eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Maladia graves


SIMPTOME
a scadere in greutate, in ciuda unei pofte de mancare crescute.
a ritm accelerat al inimii, tensiune arteriala crescuta si nervozitate marita.


a transpiratii excesi.

a sensibilitate crescuta la caldura.


a scaune mai frecnte, uneori diaree.

a slabiciune musculara, tremuraturi ale mainilor.
a aparitia gusei (marire a glandei tiroide, provocand o umflatura la baza gatului).
a ochii iesiti din orbite.
a la femei, schimbarea frecntei sau intreruperea totala a ciclurilor menstruale.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a sunteti febril, agitat sau delirati si ati pulsul rapid. S-ar putea sa ati o criza tireotoxica, in care efectele cantitatii prea mari de hormoni tiroidieni va pun brusc viata in primejdie.
Descrisa pentru prima data de catre Sir Robert Cras, la inceputul secolului al XlX-lea, boala Gras este una dintre cele mai frecnte probleme liroidiene. Ea este, de asemenea, principala cauza a hipertiroidismului, o afectiune caracterizata prin productia excesiva de hormoni tiroidieni. O data ce boala a fost diagnosticata corect, ea este destui de usor de tratat. In unele cazuri, boala Gras intra in remisiune sau dispare complet dupa cateva luni sau ani. Totusi, lasata netratata poate duce la complicatii gra -chiar si la moarte. Desi simptomele pot provoca disconfort, boala Gras nu are, in general, asupra sanatatii consecinte negati pe termen lung daca pacientul primeste ingrijiri medicale prompte si adecvate.

CAUZE
Hormonii secretati de glanda tiroida controleaza meolismul, adica viteza cu care organismul conrteste alimentele in energie. Rata meolica este legata direct de cantitatea de "carburant" hormonal care circula in fluxul sangvin. Daca, dintr-o cauza oarecare, glanda tiroida secreta o cantitate excesiva din acest "carburant",
meolismul trece in regim fortat si astfel apar palpitatiile, transpiratiile, tremuraturile si scaderea in greutate care sunt caracteristice pentru hiperti-roidieni. in mod normal, tiroida primeste comenzile de productie printr-o alta substanta chimica, numita hormon tireo-stimulant (TSH), eliberat de glanda hipofiza din creier. in boala Gras insa, o disfunctie a sistemului imun al organismului duce la producerea unor anticorpi (proteine de aparare) anormali, care imita substanta chimica mesagera a glandei hipofize. (Vezi Imunitate, probleme.) Stimulate de catre aceste semnale false sa produca, fabricile de hormoni tiroidieni fac ore suplimentare si isi depasesc cota normala.
Este neclar din ce motiv exact incepe sistemul imun sa produca acesti anticorpi aberanti. in determinarea susceptibilitatii par sa joace un rol ereditatea si alte caracteristici. Studiile arata, de exemplu, ca daca un geaman face boala Gras, exista 50% sanse ca si celalalt geaman identic sa faca boala. De asemenea, femeile au risc mai mare decat barbatii de a face boala. Fumatorii care fac boala Gras sunt mai predispusi sa aiba probleme oculare decat nefumatorii avand aceasta boala.
Problemele ochilor - de obicei sub forma maririi de volum si inflamatiei muschilor si tesuturilor ochiului, avand ca urmare iesirea globilor din orbite - sunt o complicatie particulara a bolii Gras. Totusi, numai un mic procent din pacientii cu boala Gras vor prezenta aceste modificari, desemnate drept exoftalmie. Chiar si printre cei care prezinta exoftalmie, seritatea acceselor bolii Gras nu are nici o legatura cu gravitatea problemei oculare, sau cu gradul in care proemina ochii. De fapt, nu este clar daca astfel de complicatii oculare provin din boala Gras in sine sau dintr-o tulburare total separata, desi strans conectata cu prima. Daca ati facut exoftalmie, ochii pot fi durerosi si dau senzatia de uscaciune si iritatie. Globii oculari proeminenti au tendinta la inrosire si lacrimare excesiva, in parte deoarece pleoapele nu-i mai pot proteja eficient de agresiuni.In rarele cazuri gra de exoftalmie, muschii oculari tumefiati pot exercita o presiune enorma pe nervul optic, putand duce la orbirea partiala pentru culori sau la o scadere a acuitatii vizuale. Muschii ochiului, slabiti de perioade lungi de inflamatie, isi pot pierde capacitatea de a controla miscarile, determinand dere dubla.

PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC
Desi boala Gras poate fi diagnosticata prin unul sau doua teste, medicul poate utiliza mai multe metode pentru a rifica suplimentar rezultatele si pentru a elimina alte posibile tulburari. O analiza a sangelui va arata daca nilurile celor doi hormoni - tiroxina si triiodotironina, care sunt produsi sau reglati de catre tiroida - sunt mai mari decat normal. Daca sunt, si daca nilul hormonului tireostimulant (TSH) din sange este anormal de scazut, sunte|i hipertiroidian, iar boala Gras reprezinta probabil cauza. Prin analize de sange se poate, de asemenea, determina prezenta anticorpilor anormali asociati bolii Gras, dar acest test este destul de scump si nu este, in general, necesar.
Pentru a confirma un diagnostic de boala Gras, medicul va poate efectua un test de iodocaptare radioactiva, care arata daca in tiroida se acumuleaza mari cantitati de ioduri. Glanda are nevoie de ioduri pentru a sintetiza hormonii tiroidieni, astfel incat, daca absoarbe cantitati neobisnuite de ioduri, este evident ca produce prea mult hormon.
Daca exoftalmia este singurul dumneavoastra simptom, medicul va va face, probabil, teste de sange pentru a rifica hipertiroidismul, deoarece aceasta problema a ochilor poale sa apara si in afara bolii Gras. Medicul poate, de asemenea, controla muschii ochilor utilizand ultrasunetele (ecografia), tomografia computerizata (TC) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN). Semnele de tumefiere la oricare dintre aceste tesle vor confirma un diagnostic de boala Gras.


TRATAMENT

Daca ati boala Gras sau daca banuiti doar ca o ati, trebuie sa apelati la un specialist pentru diagnostic si, daca este necesar, pentru un de tratament care sa se potriasca starii dumneavoastra particulare. Desi afectiunea isi are originea intr-o disfunctie a sistemului imun, tinta abordarilor conntionale si alternati este refacerea echilibrului corect al nilurilor de hormoni tiroidieni si eliminarea disconfortului.


MEDICINA CONVENTIONALA

Daca ati o forma usoara de boala Gras, puteti sili impreuna cu medicul dumneavoastra sa urmariti, pur si simplu, cum evolueaza boala, inainte de a initia un tratament. Daca interntia medicala se dodeste necesara, cele doua tratamente conntionale mai frecnt utilizate implica reducerea capacitatii tiroidei de a produce hormoni.
O abordare uzuala utilizeaza o doza puternica de iodura radioactiva pentru a distruge anumite celule din glanda tiroida. Acest procedeu incearca sa opreasca productia excesiva de hormoni tiroidieni prin scaderea numarului de celule responsabile de fabricarea hormonilor. Cantitatea de ioduri radioacti pe care o primiti depinde de marimea estimata a tiroidei dumneavoastra - determinata fie printr-un examen fizic, fie prin eco-grafie - si de nilul de activitate al glandei, indicat de rezultatele unui test de iodocaptare. in ciuda efectului distructiv asupra celulelor tiroi-diene, iodurile utilizate in acest procedeu nu vor vatama tesuturile si organele inconjuratoare.
La inceputul tratamentului ti primi o capsula sau un lichid continand iodura radioactiva. Oricare ar fi forma in care ati primit-o, atunci cand substanta patrunde in organism nu trebuie sa simtiti nici un efect. Cea mai mare parte a iodurii se va acumula si va ramane in tiroida; surplusul va fi excretat in urina. Este bine sa beti mai multe pahare suplimentare de apa pe zi, timp de o saptamana dupa tratament, pentru a ajuta eliminarea cat mai rapid posibil a substantei din organism. Pentru o deplina siguranta, trebuie sa va limitati, de asemenea, contactul cu sugari, copii si femei insarcinate pentru cel putin sapte zile dupa ce ati ingerat iodurile.
Timp de mai multe zile dupa ce ati luat iodura radioactiva nu ti remarca, probabil, schimbari in organism, dar daca va simtiti glanda tiroida inflamata si dureroasa, paracetamolul, ibuprofe-nul sau aspirina va pot aduce o ameliorare. in urmatoarele cateva luni secretia de hormoni a tiroidei trebuie sa inceapa sa scada treptat. in acest timp trebuie sa vizitati periodic medicul pentru controale ce determina cat de bine progreseaza tratamentul. Exista sanse bune ca o singura doza de iodura radioactiva sa fie suficienta pentru corectarea hipertiroidismului. Totusi, daca starea nu vi s-a ameliorat la circa trei luni dupa tratamentul initial, specialistul va poale da o a doua doza de iodura. Dupa ce medicul a decis ca boala Cras este intr-adevar sub control, va trebui, totusi, sa mai faceti controale de rutina pentru a va asigura ca nilul hormonilor ramane in limitele normale.
Desi tratamentele cu ioduri radioacti sunt in general sigure, ele nu pot fi administrate femeilor insarcinate, deoarece substanta chimica poale distruge glanda tiroida a fatului. De aceea trebuie sa va asigurati ca nu sunteti gravida inainte de a lua iodura radioactiva pentru boala Gras. Cel mai bine este sa lasati sa treaca cateva luni dupa ultima doza de iodura radioactiva inainte de a ramane insarcinata; medicul dumneavoastra trebuie sa va confirme intervalul de timp de asteptare. In afara acestor perioade urmand tratamentului, iodura radioactiva nu prezinta riscuri pentru sanatatea femeilor care vor sa ramana gravide si nu vor afecta fertilitatea, nici la femei, nici la barbati.
Medicamentele antitiroidiene, de exemplu propiltiouracilul si metimazolul, care interfereaza cu productia de hormoni tiroidieni, pot fi utilizate pentru tratamentul bolii Gras. Pot trece cateva luni dupa inceperea tratamentului pana in momentul cand vor disparea simptornele de hiper-tiroidism. Aceasta deoarece tiroida a generat si stocat deja suficienti hormoni pentru a mentine crescut nilul din circulatie. De indata ce au fost drenate depozitele, productia de hormoni ar trebui sa scada la nilul normal. Desi boala poate sa para ca a disparut cu totul, s-ar putea sa ati inca nevoie de terapie medicamentoasa pentru a mentine tiroida la functionarea adecvata. Chiar daca in cazul dumneavoastra boala Gras intra in remisiune, iar medicul va spune ca nu este primejdios sa intrerupeti medicatia, va trebui sa fiti evaluat anual pentru a va asigura ca hiperliroi-dismul nu a reaparut.
Beta-blocantele, cum sunt atenololul si pro-pranololul, prescrise frecnt in tratamentul bolilor de inima si hipertensiunii, sunt utilizate de unii pacienti pentru palpitatii si tremuraturile musculare care caracterizeaza boala Gras. Dar inainte de a prescrie beta-blocante pentru aceasta afectiune, medicul trebuie sa stie daca sunteti astmatic sau daca ati o boala cardiaca.
Tratamentele cu ioduri radioacti si medicamente antitiroidiene sunt, de obicei, eficiente in scaderea productiei de hormoni tiroidieni, dar in
unele cazuri chirurgia este cea mai buna cale de abordare a bolii Gras. De exemplu, daca faceti boala inainte sau in timpul sarcinii sau daca refuzati sau nu puteti urma tratamentul radioactiv sau sunteti alergic la medicatia antiliroidiana, medicul va poate recomanda tiroidectomia subtotala, un procedeu relativ simplu si neprimejdios, in care cea mai mare parte a glandei tiroide este indepartata.
Deoarece multe remedii conntionale limiteaza semnificativ capacitatea tiroidei de a sintetiza hormoni tiroidieni, ele maresc riscul de hipo-tiroidism, afectiune potential grava, marcata de productia insuficienta de hormoni tiroidieni ( Tiroida, probleme). De aceea, daca ati facut pentru boala Gras vreunul dintre tratamentele mentionate mai sus, trebuie sa continuati sa vizitati medicul pentru controale periodice, sa va asigurati ca problema nu a fost excesiv corectata, provocand o scadere prea mare a nilurilor hormonilor tiroidieni.
Numai circa 5% dintre cei cu boala Gras vor aa probleme atat de gra ale ochilor incat sa necesite tratament specializat, iar aproape jumatate dintre cei care fac exoftalmie, afectiunea care provoaca protruzia globilor oculari, vor fi cazuri usoare, ce pot fi ajutate prin tratamente simple ( "Ce puteti face acasa").
Pacientii avand boala Gras cu afectarea ochilor pot beneficia de ameliorare temporara a inrosirii, tumefierii si durerilor datorita mai multor medicamente, printre care prednisonul, metilpred-nisolonul si dexamelazona. Totusi, aceste medi-catii nu trebuie utilizate pentru perioade lungi de timp, deoarece ele pot provoca distrugeri ale oaselor, slabiciune musculara si crestere in greutate. Tulburarile de dere si cazurile gra de exoftalmie pot fi corectate adesea prin tratament cu radiatii si interntie chirurgicala. intrebati medicul despre orice posibile complicatii inainte de a face o operatie chirurgicala.


MEDICINA ALTERNATIVA

Tratamentele alternati sersc, in general, drept complemente scopului mai direct al medianei conntionale de a reduce hormonii tiroidieni. O parte dintre aceste terapii ajuta ameliorarea neplacutelor simptome ale bolii Gras, in timp ce altele incearca sa imbunatateasca functionarea generala a tiroidei.


FITOTERAPIE

Pentru tratamentul simptomelor bolii Gras, incercati o combinatie din 4 parti de cervana {lycopus spp.), 2 parti de talpa-gastei (Leonurus cardiaca), 2 parti de gura-lupului {Scutellaria late-riflora) si 1 parte de paducei (Crataegus laevigata) in tinctura, de trei ori pe zi.


STIL DE VIATA

Dupa ce ritmul inimii s-a silizat, se considera ca exercitiile aerobice timp de 15-20 de minute pe zi sunt foarte bune pentru mentinerea unei bune functionari a tiroidei.

ALIMENTA]IE Sl DIETA
Daca sunteti hipertiroidian, consumul de alimente care inhiba fabricarea de hormoni tiroi-dieni poate contribui la scaderea secretiei lor. Printre acestea se afla varza, piersicile, ridichile, arahidele, napii suedezi, soia si spanacul. Se pot dodi utile si injectiile cu complex de vitamine B.
YOGA
Pozitia Lumanarii, practicata cel putin o data pe zi, timp de 20 de minute, poate ajuta unele persoane cu boala Gras sa-si amelioreze functia globala a tiroidei. intindeti-va pe spate si ridicati
picioarele, desprinzandu-va soldurile de podea. Sustinandu-va soldurile cu mainile, intindeti-va picioarele in pozitie rticala. Mutati-va cat mai mult mainile spre umeri, cu degetele mari in partea din fata a corpului si cu celelalte degete spre spate, asigurandu-va ca greutatea trupului este suportata de umeri si nu de gat si cap.

CE PUTETI FACE ACASA
a Daca pleoapele nu vi se inchid complet peste ochi, utilizati peste noapte comprese. Acestea vor ajuta corneea sa nu se usuce.
a Utilizati lacrimi artificiale eliberate fara reteta sau prescrise de medic pentru a va umezi ochii de cate ori ii simtiti uscati.
a Daca dimineata ochii va sunt rosii si umflati, dormiti cu capul mai sus.
a Purtati ochelari cu lentile inchise la culoare pentru protectie impotriva luminii stralucitoare a soarelui si vantului.

IMPACTUL ASUPRA OCHILOR
Ochii iesiti din orbite sunt un simptom ocazional al bolii Gras. Cand tesuturile care tapeteaza orbita se inflameaza, ele se pot tumefia, impingand inainte globul ocular, modificare numita exoftalmie. Daca pleoapele nu se pot inchide peste ochi, acestia se pot usca si irita. Inflamatia prelungita poate slabi muschii ochiului, afectand miscarile globului ocular si provocand probleme de dere,



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a vase sanguine proeminente, de culoare vinetie, in special la nivelul picioarelor, gambelor si coapselor. a dureri surde, sensibilit [...]
SIMPTOME a o nuanta galbuie sau verzuie a pielii. a ingalbenirea albului ochilor; acesta este, de obicei, un semn mai sigur de icter decat ing [...]
Durerea articulara, lumefactia articulara si alte acuze musculoscheletice sint extrem de frecvente in practica medicala si fac parte dintre cauzele ce [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile