eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bazele generale ale masajului sportiv

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » masajul » bazele generale ale masajului sportiv

Masajul igienic


Masajul igienic
Aplicat in scop igienic, masajul constituie o metoda de ingrijire obisnuita a corpului.
Masajul igienic poate contribui la imbunatatire continua a starii sanatatii sportilor, daca se asociaza cu expunerea metodica a corpului la actiunea binefacatoare a aerului, a razelor solare si a apei devenind astfel un factor auxiliar de calire si prin aceasta la otelirea corpului.
Masajul igienic contribuie, de asemenea, la sporirea capacitatii functionale a organismului si la cresterea rezistentei lui la efort, devenind un factor esential de profilaxie si combatere a oboselii fizice.

MASAJUL IGIENIC, FACTOR AUXILIAR DE CALIRE A CORPULUI
Masajul igienice se aplica in special sub forma automasajului, fie dimineata, in legatura cu ingrijirile igienice zilnice, ca spalatul, baia sau dusul si gimnastica de inorare, fie peste zi sau seara.
Acest masaj se aplica pe o suprafata cat mai intinsa a corpului, manevrele lui fiind executate intr-un ritm u si cu o intensitate medie, durata lui fiind scurta.
In timpul zile, masajul este indicat mai ales dupa terminarea actitatii profesionale sau a altor treburi curente, cand poate capata un caracter relaxa-tor si odihnitor.In sfarsit, masajul igienic poate fi executat inainte de culcare, cand se poate prelungi, asociindu-se din nou cu dusul sau cu baia calduta. Dupa masaj si baie, somnul ne mai usor si dene mai profund si mai linistit.In timpul concediilor la mare sau la munte, de regula vara, se incepe sau se continua actiunea de calire a corpului.In timp ce facem baia de aer, automasajul executat lent si metodic, ne da prilejul sa cercetam in amanunt fiecare regiune si segment al corpului. Acest automasaj se executa pe indelete, folosind, daca este nevoie, unele creme speciale pentru ingrijirea pielii.Inainte de a intra in apa marii, a lacurilor, raurilor sau bazinelor de inot, trebuie sa ne expunem metodic la lumina e a soarelui si sa ne masam, dupa voie, toate partile accesibile ale corpului.
Actiunea de calire se continua acasa sub forma baii de aer si a automasajului.
In baie sau sub dus se executa asa zisul "masaj umed". Cu mainile bine sapunite, sau folosind o manusa de panza, un burete sau o perie de baie imbibata cu clabuc de sapun, ne masam metodic pe toate partile corpului, folosind manevre variate de netezire si alunecare, frictiuni si framantari ale muschilor. Ne spalam apoi cu apa calda, terminand actiunea cu un dus rece dar scurt, dupa care ne stergem bine cu un prosop uscat, continuand sa fric-tionam pielea in acelasi ritm u.
Un alt procedeu si mai simplu de automasaj, care poate fi folosit dimineata si seara, in lipsa dusului este frictiunea corpului cu prosopul umed, bine stors. Apucand prosopul de capete, il aplicam pe regiuni intinse ca spatele, pieptul, abdomenul, ceafa si chiar membrele si executam frictiunea, tragand prosopul dintr-o parte in alta si deplasandu-l in sus si in jos, in lungul regiunii masate.
Putem imbraca prosopul pe mana ca pe- o manusa si completam apoi frictiunea pe partile ramase nemasate.

Executarea variata a automasajului si posibilitatile de asociere a lui cu ceilalti factori de calire ne procura o infinitate de modalitati de adaptare la necesitatile indiduale, in raport cu diferite imprejurari si situatii in care ne gasim. Ca factor de calire, masajul contribuie la pastrarea si imbunatatirea sanatatii, la perfectionarea functiunilor organismului si la sporirea rezistentei lui la imbolnari.



Alte materiale medicale despre: bazele generale ale masajului sportiv

Membrele inferioare pot fi masate pe segmente sau pe toata lungimea lor. Putem masa pe rand intai membrul inferior din dreapta, apoi pe cel din st [...]
Automasajul trunchiului se executa pe regiuni, incepand cu spatele, continuand cu peretele abdominal si terminand cu peretele toracic. Automasa [...]
Jocurile sportive ocupa un loc din ce in ce mai important in activitatea sportiva de masa. Prin caracterul lor dinamic si competitional, atrag [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bazele generale ale masajului sportiv

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile