Se caracterizeaza prin iesirea scerelor abdominale prir.tr-o plaga accidentala sau una operatorie care sufera o dezunire a sulurilor (tegumentele sint desfacute).
EscerPtia, completa sau incompleta, poate fi blocata la marginile plagii sau poate fi libera (depaseste peretele, scerele se revarsa In afara plagii peste tegumente).
In esceratiile blocate se prefera abstentia chirurgicala si reducerea pe cit posibil a dehiscentei, cu fixarea prin benzi adesiv a largi, trecute cit mai posterior.
In esceratine libere se face lavajul scerelor cu solutie salica izotonica, readucerea in catatea peritoneala in caz ca nu prezinta modificari de talitate si refacerea peretelui.
Refacerea se face intr-un singur folosind fire groase de nylon sau metai (otel). Firele de nylon pot fi sprijinite pe tampoane sau pe tuburi rigide de plastic care limiteaza
tensiunea firelor etind, astfel, sectiunea urilor musculoapo nevrotice.
Se asigura consolidarea interventiei cu un tratament medical adjuvant : aspiratie gastrica continua, antibiotice, tamine, echilibrare hidro-ionica, corectarea anemiei si a hipoproteinemiei.