Trifoistea de balta sau pluminarea face parte din familia Gentianaceae.
Administrarea de doze ponderabile are urmatoarele efecte : congestie cerebrala (cu
cefalee si tulburari de vedere), atonie digesti si flatulenta,
spasme musculare localizate,
febra intermitenta cu predominanta frigului.
Tipul de Menyanthes este, in general, atins de paludism sau o femeie nervoasa, agitata, cu tremor. Resimte intens o senzatie de frig, mai ales la nivelul membrelor inferioare, la extremitati si abdomen, si se incalzeste greu.
Dilutiile centezimale de la a 4-a la a 7-a sint binevenite in multe migrene feminine, la femei nervoase cu functii digestive slabite. Foamea e vie (mai ales de carne), dar satietatea survine prea repede, insotita de flatulenta si eructatii agrate fumind. Oli-gurie si nervozitate ; tresaririle si crampele ii pot provoca insomnii. Cefaleea e data fie de o senzatie de presiune in vertex, fie de o
durere pornind de la ceafa, si e agrata mergind, ureind sau apleeindu-se in afara si ameliorata la presiune intensa pe regiunea dureroasa.
Tulburarile de vedere sint frecvente. In afara migrenelor, bolna prezinta frilozitate si resimte o senzatie de frig local intens la cap, in epigastru, in
abdomen sau la extremitati, dar capul este de regula cald. Aceleasi dilutii sint utilizate in paludism si in febrele intermitente, cu dificultati de incalzire.
Aceleasi dilutii, plus urmatoarele doua, sint active in mioclonii (tresarire, ticuri, crampe agrate asezat), mai ales nocturne, declansind insomnii, si localizate la ura. Agrarea in repaus Ie indica o data in plus.
Cea de a 5-a dilutie centezimala se intrebuinteaza in
nevralgia crurala (regiunea anterioara a coapsei si articulatia coxa-femu-rala). Durerea, crampoida, e agrata la repaus si seara si ameliorata de miscare si presiune.