ele produc o actiune calmanta, relaxatoa-re si descongestionanta, pentru intregul corp.
Vibratiile sunt indicate, in general, in tratamentul afectiunilor dureroase sau congestive, sau in cele insotite de contracturi musculare si incordari psihice.
Sportii reusesc sa execute cu usurinta formele simple de bratie si le aplica in combaterea oboselii musculare sau in tratametul unor leziuni accidentale.



Alte materiale medicale despre: tehnica procedeelor de masaj

Presiunile pe anumite portiuni mai mici sau mai mari ale corpului sunt procedee foarte vechi, caracteristice tuturor formelor de masaj empiric. Aceste [...]
Dupa netezire, frictiunile sunt procedeele cele mai vechi si mai des folosite in toate formele de masaj. Daca netezirea este o manevra cu actiune spe [...]
Baterea sau lovirile usoare si ritmice, aplicate pe piele si pe tesuturile moi ale corpului, sunt cele mai intense si mai excitante procedee de masaj. [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tehnica procedeelor de masaj

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile