eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli ale mucoaselor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » boli ale mucoaselor

Macrocheilite


Afectiuni caracteristice printr-o stare elefan-tiazica aparuta la orice virsta, care intereseaza numai o buza sau predomina la una dintre ele; buza este triplata in volum si realizeaza aspectul de "rit" sau "bot de tapir", pielea fiind de culoare normala sau rosie inflamatorie presarata uneori de cule sau eroziuni.

Se cunosc mai multe forme clinice:
macrocheilita inllamatorie prinde mai ales buza superioara, care este rosie, calda, sensibila la presiune, de consistenta ferma ; natura infectioasa este banuita si datorita puseelor febrile, dureroase, asociate uneori cu streptodermie. Starea elefantiazica se crede ca rezulta dintr-o limfangita cronica. Tratamentul se face cu antibiotice general si local cu rezultate bune in faza initiala;
macrocheilita granulomaloasa Miescher apare brusc, in copilarie, la buza superioara si dupa o perioada de exacerbari si remisiuni buza ramine voluminoasa, asimetrica, boselata sau fisurata, violacee sau de culoare normala, de consistenta ferma sau moale, citeodata inegala. Histologic prezinta o structura foarte particulara cu prezenta in derma de noduli, foarte bine delimitati, formati din epiteloide.
Macrocheilita asociata cu paralizie faciala si limba plicaturata formeaza sindromul Melkersson-Rosenthal cu localizare strict faciala neuro-cutanata, evolueaza cronic, fara tendinta la regresiune si fara vreo manifestare viscerala. Macrocheilita intereseaza una din buze, iar elefantiazisul cronic nu este inflamator, dureros si nici nu are semne de inflamatie locala (nici adenopatii). Mucoasa bucala pastreaza uneori amprenta dintilor, gingiile se hipertrofiaza ; limba plicaturata are aspect de limba scrotala, adesea ereditara, asociata uneori cu glositS exfoliatrice marginala ; paralizia faciala esle do tip periferic, unilaterala, tranzitorie, devine adesea permanenta si se insoteste citeodata de migrene, tulburari de miros si gust.

Tratamentul in macrocheilitele inflamatorii se fac cu antibiotice, antihislaminice, desensibilizante; in macrocheilita granuloma-toasa si sindromul Melkersson-Rosenthal corticoterapia si interntiile chirurgicale au dat unele rezultate.



Alte materiale medicale despre: boli ale mucoaselor

Majoritatea lor au fost studiate in capitolele anterioare, motiv pentru care in acest cadru vom sublinia o serie de particularitati. Astfel, pruritul [...]
Inseamna senzatie dureroasa a limbii intr-un punct fix sau o mare parte a acesteia, fara leziuni aparente; durerea este exagerata prin contactul cu ac [...]
Leziuni banale, care debuteaza prin vezicule foarte efemere transformate in ulceratii superficiale, rotunde sau ovalare, acoperite de un depozit galbu [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli ale mucoaselor

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile