eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile ficatului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile ficatului

Steatoza hepatica


Este starea patologica definita printr-o acumulare excesi de grasimi in ficat. Dintre factorii etiologici se detaseaza, prin frecventa si agresivitate, intoxicatia cronica cu alcool urmata indeaproape de diabetul zaharat si de unele defecte si dezechilibre in alimentatie (diete hiper- sau hipocalorice, exces de glucide si/sau grasimi, carente in proteine, factori lipotropi si vitamine etc). Un rol aparte il ocupa si tulburarile malasimilative generate de afectiuni digestive (aclorhl-drie, insuficienta pancreatica, enterocolite cronice etc). Unele boli endocrine si dismeolice, precum si unele medicamente (saruri de aur, opiacee, Atofan, corticosteroizi, unele tuberculostatice si antibiotice etc.) completeaza lista factorilor etiologici.

Tratamentul profilactic vizeaza, in primul rind, impiedicarea aparitiei bolii prin combaterea acestor factori agresiviT Prin masuri preventive speciale steatoza poate fi oprita in evolutie sau poate fi inlaturata daca o surprindem intr-o faza incipienta.

Tratamentul curativ urmareste realizarea mai multor obiective : a) inlaturarea cauzelor si combaterea efectelor acestora asupra celulei hepatice ; b) diminuarea aportului exogen si endogen de acizi grasi ; c) favorizarea transportului trigliceridelor din ficat ; d) stimularea regenerarii celulare.
1. Dieta, alaturi de stoparea actiunii factorilor etiologici, reprezinta elementul terapeutic esential. Alimentatia trebui sa contina toate principiile alimentare, sa se adapteze virstei, profesiunii si starii ponderale. Se acorda atentie alimentelor cu continut bogat in factori lipotropi care, prin sinteza fosfolipidelor, asigura transportul trigliceridelor si impiedica steatoza. Factorul lipotrop esential este colina, ceilalti fiind numai donatori de metil necesar sintezei acesteia (metionina, betaina, lecitina, lipo-eaic etc). Alimentele de origine animala contin mai multe surse de metil labil necesar sintezei colinei (carne, brinzeturi si lapte ; metionina ; oua si ficat: colina) decit cele provenite din regnul vegetal (sfecla : betaina ; cereale : colina). In general, se merge pe o limitare a ingestiei de lipide care nu trebuie sa depaseasca 0,5 g/kg greutate, ceea ce ar corespunde cu 15% din ratia calorica (30 g/24 ore). Se vor recomanda grasimile cu un continut bogat in acizi grasi nesaturati : uleiurile vegetale (masline, soia, porumb, floarea soarelui) si grasimea de peste. in ultimul timp se insista pe limitarea aportului de glucide mai ales in steatoza care apare la obezi si diabetici (pina la 30VA din necesarul caloric). Aceste prescriptii dietetice, la care se vor adauga si unele masuri de crutare a tractului digestiv, se vor mentine minimum trei luni, orientindu-ne dupa starea clinicobiologica si, eventual, morfologica a ficatului. Trebuie semnalat ca masurile dietetice sint ineficiente daca concomitent nu se actioneaza si asupra factorilor etiologici.

2. Tratamentul medicamentos. In primele 3060 de zile se pot administra factori lipotropi, dupa care se incerca o stimulare a regenerarii hepatocitare prin anabolizante. Exista o serie de preparate care contin colina sau grupari metil necesare sintezei acesteia : Colisan solutie, 25 g colina intr-un flacon ; 36 lingurite In 24 de ore ; Mecopar "forte" drajeuri, contine metionina, colina si unele vitamine 13 drajeur4 ore ; Mctaspar comprimate (mentionina asociata cu acid aspartic si vitamine) 612 comprimate/24 ore. in plus, se mai pot utiliza pentru efectul lipotrop si urmatoarele substante : inozitolul 250 mg sub forma preparatului To-nozit, 48 comprimate/24 ore ; acidul tioctic 25 sau 50 mg/24 ore fiole sau lete (Thioctacid sau Tioctan) ; silimarina (Legalon) extrasa din ta cardus marianus 210 mg/24 ore ; acidul panga-mio 15 mg/24 ore ; vitamina Bi2 fiole 50 mcg sau 1 mg. 100200 mcg/24 ore ; vitamina F, capsule 46/24 ore.
Exista si substante care administrate in exces pot actiona an-tilipotrop : acidul orotic, vitamina PP si vitamina B[.
Tratamentul lipotrop se completa cu anabolizante in doze moderate si pentru o perioada scurta ( si "pancreatita cronica")
In stadiile ansate de boala, pe linga corectarea stoatozei, se incerca si combaterea procesului liepatitic ( si "hepatita cronica" si "ciroza hepatica")



Alte materiale medicale despre: Bolile ficatului

Este o metoda de explorare care ofera un diagnostic patologic precis. Metoda percutanata cu acul Men-ighini este tehnica uzuala. Complicatii semnifica [...]
Cirozele sint boli cronice ale ficatului care se caracterizeaza printr-o evolutie progresiva, printr-o modificare structurala a, ficatului si prin apa [...]
Cirozele hepatice se pot datora unor carente alimentare, unui deficit sau exces alimentar. Pot avea, de asemenea, cauze toxice, prin intoxicare cu plu [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile ficatului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile