Apare dupa o incubatie de 3 saptamini sub forma unei eroziuni rotunde, superficiala, care in citeva zile dene o exulceratie, foarte regulata, rotunda sau ovalara, cu diametrul de 1015 mm, de culoare roza sau rosie, neteda, curata, cu marginile la nivelul pielii normale. Induratia lamelara sau nodulara se percepe palpind exulceratia intre doua degete, semn foarte important. Leziunea nu este dureroasa si nici inflamatorie. Sancrul sifilitic este de obicei unic, mai rar multiplu, simultan sau succesiv. Adenopa-tia insoteste intotdeauna sifilomul ca umbra pe om; apare la o saptamina dupa sancru, iar ganglionii sint duri, mobili, fara peri-adenita; ganglionii sint inegali, realizind aspectul de closca cu pui; nu sint inflamatori si nici durerosi. Citeodata intilnim si o limfan-gita, pe fata dorsala a penisului, neinflamatorie si nedureroasa, dura, sub forma unui cordon, care merge de la sancru la adenopatie.
Sancrul sifilitic imbraca foarte multe forme : poate fi mic, pitic, fisurar (ragadiform), gigant, ulceros, in foaie de sectiune, difteroid, crustos, hipertrofie, in racheta.
Mentionam ca uneori sancrul sifilitic lipseste (
sifilis decapitat) cind infectia se produce cu un numar mic de treponeme (sifilis transcutanat sau transmucos), in transfuzii si in
sifilisul congenital.
Complicatiile sancrului sifilitic la barbat sint: fimoza
imposibilitatea de a decalota glandul; parafimoza
imposibilitatea ca glandul decalotat sa fie reacoporit de preput; mai rar surne fagedenismul si gangrena.
Diagnostic. Orice eroziune aparuta la organele genitale trebuie suspectata de sifiiom primar si trebuie practicata ultramicro-scopia si seroreactia pentru sifilis, tinind seama ca seroreactia se po-zitiveaza numai dupa 3 saptamini de la aparitia sifilomului sau la 6 saptamini de la contactul infectant.
Bolnai cu sifilis trebuie internati in cel mai apropiat stationar, tratamentul fiind obligatoriu si gratuit, si conform schemei Ministerului Sanatatii.