eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile ficatului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile ficatului

Varice esofagogastrice


Varice esofagogastrice
Sint varice submucoase, asezate in trei cordoane paralele care pleaca din regiunea subcardiala a stomacului si merg in sus, catre treimea inferioara a esofagului. Ele apar in hipertensiunea portala ea un rezultat al diversiunii singelui din sistemul port in sistemul cav prin v. gastrice scurte, prin v. coronara stomahica si prin micile anastomoze aflate la nivelul esofagului inferior. Ruptura lor si hemoragia care rezulta constituie cea mai alarmanta si mai serioasa complicatie a hipertensiunii portale.
Tratamentul medical de urgenta se face prin mijloace locale si mijloace generale. Hemostaza locala prin tamponada esogastrica cu tubul lui Sengstaken-Slankemore constituie masura principala. In acelasi timp, prin masuri generale combatem socul hemoragie si anemia, elemente reduile la un cirotic. Se denudeaza o vena, se cateterizeaza cu un tub de plastic si se injecteaza o cantitate Importanta de singe in primele 12 ore, dupa care continuam cu perfuzie mai lenta. Bolnal primeste oxigen pe masca, vitamina K, posthipofiza (ar actiona scazind presiunea portala). Orice alimentatie pe cale orala este evitata, ea fiind asigurata pe cale pa-renterala prin solutii glucozate hipertonice (dextroza 10% in apa distilata) imbogatite cu vitamine si electroliti. in special potasiu. Alte masuri vor combate amoniemla. care ameninta pe cirotic in asemenea cazuri. Se evacueaza singele din tubul digestiv prin aspiratie gastrica continua si prin accelerarea tranzitului intestinal cu ajutorul sulfatului de sodiu sau a sulfatului de magneziu administrate la fiecare patru ore. Se combate dezvoltarea florei intestinale favorizata de mediul sanguin, prin neomicina care se da pe cale orala in doze de 4 g/24 ore. Calabolismul amoniacal este ajutat prin injectii de gluconat de sodiu (25 g la litru de solutie glu-cozata) sau hidroclorura de arginina (50 g la litrul de solutie glu-cozata), prin injectii de arginaza (substanta care converteste amoniacul la nivelul ficatului in ornitina, precursor al ureei) si prin injectii de saruri de acid aspartic.
De-a lungul acestui tratament conservator bolnal este urmarit dupa puls, tensiune arteriala, PVC, diureza orara, hematocrit, hemoglobina, amoniemie. Daca s-a reusit oprirea hemoragiei, atunci se continua reanimarea si se evalueaza bine functia hepatica, de ea depinzind actul operator definitiv. Daca hemoragia nu a fost influentata, insa, de tratamentul conservator sau daca hemoragia a fost oprita dar se reia de cite ori se suprima tamponada cu tubul Sengstaken Blakemore, atunci se pune problema tratamentului chirurgical de urgenta.
Singurele valabile s-au dovedit metodele chirurgicale care ataca direct vari cele rupte : ligatura varicelor esofagiene (Boerema) sau rezectia zonei varicoase esogastrica (Mac Pherson). Sectiunea venelor aferente la varice, v. coronara stomahica si venele gastrice scurte (Tanner) nu a dat rezultate, iar o anastomoza portocava de urgenta s-a dovedit a avea o mortalitate operatorie prohibitiva, pentru ca bolnavii nu pot fi preparati corect in urgenta pentru un asemenea act. Credem ca interventia cea mai simpla (ligatura varicelor esofagiene) ramine si cea mai indicata, bolnavii acestia pot suporta numai o interventie minima. Momentul operatiei variaza cu tipul de hemoragie. In hemoragia imposibil de stapi-nit decizia trebuie sa vina rapid, in primele 24 de ore, cel mai tirziu 36 de ore, mersul evenimentelor nu ne mai lasa de loc timp de gindire. in hemoragia care recidiveaza dupa dezumflarea ba-loanelor de tamponada operatia se recomanda catre ziua a treia sau a patra (la adapostul hemostazei provizorii prin baloane putem face o scurta pregatire preoperatorie). Interventia fie imediata, fie precoce trebuie refuzata daca bolnal prezinta un risc rau, dupa criteriile acceptate in chirurgia hipertensiunii portale ( Asindromul de hipertensiune portala")


Galerie de imagini si poze medicale: varice


imagine cu variceimagine cu varice imagini variceimagini/poza varice


Alte materiale medicale despre: Bolile ficatului

Statele Unite precum si in alte tari s-a testat protejarea copiilor contra varicelei cu un vaccin varicelic viu atenuat. In prezent se discuta ge [...]
Statele Unite precum si in alte tari s-a testat protejarea copiilor contra varicelei cu un vaccin varicelic viu atenuat. In prezent se discuta ge [...]
FERIGA Partile intrebuintate : Rizomul (Rhizoma Filicis maris). Principii activi : Contine o esenta complexa, tanin, ulei gras, filicina e [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile ficatului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile