Aparuta prin inoculare accidentala sau profesionala sau prin autoinoculare la vechi bacilari, se localizeaza In mod obisnuit pe miini, perianal, pe picioare, sub forma unui mic nodul kiperkeratozic, dur, galben inconjurat de un halou eritematos si violaceu. Aceasta leziune se extinde si dupa citeva luni se constituie un placard verucos, dur, uscat in centru, o zona mijlocie papilomatoasa, verucoasa, scuame, cruste, ulceratii, microabcese din care la presiune mare ies picaturi mici, purulente si o zona periferica rosie-violacee. Ganglionii tributari sint prinsi si o limfangita leaga placardul descris de ganglioni. Cicatrizarea poate surveni spontan in centrul placardului.
O varietate de
tuberculoza verucoasa este tuberculul anatomic produs de o inoculare profesionala prin intepatura sau ranire la medici, studenti, laboranti. Dupa citeva zile sau saptamini apare la locul inocularii o mica pata rosie, centrata de o mica ulceratie, purulenta si crustoasa, sau un nodul hiperkeratozic, dureros la palpare sau chiar spontan. Este o forma virulenta, cu elutie rapida, care poate determina o tuberculoza ganglionara sau viscerala.
Tratamentul se face cu antituberculoase si electroacoagularea, pe care o preferam ablatiei chirurgicale din cauza ca aceasta din urma farizeaza diseminarea infectiei.