eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obezitatea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » obezitatea

Complicatiile obezitatii


Complicatiile obezitatii
Malnutritia se poate asocia cu obezitatea datorita regimului bogat in hidrati de carbon si fara tiamina pe care il au obezii. Starile de deficit proteic sunt intalnite la femeile tinere, care, din cauza unei alimentatii defectuoase in jurul varstei de douazeci de ani, prezinta la treizeci-patruzeci de ani, dupa casatorie si una sau mai multe sarcini, o obezitate deosebit de greu de tratat. Aceasta se datoreaza unei carente de proteine manifestata prin slabiciune, inertie, anemie si o hipofunctie generala a tuturor sistemelor.
Au de suferit ficatul si ca biliara. La persoanele obeze, ciroza hepatica este mai frecventa decat la cele cu greutate normala, aceasta datorita unei malnutritii date de un consum mic de proteine si vitamina Bl, care produc leziuni in ficat.
De asemenea, litiaza culara apare frecvent la indivizii obezi. Palmer a constatat ca obezitatea apare de trei ori mai frecvent la bolnavii hipertensivi.
Evans a constatat ca presiunea sistolica la persoanele obeze, indiferent de varsta, sex, durata sau grad de obezitate, este mai mare de 140 mmHg, ajungand pana la 200 mmHg, iar presiunea diastolica este de peste 100 mmHg. Se constata o crestere a incidentei bolilor cardice. Obezitatea predispune la durere anginoasa, cat si la insuficienta congestiva cardiaca.
Ateroscleroza este o complicatie importanta a obezitatii. Acest lucru este variabil pentru ambele sexe. S-a observat ca obezitatea accelereaza cu aproape zece ani aparitia si evolutia arterosclerozei grave. Se considera ca varsta, obezitatea si hipertensiunea sunt asociate in mod independent cu arterosclcroza. Cand acesti trei factori coexista, artcroscleroza grava este prezenta intr-un procent ridicat. S-a observat ca 60% dintre persoanele obeze cu hipertensiune au varsta peste saizeci de ani. Etiologia arterosclerozei nu este pe deplin lamurita. Este probabil ca devieri ale meolismului lipidic sa joace un rol, iar variatiile colesterolului sangvin au fost utilizate ca un bun indicator al meolismului, mai ales al betalipoproteinelor, si mai tarziu au fost incriminate trigliceridele.
Unele dintre fractiunile lipoproteice pot fi alterate in ateroscleroza. S-a observat ca bolnavii de ateroscleroza si cei obezi prezinta o hipertensiune postalimentara persistenta. Supra-alimentarea cu cantitati mari de hidrocarbonati poate determina o lipemie mai ridicata decat cea pe care o determina ingestia de lipide.
S-a constatat ca atunci cand nivelul trigliceridelor in sange ajunge la 5,5 miliechivalenti la litru, asa cum se intampla in ateroscleroza, acesta se gaseste mai mult la obezii care au castigat in greutate mai mult de cinci kilograme dupa varsta de douazeci si cinci de ani. Ateroscleroza pare a fi legata de consumul de lipide animale, insa aceste regimuri sunt bogate si in proteine si contin un numar mare de calorii. Acesta este tipul de alimentatie intalnit in obezitatea pletorica", in timp ce regimul alimentar bogat in hidrati de carbon si sarac in lipide se gaseste in obezitatea denumita anemica".
Manifestarea aterosclerozei diabetice se face la nivelul inimii, creierului si rinichilor.
Bolile pulmonare, cum sunt pneumoniile si bronsitele, evolueaza mai grav la cei obezi. Poate creste sindromul cardiopulmonar, care poate deveni grav.
Bolnavii prezinta dispnee, respiratie periodica in repaus si cianoza intermitenta. Ulterior, apare si o insuficienta cardiaca dreapta. Capacitatea vitala respiratorie este mult redusa, oxigenul sangvin este scazut, iar bioxidul de carbon creste. Hemoglobina poate ajunge la 23 g% iar hcmatocritul la 70%. Se observa o marire a inimii, in special a partii drepte, si o deviere la dreapta a axei cordului.

Este impresionanta respiratia periodica, cand intervalele de apnee pot sa dureze cincisprezece-trcizeci de secunde. in acest interval, concentratia de oxigen arterial scade de la 90-95% la 68-74%.
Distributia grasimii este determinata de hormonii hipofizari si gonadici, mai ales la cei de sex opus. Astfel administrarea de estrogeni, in cancerul de prostata, determina o dispozitie a grasimii de tip feminin.
Tulburarile organelor sexuale sunt frecvente in obezitate: tulburarile menstruale cu flux menstrual redus si neregulat, iar in cazul femeilor cu hemoragii functionale, 58% sunt obeze. Amenoreea este frecventa, iar fertilitatea femeilor obeze este mai mica.
Menopauza normala sau artificiala este urmata adesea de obezitate. La barbati, obezitatea se instaleaza cateodata dupa castrare. Diabetul este frecvent intalnit la obezi, mai ales la obezii peste patruzeci de ani. Joslin afirma ca 70 - 85% dintre diabetici sunt obezi, 50% dintre diabetici sunt si obezi.
Diabetul apare de patru ori mai frecvent la obezi decat la cei care nu sunt obezi.
Dar nu toate persoanele obeze sunt diabetice, cum nici toti diabeticii sunt obezi.
Exista o mare asemanare intre bolnavul obez cu diabet si bolnavul obez de tip anemic. in aceasta situatie nu se stie daca diabetul determina obezitatea sau obezitatea determina diabetul, sau daca aceste doua stari nu sunt provocate de un factor comun, alimentatia caracteristica a acestor obezi fiind saraca in proteine si bogata in hidrocarbonati.
Supraalimentatia prelungita este cauza insuficientei progresive a insulelor pancreatice.
Legatura cu o eventuala hipotiroidie la bolnavul obez nu a fost evidentiata.
In ceea ce priveste influenta glandelor suprarenale, se constata ca la 20-25% dintre obezi eliminarea urinara a steroizilor este crescuta. Se stie ca excretia de corticosteroizi este proportionala cu masa corporala. Predomina o excretie ridicata de corticosteroizi la bolnavii care manifesta fenomene ca hirsutism, acnee, obezitate a trunchiului, hipertensiune, tulburari menstruale si vergeturi abdominale, in legatura cu tulburarile sistemului nervos central, desi Williams a vorbit de grave tulburari ale facultatilor mintale in obezitate, multe persoane obeze au o inteligenta normala sau chiar superioara. Obezii prezinta, totusi, cu o frecventa crescuta dureri de cap, ameteli, tiuitul urechilor si o stare de slabiciune generala, tulburari cu caracter emotional, tendinte de suicid determinate de faptul ca se simt izolati de societate, lipsiti de simpatie sociala. Sunt frecvente starile anxioase si neozele.



Alte materiale medicale despre: obezitatea

Stiti deja ce va ameninta atunci cand ignorati o gripa, cand nu-i acordati atentia cuvenita. Pentru a completa aceasta tematica, vom tra [...]
La indivizii cu interventii chirurgicale pentru afectiuni extra-cardiace, complicatiile operatorii (117) au aparut la 22% din fumatorii regulati [...]
Greutatea ideala pentru adulti este definita prin indexul masei corporale (body mass index - BMI), W/H2, unde W este greutatea corporala (kilogram [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre obezitatea

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile