Sint
atrofii liniare lungi de unu pina la mai multi centimetri, late de 115 milimetrii, de culoare rosie-olacee, alb-sidefii sau hiperpigmentate, cu suprafata neteda sau plisata, de consistenta moale, depresibila. Sint multiple, grupate paralel cu localizare simetrica pe abdomen, flancuri, coapse, sini, fese, cu evolutie indefinita. Se irttilnesc mai frecvent in timpul graditatii, la fete la pubertate dupa o crestere rapida, in cursul convalescentei bolilor infectioase (
febra tifoida, disenterie, tuberculoza), apendicita, colita, in unele maladii nervoase (epilepsie, nevroze), sindroame hipofizare sau suprarenale, dupa tratament cu ACTH sau cortizon.
Patogenia acorda un rol hiperactitatii cortexului suprarenal ce determina o foarte mare productie de 11 corticosteroizi, care ar fi la originea vergeturilor (prin caolismul proteinelor pielii).
Tratamentul se face cu opoterapie pluriglandulara, injectii de acizi aminati (glicocol, triptofan), iar preventiv purtarea de centuri de catre grade, aplicatii de pomezi simple.