eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Montul


SIMPTOME
a o proeminenta angulara in partea laterala a piciorului, in spatele halucelui, insotita uneori de induratii ale pielii sau de o batatura
a edem, roseata, sensibilitate neobisnuita la palpare sau durere la baza halucelui si in bolta tara, in special daca regiunea capata un aspect stralucitor si este rece la atingere

CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti dureri persistente la mers normal in pantofi conforili, cu toc plat; este posibil sa aveti o bursita sau un pinten osos la nivelul piciorului.
Montul este o tumefiere sau o incovoiere nenaturala a osului ce inlra in componenta labei piciorului, de la baza degetului mare (haluce). Rezultatul este o proeminenta cu aspect neplacut pe partea interna a piciorului, care uneori impinge halucele spre interior, astfel incat acesta incaleca unul sau mai mulle dintre degetele urmatoare. O anomalie similara a degetului mic de la picior se numeste "montulet".
Deoarece montul apare la nivelul articulatiei unde halucele se indoaie in timpul mersului normal, intreaga greutate a corpului se sprijina pe el la fiecare pas. Chiar daca majoritatea monturilor nu afecteaza mersul normal, ele pot fi extrem de dureroase.

CAUZE
Problemele piciorului apar tipic la varsta adultului tanar, devenind mai pronuntate pe masura ce piciorul se lateste, o data cu inaintarea in varsta. La multe persoane, monturile sunt ereditare si apar impreuna cu alte tulburari datorate slabiciunii sau anomaliilor de structura ale piciorului, precum si impreuna cu bataturile si calozi-tatile, pintenii ososi si bursila. Uneori, monturile se instaleaza o data cu artrita si pot fi asociate cu alte deformari ale oaselor piciorului.
Monturile pot fi de asemenea provocate de ani de purtat pantofi stramti, nepotriti - in special pantofi ascutiti, cu tocuri inalte, creati mai mult pentru moda decat pentru confort si un sprijin de buna calitate. Pe masura ce, treptat, oasele iau o forma nenaturala, presiunea asupra celorlalte oase ale piciorului poate duce la bursita.
PROCEDURI SI TESTE DIAGNOSTICE
De cele mai multe ori, monturile sunt atat de edente din cauza durerii si a formei neobisnuite a halicelui, incat alte explorari diagnostice nu mai sunt necesare. Chiar si asa, medicul va face de obicei radiografii pentru a determina gradul deformarii si necesitatea purtarii de pantofi ortopedici sau a interventiei chirurgicale.
TRATAMENT
Ameliorarea disconfortului generat de un mont consta de obicei din masuri de reducere a durerii si inflamatiei, urmate de masuri de prevenire a recidivelor.


MEDICINA CONVENTIONALA

Medicul va poate recomanda aspirina sau un alt analgezic eliberat fara prescriptie sau va poate prescrie un medicament specific, pentru ameliorarea congestiei si inflamatiei. O perna electrica sau o baie calda la picioare pot de asemenea contribui pe Iermen scurl la ameliorarea durerii si disconfortului, la fel ca si o crema analgezica cu capsaicina, un extract din ardeiul iute.
Daca montul dumneavoastra nu va provoaca dureri persistente si va ocupati de el din primele stadii, purtarea de pantofi bine facuti si care sa se potriveasca poate fi suficienta ca tratament. Majoritatea medicilor nu recomanda pernite pentru monturi, atele sau alte dispozitive de introdus in pantofi, deoarece acestea pot comprima alte regiuni ale piciorului si pot agrava problemele acestuia.
In unele cazuri, un specialist in ortopedica poate prescrie pantofi cu talonete si captuseli special concepute, care elimina compresiunea asupra articulatiilor afectate si ajuta piciorul sa-si redobandeasca forma normala.
Cei mai multi medici eta sa recomande interventia chirurgicala pentru monturi, intrucat numerosi pacienti nu sunt satisfacuti de rezultatele acesteia. Facuta in spital, sub anestezie locala, prin aceasta procedura se realiniaza osul meta-tarsian in spatele halucelui, prin sectionarea ligamentului la nivelul articulatiei. Temporar, pot fi inserate sarme pentru a mentine oasele aliniate si poate fi indepartata substanta osoasa in exces.
MEDICINA ALTERNATIVA
Diverse terapii de reducere a durerii si infla-matiei pot fi utilizate in mod eficient in cazul monturilor.
MANIPULAREA FIZICAIn anumite cazuri, in special daca degenerarea osoasa nu este avansata, tehnicile Rolf si Reiki s-au dovedit a usura disconfortul.


CHIROPRAXIA

Manipularea profesionala poate contribui la modificarea pozitionarii oaselor deformate. Practicienii pot de asemenea ajuta la reducerea durerii provocate de monturi, invatand pacientii cum sa-si schimbe felul in care merg.
HOMEOPATIAIn urma analizarii starii dumneavoastra generale, un homeopat va poate prescrie remedii ce pot ameliora durerea provocata de mont si pot siliza degenerarea osoasa.


CE PUTETI FACE ACASA

a Cand un mont genereaza dureri de picioare, o compresa fierbinte sau o baie buna in apa calda a picioarelor pot ameliora situatia
a Sacrificati o pereche de pantofi vechi dar conforili; taiati pielea sau panza de deasupra -nu talpa - pentru a indeparta compresiunea asupra montului.


PREVENIRE

Deoarece monturile se dezvolta lent, precau-tiunile pe care le luati in timp ce picioarele dumneavoastra cresc, in copilarie si la varsta de adult tanar, se pot dovedi benefice mai tarziu in ata. Supravegheati atent forma picioarelor dumneavoastra in cursul dezvoltarii lor, in special daca problemele picioarelor se mostenesc in familia dumneavoastra. Gimnastica pentru picioare le poate fortifica, in special daca invatati sa ridicati obiecte mici de pe jos cu degetele de la picioare. Purtati pantofi de marime potrita si care sa nu va preseze sau sa va ciupeasca degetele. Femeile trebuie sa ete pantofii cu tocuri inalte sau cu varfuri ascutite.

MONTUL
Slabiciunile de structura ale piciorului, exacerbate de incaltamintea nepotrita sau de unele sporturi, pot impinge fortat in afara articulatia mare a halucelui, ceea ce conduce la aparitia unei proeminente noduroase, numita mont. Durerea se instaleaza atunci cand bursa, un saculet plin cu lichid ce acopera articulatia, dene congestionata si inflamata.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a vedere diminuata sau distorsionata, mai ales la citit. a pierdere gradata, nedureroasa a vederii centrale precise. a pete oarbe [...]
SIMPTOME a diaree persistenta sau recurenta, cu sange sau puroi in scaune a dureri abdominale a defecatii sau diaree in cursul noptii a [...]
SIMPTOME a scaune dure, compacte, a caror eliminare este dificila sau dureroasa. a absenta defecatiilor timp de trei zile la adulti, patru zil [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile