eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


CANCEROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » cancerologie

Prevenirea cancerelor


Prevenirea cancerelor cuprinde, pe de o parte, masuri de lupta impotri expunerii la factori de risc cancerigeni, prevenirea primara, iar pe de alta parte, tratamentul starilor precanceroase sau prevenirea secundara. Obiectivul prevenirii este reprezentat de eradicarea sau diminuarea acestor factori de risc si a starilor precanceroase, astfel redueindu-se incidenta cancerelor. Factorii de risc pentru cancer sint definiti plecind de la anchetele epidemiologice retrospective si prospective. Bolile ereditare care predispun la un cancer si tumorile al caror risc este transmis ereditar nu sint la originea decit a citor procente din totalul cancerelor.

90 % din cancere sint legate de factori exteriori sau de mediu. Cancerele secundare poluarii, expunerii profesionale, cancerele de origine geografica sau infectioasa (factori exteriori involuntari) sint estimate la 10%. Modul de viata, comportamentul individual sint implicate in mai mult de 80 % din cancere.

Prevenirea primara
Aceasta lupta impotri expunerii la actiunea unor carcinogene cunoscute.
Ea comporta un aspect individual: modificarea modului de viata si a comportamentului, cei mai frecventi factori de risc.
- Tutunului ii sint direct impuile 30% din totalitatea deceselor prin cancer si mai mult de 90% din cancerele bronsice, prima cauza de mortalitate prin cancer in lume, si din cancerele cailor aerodigestive (cancere orofaringolaringiene si esofagiene). Tutunul este responsabil de 70 000 de decese pe an, in Franta, prin cancer si boli cardiosculare.
-Alcoolismul nu este direct carcinogen dar este frecvent asociat agismului. Are un rol de cofactor multiplicativ de risc pentru cancerele cailor aerodigestive superioare. Noua zecimi din aceste cancere se obser la indivizii alcoolo-agici.
-Alimentatia. O alimentatie bogata in grasimi saturate si in proteine creste riscul nu numai al cancerelor digestive (stomac, colon si rect) dar si al cancerelor hormonodependente (sin, endometru, prostata). Un consum excesiv de alimente afumate creste riscul de cancer gastric.
- Expunerile intense, prelungite, la soare favorizeaza aparitia cancerelor cutanate, in special a melanoamelor maligne.
- Relatia intre infectiile cu papilomavirus si anumite comportamente sexuale (multiparteneriat, homosexualitate) si cancerele anogenitale este mai ambigua, dar din ce in ce mai fondata.
Preventia primara comporta si un aspect colectiv:
- Masuri de reglementare administrative care vizeaza reducerea poluarii atmosferice, a frecventei cancerelor profesionale printr-o mai buna protectie a muncitorilor expusi la azbest, la radiatii ionizante, la coloranti aromatici, la pulberi de lemn. Acesti factori de risc profesionali sint implicati in 4-8 % din cancere.
- Campanii de informare, de educatie in rindul tinerilor.

Recomandarile Codului european impotri cancerului


- Fumatul este interzis.

- Moderarea consumului de bauturi alcoolice


- Evitarea expunerilor prelungite la soare

- Respectarea normelor de securitate in producerea si manipularea produselor cu risc


- Consumarea de alimente proaspete si bogate in fibre

- Evitarea alimentelor bogate in componenti grasi

Lupta impotri agismului si alcoolismului ramine prioritara. Aceasta justifica luarea de masuri care vizeaza colectivul, dar prevenirea primara in acest domeniu depinde in ultima instanta de o decizie individuala.

Prevenirea secundara


Se refera la:

- Tratamentul starilor precanceroase recunoscute prin depistare sistematica de masa, in cursul supravegherii subiectilor cu risc crescut sau cu ocazia oricarei consultatii: tratamentul leziunilor tisulare si histologice benigne, sediu mai frecvent de cancer decit tesutul normal: distrofie, displazie, metaplazie, tumoare benigna.
- Supravegherea subiectilor cu risc crescut: cancere familiale rare in cadrul carora exista o predispozitie la cancer transmisa genetic, in mod dominant (polipoza colica familiala care justifica o colectomie preventi), predispozitie genetica prin pierderea activitatii unei gene supre-soare a cancerului care controleaza normal in mod negativ proliferarea celulara (oncogena Rbl si retinoblastomul, oncogena p 53 si sindromul Li si Fraumeni), anomalii citogenetice sau constitutionale predispunind la cancere particulare (sindroamele Bloom, Fanconi, de ataxie-telangiec-tazie, nevomatoza bazocelulara, trisomie 21, xerodermapigmentosum ).
- Prescrierea de medicamente capabile de a corecta starile displazice sau metaplazice ale mucoaselor: vitamina A si acizi retinoici utilizati in asemenea situatii precanceroase. Vitamina D.-t hidroxilata si deritii sai, interferonii, in special interferonul alfa au, de asemenea, proprietati de diferentiere actualmente eluate in clinica. Aceasta "chimioprevenire" nu poate fi realmente preventi decit asociata cu incetarea expunerii la carcinogenele in cauza.



Alte materiale medicale despre: CANCEROLOGIE

intoarcerea la bautura este o problema majora pentru alcoolicii in curs de vindecare; prevenirea acestui fenomen poate fi dificila, insa ea p [...]
intoarcerea la bautura este o problema majora pentru alcoolicii in curs de vindecare; prevenirea acestui fenomen poate fi dificila, insa ea p [...]
"Medicii excelenti previn boala; medicii mediocri o trateaza inainte de a deveni evidenta. Medicii slabi trateaza boala manifestata." Primul text m [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile