eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Furuncule


Furuncule
SIMPTOME
a primul stadiu al unui furuncul este un nodul inflamat, dureros, sub piele, care uneori zvacneste; cel mai frecnt apare pe fata, gat, fese, axile sau

rareori - pe mamelon la femei.
a dupa mai multe zile, furunculul devine proeminent, rosiatic, cu centrul alb sau galben; poate fi extrem de dureros din cauza acumularii de puroi sub piele.
a o grupare de furuncule poarta numele de carbuncul (furuncul antracoid), furunculul de pe pleoapa se numeste ulcior (orgelet).


CHEMATI MEDICUL DACA:

a furunculul este insotit de dureri intense; puteti dori ca medicul sa-l incizeze si sa-l dreneze.
a inflamatia este insotita de febra sau furunculul apare pe buza, nas, obraji, frunte sau sira spinarii; orice infectie cu aceste localizari va creste riscul de infectie secundara, prin diseminarea interna a bacteriilor prin circulatia sanguina, la nilul madui spinarii sau al creierului.
a banuiti ca ati un carbuncul. Aceasta este o afectiune grava, ce trebuie tratata cu antibiotice.
a ati un furuncul foarte dureros la palpare, in special daca de la el pleaca niste dungi rosii sau daca ati febra si frisoane; este posibil ca infectia sa se fi extins.
Un furuncul poate arata ca un cos urat, insa este de fapl rezultatul unei infectii stafilococice care a invadat un folicul pilos blocat sau, ocazional, o glanda sebacee { Acneea). La inceput, furunculul este rosu si dureros la palpare; dupa 7-l0 zile sub piele se colecteaza puroi, ceea ce da centrului furunculului o culoare albicioasa. Puroiul este de fapl o masa de globule albe - pe care sistemul imun al organismului Ie-a trimis sa combata infectia - amestecate cu bacterii si celule cutanate moarte. Furunculul poate deni foarte inflamai si dureros, dupa care se sparge, puroiul dreneaza si buba se vindeca. Un carbuncui este o grupare de furuncule. inainte de aparitia antibioticelor, la mijlocul acestui secol, fu-runcului antracoid era considerat o afectiune cu potential risc vital.

CAUZE
Stafilococii, bacteriile care provoaca furunculele, patrund in mod tipic in organism prin taieturi, zgarieturi si alte leziuni ale pielii. Predispozitia la apartia furunculelor poate fi favorizata de dirsi factori printre care: problemele sistemului imun, diabetul, expunerea la anumite substante chimice folosite in industrie, utilizarea exagerata a corticosteroizilor, tratarea leziunilor cutanate cu produse extrase din petrol si problemele generale de sanatate, igiena sau nutritie.


TRATAMENT

Majoritatea furunculelor pot fi tratate acasa, pur si simplu prin spalarea zonei infectate cu un sapun antibacterian si aplicarea de comprese fierbinti care pot ajuta colectarea furunculului. Topicele cu antibiotice, disponibile fara prescriptie medicala, sunt de asemenea eficiente in limitarea progresiei infectiei bacteriene. Nu stoarceti si nu incizati singur furunculul; majoritatea furunculelor se sparg de la sine, dupa aproximativ doua saptamani. Cand se sparg, spalati cu blandete zona pana cand nu mai apare puroi, apoi acoperiti cu un bandaj adeziv pentru a evita reinfec-tarea si a impiedica patrunderea puroiului drenat in alte regiuni ale pielii si diseminarea infectiei. Asigurati-va ca v-ati spalat foarte bine mainile si dezinfectati prosoapele.

MEDICINA CONVENTIONALA

Daca durerea este sera sau daca furunculul refuza sa se sparga, medicul il poate inciza si drena in conditii sterile. Pentru a trata un episod ser, medicul poate prescrie un antibiotic, precum eritromicina sau dicloxacilina, pe cale orala.

MEDICINA ALTERNATIVA
Furunculele fac oamenii sa sufere de secole, iar oamenii au contraatacat cu tot felul de remedii, incercati cu prudenta remediile alternati pe pielea dumneavoastra, deoarece un tratament gresit poate chiar sa agraze infectia.
MEDICINA AYURVEDICA
Se spune ca ceapa fiarta - infasurata intr-un prosop pentru a va proteja pielea - ajuta furunculul sa colecteze.
PLANTELE CHINEZESTI
Fitoterapia chineza se axeaza pe reducerea caldurii din organism, despre care se spune ca provoaca aparitia furunculelor. incercati sa beti un ceai facut din papadie (Taraxacum mongoli-cum), floari de crizanteme de India (Chrysan-themum indicam) sau violete (Viola yedolusis).
FITOTERAPIA
Remedii din te pentru furuncule exista din abundenta. Pentru combaterea inflamatiei puteti opta intre un unguent pe baza de nalba (Althaea officinalis) eliberat fara prescriptie medicala, o cataplasma cu ulm alunecos {Ulmus fulva) si o tinctura de stanjenel (Iris rsicolor) sau smirna (Commiphora molmot).
Pentru a combate infectia, aplicati ulei de arbust de ceai (Malalenca spp.) pe furuncul de 4-6 ori pe zi. Uleiurile esentiale de bergamota (Citrus ber-gamia), levantica [Lavandula officinalis), musetel {Matricaria recutita) si salvie {Salvia officinalis) sunt de asemenea recomandate pentru proprietatile lor antibacteriene. Goldenseal (Hydrastis canadensis) contine un alcaloid denumit berbe-rina, ce pretinde a aa proprietati antiinfecti-oase; amestecati cu alun vrajitoresc (Hamamelis virginiana) pentru a obtine o solutie de spalare.

HOMEOPATIA
Daca furunculul apare brusc si este foarte rosu si fierbinte, Belladonna (12 C) de 3-4 ori pe zi poate incetini sau stopa evolutia infectiei. Pentru furuncule foarte dureroase incercati Hepar sul-phuris, iar pentru cele care se vindeca lent folositi Silica, in aceeasi potenta si cu aceeasi frecnta.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Alimentatia de proasta calitate si anumite deficite nutritionale pot afecta sistemul imun al organismului, in afara de recomandarea unei alimentatii bogate in fructe si legume proaspete, nutritio-nistul va poate sugera sa mancati mai mult usturoi (Allium sativum) pentru proprietatile sale antiseptice si alimente cu continut ridicat de zinc pentru a stimula activitatea sistemului imun. Puteti realiza aceasta prin alimentatie sau puteti lua pana la 3 capsule de usturoi pe zi si un supliment de zinc (45 mg zilnic).


PREVENIRE

a Solutiile de continuitate a pielii pot creste sensibilitatea individuala la infectiile ce provoaca aparitia furunculelor. Taieturile la barbierit pot fi una dintre cauze; la fel, sporturile de contact, munca manuala, intepaturile de insecte si multe alte activitati de zi cu zi. Cateva trucuri:
a Spalati-va cu regularitate si ingrijiti prompt plagile cutanate minore.
a Nu folositi niciodata in comun prosoapele, lenjeria de pat, imbracamintea sau echipamentul sportiv, cu o persoana care are un furuncul sau o alta infectie. imbracamintea, lenjeria de pat si prosoapele persoanei respecti trebuie spalate zilnic in apa foarte fierbinte, cu detergent sau inalbitor.
a Nu stoarceti niciodata un furuncul. Infectia poate disemina si cauza complicatii, cum ar fi o infectie secundara sau un carbuncul.


Galerie de imagini si poze medicale: furuncule


imagine cu furunculeimagine cu furuncule imagini furunculeimagini/poza furuncule


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Se ung zonele afectate cu miere. [...]
SIMPTOME a pete cutanate proeminente, de culoare roz inchis, acoperite cu scuame albe, localizate in mod tipic pe pielea capului, genunchi, coate [...]
SIMPTOME a modificari ale dispozitiei; depresie, delir, agitatie, anxietate, egoism, comportament copilaresc. a dezorientare, confuzie, lipsa [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile