Tuse. guturai, raguseala - acestea sunt simptomele principale ale gripei "clasice", unde raguseala. respectiv inflamatia faringelui si a laringelui. constituie adesea un simptom minor, care da de furca abia dupa ce
gripa a slabit in intensitate.
Suferinta e cu atat mai serioasa, daca amigdalele au fost indepartate. in acest caz. vorbim despre "angina peretilor laterali ai faringelui". Peretele posterior si peretii laterali ai faringelui suni inrositi si inflamati.In mod ciudat, asemenea stari tind sa devina cronice daca boala nu este tratata de timpuriu si energic. in afara de asta, tocmai in asemenea situatii se fac greseli terapeutice, care inlesnesc procesul de cronicizare.
Principala greseala consta in administrarea unor medicamente pentru
gargara sau pentru supt cu efect dezinfectant si antibiotic. Ele usureaza temporar suferinta si duc la disparitia simptomeior, insa pe timp mai lung ingreuneaza situatia.
De ce? Pentru ca inlesnesc aparitia "infectiilor secundare". Tocmai aceste antibiotice cu efect local permit, de exemplu, dezvoltarea ciupercilor si sunt, cum am amintit de altfel, ineficiente contra infectiei virale. Dupa administrarea lor avem de tratat o infectie fungica (cu ciuperci), ce poate fi foarte rezistenta la tratament!
Ce este de facut?
a Gargara: cu
ceai concentrat de
salvie si/sau solutie salina cu sare de mare. Salvia contine substante dezinfectante naturale, iar solutia salina ajuta intr-o asemenea masura capacitatea de aparare naturala a mucoasei, incat "silizeaza" celulele mucoase din peretii celulari, adica le fac extrem de rezistente la un nou atac viral. in cazul ambelor solutii, gargara se face cu apa rece.
Ca regula generala, atunci cand ne aflam in fata unei inflamatii faringienc, nu se recomanda folosirea bauturilor fierbinti! Renumitul "ceai fierbinte" in tratamentul inflama-tiilor gatului accentueaza simptomatologia, deoarece stimuleaza tendinta de tumefiere si inflamare a mucoaselor. Uneori, este chiar indicat sa se bea bauturi de la gheata, iar in jurul gatului sa se aplice prisnite foarte reci.
a infasurarea gatului: binecunoscuta "compresa in jurul gatului" este inca una dintre cele mai adecte mijloace in inflamatiilc faringelui si ale laringelui. Regula de baza: la febra, compresa rece, in absenta febrei, compresa calda.
De obicei, se folosesc doua modalitati:
Compresa umeda: se inmoaie in apa fierbinte (sau rece i un prosop de in, se stoarce usor si se infasoara in jurul gatului bolnavului. Deasupra, se aplica un al doilea prosop uscat, pentru a nu permite zntarea prea rapida a compresei, si se fixeaza cu un ac de siguranta. Gata! Dupa cate ore. se reinnoieste compresa, deoarece prosopul umed s-a uscat si simptomatologia se amelioreaza.
Compresa cu
branza de ci: se unge un prosop de in cu o
crema formata din branza de ci cu putin
lapte sau apa si se infasoara in jurul gatului: deasupra, aplicam un prosop uscat, il fixam cu un ac de siguranta si lasam sa actioneze peste noapte. De dimineata, crema noastra c uscata si sfaramicioasa, iar pacientul se simte mult mai bine!
a Uleiul vegetal japonez: acest puternic
ulei de menta, obtinut din te ce cresc in anumite soluri vulcanice din Japonia si China, are un foarte accentuat efect dezinfectant (bactericid). fara a modifica structura mucoasei asupra careia actioneaza, asa cum s-ar putea intampla in cazul administrarii antibioticelor.
Utilizarea uleiului se poate face in diferite moduri: fie puneti cate picaturi pe limba si le imprastiati in toata
cavitatea bucala, fie inghititi o picatura dizolta in apa. De asemenea, se recomanda masarea pielii din spatele unghiului mandibularcu putin ulei, pentru a stimula caile limfatice.
Uleiul se gaseste in farmacii sau magazine specializate in nzarea produselor naturale.