Maselarita sau nebunarita face parte din familia Solanaceae.
Dozele ponderabile au asupra organismului
sanatos o actiune asemanatoare cu a Belladonnei, in plus, cu o actiune depresiva asupra sistemului nervos, datorita scopola-minei. Distingem deci, succesiv, o faza de excitatie cu
spasme si eventual delir, o faza astenica cu staza capilara si o. faza paralitica incheiata cu coma.
Tinctura-mama se prepara din ta intreaga, recoltata in iulie, la inceputul infloririi.
Durata de actiune a dilutiilor inalte e mai scurta decit in cazul altor remedii.
Modalitati. Agravare nocturna. in timpul menstrelor, fiind culcat, dupa bautura si prin frig, si ameliorare mergind, la aplecare, ase-zindu-se, cu capul aplecat inainte (invers decit Belladonna) si la caldura.
Dilutiile centezimale de la a 5-a la a 18-a se administreaza copiilor, rstnicilor sau adultilor deprimati si nervosi (mai ales datorita geloziei sau dupa o spaima, necazuri repetate sau o deceptie sentimentala, in insomnii nervoase prin griji profesionale, imaginare sau dupa o surexcitare fericita).
Tulburarile bolnavului se caracterizeaza printr-o coexistenta sau o alternanta de
depresie si excitare cu tendinta spasmodica. Este vorba,, de regula, despre un epuizat nervos dupa un mare
surmenaj sau o ata de munci penibile, de griji si nesiguranta prelungite, sau despre un copil al carui
sistem nervos nu si-a terminat inca dezvoltarea, ori despre un matur sau un batrin a carui rezistenta nervoasa a fost ruinata de duritatea materiala sau morala a etii sale trecute.
Bolnavul e deprimat si slabit, isi pierde memoria, confunda cuntele, nu-si poate controla gesturile. Este dezordonat, confuz, dezechilibrat (inclusiv fizic). E certaret si suparat pe lume. 'Colectioneaza\" fobii : frica de a ramine singur, frica de a auzi apa curgind, frica de a minca sau de a bea, pentru a nu fi otrat sau intoxicat etc. Momente de prostratie linistita succed perioadele de agitatie si de excitatie, cu crize de ris, cintat sau olenta. Alternanta depresiei cu excitatia caracterizeaza si somnul. Poate apare incontinenta de
urina (sau retentie).In deliruri si manii acute sau cronice, de-lirium tremens si halucinatii, mai ales la un deprimat sau un epuizat psihic si fizic, dupa un surmenaj, se utilizeaza dilutiile cente-zimale intre a 5-a si a 7-a (in cazurile acute) si intre a 7-a si a 30-a (in starile cronice).
In momentele de excitatie psihica, bolnavul are uneori tendinta de a se dezbraca, fie datorita faptului ca nu suporta hainele, fie din lubricitate. in starile acute pupilele sint dilatate. in general, este vorba despre un bolnav palid. Delirul e agravat de emotii, atingere, lumina.
Dilutiile centezimale de la a 5-a la a 7-a se administreaza si bolnavului tific adina-mic, excitat prin confuzie
mintala (cu faringe uscat si contractat, halena fetida, meteorism abdominal, eventual diaree), iar a 4-a si a 5-a
bolnavului spasmodic (inclusiv coree,
tuse uscata epuizanta, convulsii datorate unor ermi intestinali). In sfir-sit, de la dilutia a 7-a centezimala beneficiaza pareticul si cind
pareza e localizata : strabism, farinx, meteorism, incontienta de urina sau de fecale.