eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatoze

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » dermatoze

Vitiligo


Vitiligo
este afectiunea cea mai frecnta, aparuta primitiv sub forma unor placi albe, bine delimitate, inconjurate de o zona hiperpigmentata (leucomelanodermie).

Localizarea in pielea paroasaa capului produce o mesa albicioasa, firele de par de la nilul placilor acromice se decoloreaza fara sa cada. Vitiligo nu are nici des-cuamatie, nici modificari scleroatrofice, rareori prurit sau arsura. Localizarea este variata, distributia este bilaterala cu interesarea mai adesea a miinilor, antebratelor, periorbitar, peribucal, organe genitale etc. Afectiunea apare dupa un soc, traumatism, expunere la soare sau fara o cauza precizata. Se accentueaza vara si se amelioreaza iarna; uneori se extinde rapid, repigmentarile sint limitate si partiale, placile vitiliginoase ale fetei disparind mai usor ca in celelalte localizari.

Tratamentul se face cu meladinina, meladinina compositum 14 lete pe zi, in 12 prize, urmata dupa 23 ore de expunere gradata la soare sau la raze ultraviolete. Pentru a fi mai bine tolerata meladinina, unii asociaza prednison 1015 mg zilnic. Local se utilizeaza, cu multa atentie, badijonaj cu solutie slaba de meladinina si expunere foarte scurta la soare, incopind cu trei pina la 15 secunde, deoarece altfel pot surni bule urmate de ulceratii. Se mai poate utiliza esenta de borgamote 25% in alcool de 60A cu expunere de 12 minute si crestere zilnic cu unu pina la maximum 12 minute.



Alte materiale medicale despre: dermatoze

Stafilodermie a glandelor sudoripare ecrine, apare la sugarii si copii mici neingrijiti, debilitati, sub forma unor mici noduli, care se pot transform [...]
Se localizeaza sub capul primului sau celui de-al cincilea metatarsian, mal putin pe pulpa sau interllnia inlerfalangiana a degetului mare, zona mijlo [...]
sint bine delimitate, marginile si forma corespunzind zonei de aplicare a substantei nocive. Sint de culoare roz pina la rosu viu si au tendinta de a [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre dermatoze

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile