eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Gripa

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » gripa

Virusul gripal


Virusul gripal
Sa incercam sa descriem putin, la modul general, aceasta "fiinta" misterioasa.
Si aici ne ajuta seminificatia cuntului: "virus" provine din latinescul virus si inseamna "mucus", "suc", "otra".
Virusurile se afla la limita dintre natura moarta si cea vie. Constau preponderent din proteine, sunt recunoscute si respinse de corpul omenesc ca atare, deci distruse. Abia cand virusul devine "virulent" si, dintr-un corp proteinic neutru, se transforma intr-o "vietate" agresi, incepe o lupta crancena, pe care sistemul nostru imunitar o poarta contra agresorului si, in majoritatea cazurilor, o castiga.
Astazi - in era SIDA - este deosebit de important sa discutam despre aceste lucruri. Stiti in mod sigur ca SIDA e tot o infectie virala, unde insa virusul actioneaza asupra sistemului imunitar al corpului uman. Ne vom ocupa de aceasta boala a secolului intr-un modul aparte.In atie cu acesta, virusul gripal este un factor de imbolnavire neinsemnat. Dar ce semnificatie are cuntul "neinsemnat" cand e vorba de o infectie virala! Un virus e o bomba cu efect intarziat, gata in orice clipa sa explodeze. Declansatorii sunt prezentati in randurile ce urmeaza.


Scaderea temperaturii

Sa ne gandim ca, intr-o zi rece si umeda de toamna, trebuie sa asteptati vreme indelungata intr-o statie de autobuz, incepe sa fie frig si apoi sa tremurati. Nu reusiti sa mai incalziti toata ziua. S-au creat astfel conditiile ideale pentru agresiunea virala. Fiecare dintre noi a trait o asemenea situatie. E vorba de clasica "raceala". Ce se intampla?
Organismul omenesc poseda un sistem perfect de termoreglare, al carui principal agregat il constituie pielea. Ea este incalzire, racire si aerisire in acelasi timp. Datorita ei, se asigura temperatura optima de 37"C necesara functionarii organismului. Diferentele de trei grade in plus sau in minus pun deja viata in pericol. Acest mecanism are rolul principal de a mentine constanta temperatura interna a corpului, deoarece ea este temperatura ideala pentru motorul intern - meolismul. Aceasta se realizeaza prin deschiderea sau inchiderea porilor, respectiv prin contractia sau sodilatatia selor de sange extrem de fine, existente sub piele. in functie de necesitati, caldura este pastrata in corp sau eliminata.
Sa ne intoarcem in statia noastra de autobuz. in corpul omului rabdator, tremurand deja in asteptarea autobuzului, are loc o mica revolutie

o reactie de alarma. Ca prima masura, se micsoreaza suprafata pielii: apare "pielea de gaina", pentru a se reduce la minimum pierderea de caldura. Urmatoarea masura este ingustarea selor fine de sub piele: pielea devine palida. Al treilea fenomen il constituie aparitia tremuratului, care serveste la producerea de caldura in corp.
Organismul reuseste astfel sa-si mentina constanta temperatura interna, dar numai o perioada limitata de timp. Cand corpul se expune la frig prea multa vreme, aceste mecanisme de compensare sunt depasite si apar scaderi mici ale temperaturii corpului.
Orice scadere a temperaturii se repercuteaza negativ asupra functionarii sistemului nostru imunitar, producand o slabiciune de scurta durata, care este folosita de virus pentru a ataca. Ce putem face intr-o asemenea situatie, spre a impiedica acest rau? Ceea ce face instinctiv un om de bun-simt -o baie fierbinte, care corecteaza temperatura corpului, ridicand-o. Orice crestere a temperaturii corpului stimuleaza sistemul imunitar. intr-un modul viitor, veti afla mai multe despre asta.

Aerul cald si uscat din incaperi
O temperatura de peste 20" C si o umiditate a incaperii sub 40% sunt conditii ideale de viata pentru virusuri si alti factori infectiosi. in incaperi supraincalzite, exista, mai ales datorita incalzirii centrale, o puternica circulatie a aerului. Imperceptibil, se ridica praf "contaminat" cu acesti agenti patogeni, de exemplu, incarcat cu virusuri gripale. in plus, mucoasele celor care locuiesc in asemenea incaperi sunt usor uscate.
Stratul protector de mucus se subtiaza; virusul, inspirat impreuna cu praful, poate sa ajunga la celulele mucoasei si sa-si exercite actiunea distructi.
Ca regula generala: cu cat o incapere este mai incalzita, cu atat trebuie sa creasca si umiditatea si, mai ales, sa se impiedice circulatia prafului in aer.


Aerul conditionat

Si microclimatul constant asigurat de aparatele de aer conditionat ofera "microorganismelor" conditii aproape ideale de existenta, deci si virusului nostru gripal. Se stie ca aerul "aclimatizat" reprezinta suportul ideal pentru diferite disfunctii sau imbolnaviri ale cailor respiratorii. Oamenii care lucreaza in incaperi ce beneficiaza de aer conditionat sunt adesea de doua ori mai raciti decat cei care folosesc incalzirea si aerisirea obisnuite.In orice caz, se poate afirma cu certitudine: in spatiul nostru geografic - Europa Centrala - aparatele de aer conditionat sunt de prisos! Costa scump, consuma mult curent si isi ating scopul numai cate zile pe an, cand e intr-ader o caldura torida, in timpul verii.

Expunerea permanenta la curent
Importanta acestui factor, din punct de vedere al etio-logiei racelilor, este adesea minimalizata. in acest sens, mai trebuie mentionat ce privind instalatiile de aer conditionat: acestea determina aparitia unor curenti de aer in incapere, ce nu pot trece neobserti. Nu vi s-a intamplat sa lucrati intr-o asemenea atmosfera si sa resimtiti dorinta de a pune un sal in jurul gatului, pentru a proteja de senzatia de disconfort care incearca? Curentii de aer inlatura umiditatea pielii si a mucoaselor. Se intampla la fel ca in cele descrise anterior. Si, deoarece acrul in miscare este mai rece decat cel stationar, pe langa celelalte fenomene, apare "pielea de gaina". in aceasta privinta, sunt extrem de criticate sistemele de incalzire din autoturisme, care functioneaza pe "principiul corectiei", adica aerul cald de la motor e suflat in interiorul autoturismului, dand nastere astfel unor curenti de aer puternici, cu toate consecintele mentionate mai sus.
Ideala ar fi o incalzire in suprafata, care sa radieze caldura din podea, din scaune, din invelisul lateral si din cel al tanului, si o aerisire ce nu este directionata pe ocupantii autoturismului. Ganditi- de cate ori ati racit dupa o calatorie indelungata iarna, cu autoturismul.
Aici incheiem scurta expunere a factorilor externi care, ca niste detonatori, pot determina aparitia unei gripe. Exista, de asemenea, o intreaga gama de factori interni, ce tin de trup si de suflet, care pot deschide usa unei infectii gripale.



Alte materiale medicale despre: gripa

Guturaiul obisnuit dureaza, conform unei expresii din popor, o saptamana, iar cu tratament, sapte zile. Se pare insa ca perioada de evolutie a guturai [...]
Exista oare tablete antigripale? De fapt, nu! De putin timp au aparut asa-numitele substante antivirale, care au insa efecte adverse atat de nefericit [...]
in mod normal, avem tabloul complet al gripei dupa doua pana la trei zile. La inceput, apar guturaiul, durerea de cap, intepenirea cefei si. in orice [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre gripa

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile