eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Aparatul genital masculin

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » sistemul endocrin » aparatul genital masculin

Steroidogeneza testiculara


Androgenul predominant produs de testicul este testosteronul. 95% din testosteronul plasmatic al unui adult este produs in testicul (Schema 8-5). Restul de testosteron este produs de glanda suprarenala. Desi testiculele secreta cantitati limitate de estrogen si DHT, sursa principala a acestor hormoni la barbatii adulti este formarea lor periferica, din androgeni testiculari.
In multe tesuturi, testosteronul este conrtit de actiunea enzimei 5 a-reductaza spre androgenul mai puternic, dihidrotestosteron (DHT). Desi ambii hormoni interactioneaza cu aceiasi receptori, DHT are de 2,5 ori mai multa putere decat testosteronul. Testosteronul poate fi si el aromatizat la estrogeni in mai multe tesuturi. Sursa principala de estrogeni circulanti la barbat este aromatizarea androgenilor testiculari si suprarenalieni ce are loc in tesutul adipos. Celulele Sertoli si Leydig produc 10%-l5% din estrogenii serici ai unui barbat adult. Alti doi androgeni, mai putin potenti, produsi in testicul sunt dehidroepiandrosteronul (DHEA) si androstcnedionul. Celulele Leydig produc, de asemenea, progesteron si 17 a-hidroxiprogesteron ( ura 7-5, modulul VII).


Controlul steroidogenezei testiculare

LH-ul actioneaza asupra celulelor Leydig pentru a stimula steroidogeneza, iar FSH reactioneaza cu androgenii pentru a stimula sinteza proteinei fixatoare de androgen in celulele Sertoli. Aceasta proteina joaca un rol important in mentinerea unor nile inalte de androgen intratesticular, in cinatatea celulelor germinati, pe care le stimuleaza. Testosteronul seric actioneaza asupra hipofizei si hipotalamusului pentru a inhiba productia hormonului gonadotrop-eliberator (GnRH) in hipotalamus si actiunea GnRH asupra celulelor gonadotrope, care la randul lor, inhiba productia si secretia de LH. Dupa castrare, nilele de LH cresc. Androgenii, pe de alta parte, nu determina renirea secretiei de FSH la normal dupa castrare, acest lucru fiind realizati de alti reglatori fiziologi ai FSH-ului. Hormonul proteic inhibina, produs in celulele Sertoli, poate inhiba secretia de FSH. ura 8-8 prezinta etapele de reglare a functiei testiculare.
Hormonul eliberator de gonadotropina (GnRH) stimuleaza secretia hormonilor hipofizei anterioare - hormonul luteinizant (LH) si hormonul foliculo-stimulant (FSH). Aoesti hormoni actioneaza asupra celulelor Leydig si Sertoli stimuland productia de hormoni, proteina fixatoare de androgeni si sperma.
Androgenii testiculari si inhibina pot controla productia de LH si FSH.



Alte materiale medicale despre: aparatul genital masculin

Sexul genetic al fatutului depinde de natura cromozomilor sexuali cu care au contribuit ovulul si spermatozoidul. in mod normal, exista 46 de cromozom [...]
a) Sindromul Klinefelter (Disgenezia tubulara seminifera) Barbatii cu un cromozom X in plus, prezinta o tulburarea genetica numita sindromul Klinefel [...]
Nu exista o menopauza autentica la barbati. Totusi, pe masura imbatranirii, sensibilitatea gonadala la LH scade si productia de androgen se reduce. Pe [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre aparatul genital masculin

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile