eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Constipatia


Constipatia
SIMPTOME
a scaune dure, compacte, a caror eliminare este dificila sau dureroasa.
a absenta defecatiilor timp de trei zile la adulti, patru zile la copii

CHEMATI MEDICUL DACA:
a constipatia dumneavoastra este asociata cu febra si dureri in etajul inferior al abdomenului, iar scaunele dumneavoastra sunt subtiri sau moi; aceste simptome pot indica o djyerticulita.
a aveti sange in materiile fecale; acest fenomen se poate datora unei fisuri sau hemoroizilor, insa poate fi si un semn de cancer colorectal; modificarile caracteristicilor scaunelor dumneavoastra, cum ar fi eliminarea de materii fecale subtiri, in forma de creion, pot de asemenea semnala un cancer colorectal.
a constipatia dumneavoastra se instaleaza dupa ce incepeti un tratament cu un medicament nou, eliberat cu prescriptie medicala sau luati suplimente cu vitamine sau minerale; poate fi nevoie sa intrerupeti tratamentul sau sa schimbati doza.
a dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti constipati de doua saptamani, cu dureri abdominale recidivante; acestea ar putea fi semnele unei intoxicatii cu plumb sau ale unei suferinte grave ( Intoxicatii cu substante din mediul inconjurator).
a sunteti varstnic sau invalid si sunteti constipat de o saptamana sau mai mult; este posibil sa aveti un fecalom

CAUZE
Modul nostru modern de viata, foarte aglomerat, poate fi raspunzator de majoritatea cazurilor de constipatie: nu mancam suficiente fibre sau nu bem suficienta apa, nu facem suficienta gimnastica si nu ne facem timp pentru a raspunde unor nevoi clare de defecajie. Problemele emotionale si psihologice pot contribui la agravarea situatiei. Constipatia persistenta, cronica, poate reprezenta de asemenea un simptom al unor lulJburari mai grave, precum sindromul colonului iriubil, divejjicyjpza ( Diverticulita), cance-/rul colorectal, diabetul, boala Parkinson, scleroza multipla si depresia.
Caracteristicile defecatiei tind sa varieze in functie de varsta si circumstante. Sugarii hraniti cu biberonul, de exemplu, au tendinta de a avea scaune mai tari si episoade de constipatie mai frecvente decat cei alaptati la san. Unii copii devin constipati cand incep scoala sau alte activitati, deoarece le este rusine sa ceara voie sa mearga la (oaleta. Fiind sensibili la durere, copin pot evita toaleta daca au fisuri sau rupturi minore la nivelul anusului, in urma eforturilor de defecatie sau a altor iritatii.
Din diverse motive, constipatia tinde- s.i fie mai frecventa la femei, in special in timpul sarcinii. Constipatia ia varstnici apare de obicef dTn cauza lipsei de fibre din alimentatie si a lipsei exercitiilor fizice. Unele medicamente si suplimente vitami-nice pot si ele provoca aparitia constipatiei: opia-ceeje (precum morfina si codeina), sarurile de aluminiu din antiacide, unele suplimente nutritionale de calciu si fier; si anumite antihistaminice, diuretice, antidepresive, anlipsihotice si antihi-pertensive. Daca sunteti predispus la constipatie, fiti deosebit de atent la potentialele efecte secundare ale medicamentelor recomandate sau prescrise si cereti sfatul medicului sau farmacistului in privinta alternativelor, in cazul instalarii constipatiei.

PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Constipatia ocazionala nu justifica o vizita la medic, insa, daca problema este persistenta, trebuie sa cereti sfatul unui profesionist. in primul rand, medicul va va examina abdomenul, pentru a decela semnele prezentei unei mase dure si poate efectua o examinare rectala. Pentru verificarea problemelor sistemice, medicul dumneavoastra poate face analize ale sangelui. Medicul va poate examina colonul cu sigmoidoscopul, un tub flexibil dotat cu un dispozitioptic de marire, care esie introdus in rect. De asemenea, este posibil si aveti nevoie de o clisma cu bariu, substanta care se muleaza pe suprafata" interna-_ intestinului astfel incat aceasta peste ii vizualizata pe o radiografie.


EXERCITII FIZICE

Mersul pe jos timp de 20-30 de minute intr-un ritm suficient de rapid "pentru a pune sangele in miscare" sau o sedinta bine conceputa de alt fel de efori fizic contribuie la stimularea tranzitului intestinal. Medicii afirma ca exercitiile fizice regulate, in afara de beneficiile cardiace pe care le ofera, reprezinta o excelenta metoda de corectare a constipatiei cronice. Oamenii trebuie sa se obisnuiasca cu exercitiile fizice regulate cat sunt tineri, astfel incat acesta sa devina gn objegi sanatos pentru toata viata.

STIL DE VIATA
Pur si simplu recunoasterea nevoii de defecatie rezolva multe cazuri de conslipatie. Copin raspund la laude pentru ea folosesc toaleta si au scaun in mod regulat si pot fi invatati la o varsta mica.
Pentru persoanele care sunt convinse ca defe-catiile regulate sunt un lucru important, tratamentul este usor: asezati-va pe toaleta in fiecare zi, la aceeasi ora, timp de 10 minute, chiar daca nu simtiti nevoia de defecatie. Cel mai hun moment este dupa o masa, deoarece prezenta alimentelor in stomac stimuleaza miscarile colonului. Aveti rabdare: pot fi necesare doua luni pana la silirea acestui nou obicei. Retineti, totusi, ca trebuie sa respectati semnalele propriului dumneavoastra
organism si nu re/istati niciodata nevoii de a va goli intestinele in alte momente"
ALIMENTATIE Sl DIETA
Aproape toti americanii ar trebui sa consume mai multe fibre. Asociatia Americana de I Hetetica recomanda 30 grame de fibre pe zi, insa multi oameni nu consuma nici jumatate din aceasta cantitate. Este usor sa mariti consumul de fibre: mancati mai multe fructe crude si legume - in special mazare, fasole si broccoli - tarate de cereale, paine integrala si fructe uscate, precum stafidele, smochinele si prunele. Un avantaj suplimentar este ca majoritatea acestor alimente sunt bogate in vitamine si minerale si totusi mai sarace in calorii decat majoritatea alimentelor prelucrate.
Nu este niciodata prea devreme pentru a incepe o alimentatie sanatoasa., Chiar de la 6 luni, copin pot "primi cereale integrale, care au mai multe fibre si substante nutritive decat cerealele prelucrate. Chiar si dependentii de alimentatia tip fast-food pot fi ademeniti sa consume gustari din fructe si jegume crude. Daca nu, incercati un supliment din fibre solubile sau insolubile, cum este psyllium (tagopsyllium), care devine gelatinos cand este combinat cu apa si adauga volum scaunului dumneavoastra. Beti 1-2 Igt cu varf de pulbere de psyllium, dizolvate intr-un pahar cu apa rece sau suc sau includeti o cantitate egala de pulbere de seminte de in (Linum usitatissimum) disponibila in multe magazine cu produse naturale, insa il puteti lua in fiecare zi, fara sa deveniti dependent de el.
Fibrele insolubile cuprind taratele din grau si din ovaz. Ele au un efect la fel de bun ca si psyllium, insa va pot provoca balonari timp de cateva saptamani, pana cand organismul se adapteaza la aceasta schimbare. Puteti amesteca taratele cu suc de fructe.


RuPETI CERCUL VICIOS AL LAXATIVELOR

Constipatia - reala sau imaginara - este una dintre cele mai frecvent intalnite acuze medicale. Numai in Statele Unite, oamenii cheltuiesc pe laxative sute de milioane de dolari pe an. In multe cazuri, banii nu sunt cheltuiti cu folos.
Daca luati produse laxative in mod regulat, organismul dumneavoastra poate deveni dependent de ele, iar constipatia dumneavoastra se poate agrava. Daca totusi trebuie sa luati laxative. cele mai bune sunt cele pe baza de fibre. Poate dura mai mult pana la instalarea efectului decat in cazul purgativelor patente, insa nu va suprasolicita aparatul digestiv. In orice caz, nu luati laxative eliberate fara prescriptie medicala mai mult de cateva zile la rand si nu luati niciodata laxative daca aveti dureri abdominale sau greturi, daca vomitati sau daca sunteti insarcinata.


PRESOPUNCTURA

1 Digestia poate fi ameliorata prin apasarea in mod constant cu degetul in punctul Stomac 36, situat ia patru latimi de deget sub rotula, imediat in afara marginii osului gambei. Mentineti apasarea timp de I minut, dupa care treceti la celalalt picior. Pentru verificarea localizarii, indoiti piciorul; in punctul respectitrebuie sa simtiti cum proemina un muschi.
2 Pentru a contribui la ameliorarea consti-patiei, incercati sa apasati punctul Intestin Gros I I, situat pe marginea externa a plicii interne a cotului. Cu bratul indoit, apasati profund in acest punct cu degetul mare timp de un minut, apoi repetati la celalalt brat.
3. Apasarea punctului Intestin Gros 4, in spatiul dintre police si degetul aratator, poate contribui la ameliorarea constipatiei. Folositi policele si degetul aratator al mainii drepte pentru a strange intre ele spatiul de pe mana stanga, timp de I minut. Repetati la mana dreapta. Nu folositi acest punct daca sunteti insarcinata.


Galerie de imagini si poze medicale: constipatia


imagine cu constipatiaimagine cu constipatia imagini constipatiaimagini/poza constipatia


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Cel mai sigur si eficace mijloc in tratamentul constipatiilor il constituie consumul de tarate de grau. Daca acestea nu au totusi efectul sc [...]
Cel mai sigur si eficace mijloc in tratamentul constipatiilor il constituie consumul de tarate de grau. Daca acestea nu au totusi efectul sc [...]
Constipatia este o afectiune digestiva din cele mai frecvente, care consta dintr-o evacuare intirziata (la mai mult de 2 zile) si uneori dificila a co [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile