eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Psoriazisul


SIMPTOME
a pete cutanate proeminente, de culoare roz inchis, acoperite cu scuame albe, localizate in mod tipic pe pielea capului, genunchi, coate si partea superioara a trunchiului; mancarimi usoare sau severe.
a depresiuni punctiforme, modificarea culorii si ingrosare a unghiilor de la maini si picioare. Daca psoriazisul se dezvolta la nivelul unghiilor, acestea se pot desprinde de pielea de dedesubt.
a pielea rosie, descuamata, fisurata pe palme semnaleaza psoriazisul palmar; pe talpi, acelasi aspect este caracteristic psoriazisului tar. Aceste forme de psoriazis afecteaza numai aceste zone; leziunile se pot inflama si pot zemui, facand ca miscarile sa dena foarte dureroase.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a psoriazisul dumneavoastra se agraveaza dupa ce intrerupeti un tratament cu doze mari de corticoizi pentru aceasta suferinta sau pentru alta. Puteti avea nevoie de o alta strategie terapeutica medicala.
a inflamatia pielii dumneavoastra nu raspunde la nici una din formele de tratament; trebuie sa fiti controlat pentru eventuala prezenta a unei suferinte de fond mai grave.
Imprezibil, intrail si inestetic, psoriazisul este una dintre cele mai dificile si persistente boli de piele. Se caracterizeaza prin prezenta unor celule cutanate ce se multiplica de 10 ori mai rapid decat ar fi normal, in mod tipic pe genunchi, coate si pe pielea capului. Pe masura ce celulele de dedesubt ajung la suprafata pielii si mor, insusi volumul lor provoaca aparitia unor pete proeminente, acoperite cu scuame albe. Psoriazisul palmar sau tar, ce afecteaza numai mainile sau picioarele, tinde sa fie mult mai dureros, cu formarea deseori a unor bule sau cu zemuire.
Desi nu este contagios, psoriazisul tinde a se mosteni in familie. Persoanele cu pielea alba, intre 10 si 40 de ani, sunt deosebit de susceptibile, in special cele care au o ruda de sange suferinda de aceasta boala. Psoriazisul este extrem de rar la persoanele cu pielea inchisa la culoare. Acuti-zarile sunt declansate de sistemul imunitar si pot afecta si alte parti ale corpului, in special articulatiile, caz in care afectiunea se numeste psoriazis artropatic (artrita psoriazica). Desi psoriazisul poate fi stresant si stanjenitor, majoritatea episoadelor sunt relativ benigne. In conditiile unui tratament adecvat, simptomele se remit in general in cateva saptamani.
CAUZE
Episoadele de psoriazis pot fi precipitate de o varietate de factori, de la stresul emotional la o infectie streptococica. Pana la 80% din pacientii ce sufera o acutizare semnaleaza o trauma emotionala recenta, precum schimbarea slujbei sau decesul unei persoane iubite. Multi medici considera ca astfel de suprasolicitari externe servesc drept declansatori ai unui defect genetic in producerea celulelor cutanate.
Traumatizarea pielii, obezitatea si anumite medicamente - inclusiv analgezicul ibuprofen si medicamentul impotriva malariei, clorochin - pot agrava psoriazisul. Boala apare deseori la 2-3 saptamani dupa o infectie ca faringita streptococica. Consumul de alcool agraveaza net psoriazisul, la fel ca si o alimentatie bogata in proteine si saraca in fibre.

TRATAMENTIn ciuda faptului ca psoriazisul este tehnic incurabil, el raspunde bine la majoritatea tratamentului pentru eczema. in afara tratamentelor conventionale descrise mai jos, terapia prin lumina (. 592) este acceptata si practicata de majoritatea specialistilor in medicina conventionala.


MEDICINA CONVENTIONALA

Un tratament standard recomandat de multi medici, consta in cufundarea intr-o baie calda timp de 10-l5 minute, urmata de aplicarea imediata a unui unguent local ca vaselina, ce ajuta pielea dumneavoastra sa retina apa si sa se mentina hidralata. Unii medici recomanda unguentul cu acid salicilic ce netezeste pielea prin stimularea eliminarii scuamelor psoriazice. Cremele bazate pe corticoizi sunt eficiente; totusi, dat fiind ca pot avea efecte secundare daunatoare, suferinzii de psoriazis trebuie sa fie foarte atenti sa nu exagereze cu utilizarea lor.
Tratamentul cu capsaicina, un component al piperului de Cayenne [Capsicum frutescens) poate fi de asemenea eficient. Disponibila sub forma unui unguent eliberat fara prescriptie medicala pentru tratamentul zonei zoster, capsaicina provoaca blocarea sintezei unei substante chimice pro-inflamatorii din pielea psoriazica. De asemenea, ea impiedica organismul sa creeze vase sanguine noi in zona afectata, prin care s-ar hrani proliferarea celulara anormala din psoriazis. Deoarece capsaicina poate arde pielea si poate provoca leziuni cutanate severe daca este utilizata incorect, incercati-o numai sub supravegherea medicului.
Un unguent topic ce contine calcitriol, un compus inrudit cu tamina D, s-a dovedit la fel de eficient ca si cremele cu hidrocortizon in tratarea psoriazisului si are mai putine efecte secundare. Unguentele si sampoanele cu gudron de carbune pot ameliora simptomele, insa multi pacienti pso-riazici par vulnerabili la efectele secundare - in special foliculita, o eruptie asemanatoare cu cosurile, ce afecteaza foliculii pilosi. Unele studii indica de asemenea ca utilizarea prelungita a produselor pe baza de gudron de carbune poate creste riscul de cancer cutanat.
Terapia cu cignolin este in general rezervata formelor severe de psoriazis. Unguentul cu cignolin este aplicat cu grija pe zonele afectate si inlaturat dupa 30-60 de minute. Toate scuamele albe trebuie indepartate, lasand zibil un strat subiacent de piele proaspata, normala. Totusi, daca nu este aplicat corect de un terapeut experimentat, cignolinul poate irita pielea sanatoasa si poate lasa pete ce se pot mentine mai multe saptamani. In cazurile persistente de psoriazis, dificil de tratat, multi specialisti in medicina recomanda si prescriu de asemenea terapia prin lumina.
MEDICINA ALTERNATIVA
Daca tratamentele conventionale ale psoriazisului nu va ajuta, intrebati-va medicul despre potentialele beneficii ale urmatoarelor alternative.
AROMOTERAPIA
Ca alternativa la sampoanele cu gudron de carbune, pentru psoriazisul pielii capului amestecati 4 picaturi de ulei esential de lemn de cedru si 2 picaturi de ienupar (Juniperus communis) sau lamaie in 1 Ig. ulei de migdale sau masline. Aplicati amestecul pe scalp si lasati-l peste noapte sub O casca de dus. Samponati si clatiti foarte bine dimineata. Repetati de trei ori pe saptamana, pana la disparitia simptomelor. Deoarece unele persoane suni Acnsibile la uleiurile esentiale, puneti o picatura pe piele si lasati-o sa actioneze 30 de minute, pentru a va asigura ca nu prezentati reactii adverse.
CLIMOTERAPIA
Climatoterapia se bazeaza pe ideea ca unele conditii climatice specifice pot ameliora sau chiar ndeca anumite boli. Pentru psoriazis, statul la soare poate fi benefic. Exista facilitati speciale pe litoralul Marii Moarte in Israel sau in alte statiuni, ce ofera tratamente concepute pentru persoanele suferind de psoriazis si alte boli de piele. Combinatia dintre lumina solara, relaxare, si bai minerale pare a avea un efect terapeutic la multe persoane.
FITOTERAPIA
Se considera ca radacina de brusture (Arclium lappa), radacina de papadie (Taraxacum offici-nale) si mahonia (Mahonia aquifolium) ajuta la reducerea simptomelor psoriazisului. Infuzati 1 Ig. din oricare din aceste te uscate intr-o ceasca de apa clocotita, timp de 10 minute; strecurati si beti fierbinte, pana la 3 cesti pe zi. Puteti lua de asemenea pana la 1 Igt. extract lichid de radacina de brusture sau de papadie, zilnic.
Uleiul de luminita-noptii (Oenothera biennis) poate calma mancarimile asociate cu psoriazisul. Unii medici considera ca este la fel de eficient ca si corticosteroizii, cu mai putine efecte secundare, insa persoanele cu boli hepatice sau valori crescute ale colesterolului trebuie sa-l foloseasca numai sub supraveghere medicala; gradele nu trebuie sa-l foloseasca deoarece le poate afecta echilibrul hormonal. Tratamentul poate fi costisitor in doza recomandata, de doua capsule a 500 mg pe zi; alternative mai putin scumpe sunt uleiul din seminte de in si uleiul din limba-mielului.
Amestecati tincturi de brusture, gura-lupului {Scutellaria lateriflora), dragavei (Rumex crispus) si sanziene (Calium spp.) in parti egale; luati 1-2 Igt. pe zi. Sau dati in clocot 1 Ig. urzici (Unica dioica) proaspete si turita proaspata in 1 ceasca apa si fierbeti timp de 10 minute, strecurati si beti 2 sau 3 cesti pe zi.
O lotiune din rozmarin (Rosmarinus officinalis) uscat si sale (5ala officinalis) ofera o alternativa la sampoanele pe baza de gudron de carbune. Turnati 500 ml de apa fiarta peste lOOgdin fiecare ta si lasati amestecul sa infuzeze peste noapte. Strecurati si folositi zilnic ca lotiune pentru par, dupa fiecare samponare.

ATENTIE!
Numerosi pacienti cu psoriazis aleg tratamentele cu corticoizi. pentru a eta murdarirea si potentialele efecte secundare de lezare a pielii, asociate produselor pe baza de gudron de carbune. Amintiti-va ca medicamentele steroidiene pot avea, de asemenea, efecte secundare grave si cu bataie lunga. Utilizarea excesiva sau prelungita a unguentelor steroidiene poate subtia pielea si provoca aparitia de pete albe, acnee si vergeturi definitive. Aplicate excesiv in jurul ochilor, unguentele steroidiene pot, in rare cazuri, conduce la glaucom. Tratamentul oral cu corticosteroizi poate provoca rea-cutizarea psoriazisului dupa intreruperea tratamentului.
Persoanele al caror psoriazis rezista in mod incapatanat la tratamentele conventionale trebuie sa stie ca debutul brusc al psoriazisului poate indica o infectie cu rusul j imunodeficientei umane (HIV), stare ce prevesteste SIDA.

HOMEOPATIA
Nu incercati sa alegeti pe cont propriu remediile homeopatice pentru tratarea unei afectiuni cronice, sistemice, precum psoriazisul. Un homeopat evalueaza numeroase variabile, inclusiv localizarea inflamatiei, precum si antecedentele familiale ale pacientului si modul in care acesta reactioneaza la stres. Printre remediile recomandate de homeopati pentru psoriazis se numara Sulphur, Graphites, Lycopodium si Arsenicum album.
TERAPIA PRIN LUMINA
La fel ca si alte boli de piele grave sau cronice, psoriazisul poate raspunde la terapia prin lumina sau fototerapie. Pacientii sunt expusi pe timp limitat la radiatii ultraolete, in unele cazuri dupa ce au luat un medicament oral numit psoralen. Tratamentul este repetat de mai multe ori pe saptamana, pana la 8 sedinte pe luna. Desi multi medici si pacienti consemneaza rezultate pozitive, tratamentul poate avea efecte secundare grave, atat pe termen scurt cat si pe termen lung; medicamentul psoralen nu este recomandat la grade din cauza riscurilor potentiale pentru fatul in curs de dezvoltare. Chiar daca terapia prin lumina poate sa nu fie adecvata pentru toti suferinzii de psoriazis, merita sa discutati aceasta alternativa cu medicul dumneavoastra. {Pentru mai multe informatii despre terapia prin lumina, "Eczema".)
MEDICINA PSIHOSOMATICA
Pielea, cel mai intins organ al corpului, oglindeste deseori tulburarile de dinauntru, astfel incat nu este surprinzator ca multi pacienti cu psoriazis au antecedente de intensa anxietate, respect de sine scazut si probleme legate de stres. Multe tehnici psihosomatice ajuta pacientii psoriazici adresandu-se cauzelor si consecintelor psihologice ale acestei boli. in special hipnoterapia, zualizarea ghidata, oricare dintre numeroasele tehnici de relaxare, biofeedback-ul si psihoterapia pot fi eficiente.
Puteti invata sa va relaxati, incercand orice de la o plimbare in pas oi timp de jumatate de ora in fiecare zi si pana la auto hipnoza, pentru a va focaliza atentia spre blocarea stimulilor iritanti. Daca suspectati ca stresul interior contribuie la boala dumneavoastra, includeti in programul dumneavoastra zilnic o tehnica de relaxare.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Uleiul de peste bogat in acid eicosapentanoic (AEP) din peste precum macroul, heringul si somonul, poate contribui la reducerea inflamatiei si mancarimilor. Fiindca ar trebui sa mancati pana la 1 kg de peste pe zi pentru a obtine suficient AEP, incercati sa luati de 4 ori pe zi cate o capsula de 1 000 mg ulei de peste ce contine AEP sau incercati 1 Ig. ulei de ficat de cod, de asemenea bogat in tamina A, o data pe zi.

Vitamina A joaca un rol tal in cresterea si intretinerea pielii; in momentul aparitiei unui episod de psoriazis luati o megadoza de pana la 100 000 UI pe zi timp de o luna sub supravegherea medicului, dupa care reveniti la o doza de intretinere care sa nu depaseasca 50 000 UI pe zi. O doza zilnica de 400-l 000 UI de tamina D poate de asemenea contribui la ndecare. Pentru a eta riscul de supradozare, in special cu aceste tamine liposolubile, rugati medicul dumneavoastra sa va monitorizeze evolutia. Controlati intotdeauna cu atentie dozele inainte de a da mega-suplimente la copii.
Complexul taminic B, ce contine tamina B5 si tamina B,, poate favoriza starea de sanatate a pielii; pentru a ajuta la combaterea psoriazisului, doza sugerata este de 50 mg de trei ori pe zi. Masajul de 2-3 ori pe saptamana al pielii capului, cu un unguent ce contine concentrat de tamina E, poate elimina riscul de leziuni ale pielii.
Unele cercetari au sugerat ca un consum excesiv de fructe citrice poate agrava psoriazisul si ca pacientii cu psoriazis, la fel ca si cei cu eczema, nu pot meoliza acizii grasi. Pentru a ajuta la prevenirea acutizarilor, adoptati o dieta bogata in peste si legume crude si saraca in carne grasa si fructe acide.

Psoriazisul artropatic (artrita psoriazica)
Aspect unic in cadrul suferintelor cutanate. psoriazisul poate conduce la o complicatie numita artrita psoriazica, care afecteaza in special articulatiile degetelor de la maini si picioare. Este intalnita la aproximativ 5% dintre suferinzii de psoriazis, inflamatia articulara instalandu-se la scurta vreme inainte sau dupa aparitia leziunilor cutanate. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale poliartritei reumatoide, insa testele pacientilor referitoare la aceasta boala sunt negative.
Frecvent, medicii trateaza mai intai leziunile cutanate, deoarece inflamatia articulara dispare de obicei cand inflamatia cutanata este tinuta sub control. Artrita psoriazica raspunde bine la aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). insa pacientii trebuie sa ete dozele mari de corticoizi fofosite in tratamentul altor forme de artrita. La fel ca si in cazul altor suferinte cutanate, leziunile psoriazice cutanate se pot agrava mult cand tratamentul cu corticoizi este redus sau intrerupt.

CE PUTETI FACE ACASA
a in formele usoare de psoriazis incercati o baie calda urmata de aplicarea locala a unui unguent ce ajuta pielea sa retina apa si calmeaza in-flamatia. Folositi vaselina obisnuita sau grasime vegetala, o crema cu corticoizi eliberata fara prescriptie medicala sau un unguent cu acid salicilic. Asigurati-va ca nici unul dintre aceste preparate topice nu contine aditi, conservanti sau arome.
a In psoriazisul pielii capului, spalati-va parul cu un sampon pe baza de gudron de carbune sau cu un amestec de uleiuri din lemn de cedru si ienupar sau lamaie. Clatirea cu o solutie de rozmarin - sal e poate fi de asemenea utila.
a Faceti bai de soare. Expuneti zonele de piele inflamata, insa acoperiti-va restul corpului cu crema ecran solar. Etati expunerea exagerata.
a incepeti un program regulat de gimnastica sau relaxare. Alocati cel putin 15 minute, 4-5 zile pe saptamana, unei actitati ce amelioreaza stresul.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a scadere in greutate, in ciuda unei pofte de mancare crescute. a ritm accelerat al inimii, tensiune arteriala crescuta si nervozitat [...]
SIMPTOME a o tuse ascutita, latratoare, insotita de obicei de inspiratie dificila si uneori de o voce ragusita, provocata de inflamarea corzilor v [...]
SIMPTOME a durere in fata urechilor, in special la trezire. a dureri persistente ale muschilor faciali, de una sau ambele parti. a o senza [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile