eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Factorii de risc in cancer

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul » factorii de risc in cancer

Factorii endocrini

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

tin de alcatuirea si functionarea organismului nostru. Sigur, nu-i putem evita cum nu putem evita sa se faca noapte dar, stiind de existenta lor, putem sa ne luam unele masuri de protectie.
Daca va amintiti, in primul modul unde am discutat despre modul cum apare cancerul, am spus ca celula anormala rezulta ca urmare a modificarilor produse in "fisierul de date" (materialul genetic) al unei celule normale de unul sau mai multi factori. Exista posibilitatea de a ne naste cu astfel de modificari. De exemplu, retinoblastomul si nefroblas-tomul sunt doua forme de cancer sigur ereditare. Se crede dar nu se stie inca sigur ca si in alte tipuri de cancer, intr-un procent mai mic, poate fi vorba de ereditate. Aceasta ar putea fi explicatia pentru familiile unde frecventa unui anumit tip de cancer -mamar, gastric, intestin gros -este foarte mare. Ce se stie sigur este ca o serie de boli ereditare au un mare risc de a se transforma in cancer (transformare maligna): polipoza recto-colica (polipi pe intestin), nevul displazic (un anumit fel de alunita), neurofibromatoza etc.
Cancerele mamare, de uter si ovare, de prostata si testicul, de tiroida, sunt influentate de constelatia noastra hormonala. De exemplu femeile care au menarha (prima menstruatie) foarte devreme si menopauza (ultima menstruatie) dupa varsta de 50 de ani, au un risc mai mare de a face cancer mamar; la fel si cele care nasc primul copil dupa 30 de ani sau alapteaza foarte putin sau deloc. De asemenea, copin ale caror mame au un exces natural de estrogeni ori au facut tratamente estrogenice inainte sau in timpul sarcinii au un risc de 3-4 ori mai mare decat ceilalti copii de a face cancer testicular - baietii si cancer vulvar

fetitele.
La barbati hormonii masculini au un rol important in cancerul de prostata. Ca dovada eunucii nu fac aceasta boala. Ce vrea sa insemne asta - castrati-va oameni buni ca sa nu faceti cancer de prostata? Nu, Doamne fereste! Vrem doar sa va convingem sa faceti controale medicale periodice, chiar daca va considerati sanatosi, macar dupa ce impliniti 50 de ani.In plus scaderea capacitatii de aparare a organismului (deficienta imuna) inascuta sau dobandita, este un alt element ce favorizeaza dezvoltarea unei tumori. Ganditi-va ca sub influenta diversilor factori nocivi din mediul in care traim, in fiecare zi in organismul nostru apar peste un milion de celule anormale care ar putea deveni celule canceroase daca nu ar fi neutralizate de apararea organismului. Asa se explica faptul ca boala canceroasa este mai frecventa la varstele inaintate cand, o data cu imbatranirea, scade si puterea de aparare a organismului.
De foarte multe ori auzim afirmatia: "S-a imbolnavit de prea multa suparare". E un mare adevar aici, stresul este unul dintre factorii ce scad vigilenta organismului, nostru in fata bolilor si deci si in fata cancerului, favorizandu-le aparitia sau grabindu-le evolutia. S-a constatat ca persoanele sensibile psihic si cele mai evoluate din punct de vedere intelectual sunt mai susceptibile la imbolnavire pentru ca toate trairile intense si framantarile interioare au repercusiuni asupra secretiilor hormonale si a capacitatilor de aparare a organismului nostru. De fapt si acesta este unul dintre motivele pentru care am dorit sa va oferim sectiunea de fata. De multe ori pe langa teama de boala se adauga stresul provocat de complexitatea tratamentului, aspectele lui uneori mutilante, reactiile ciudate si neplacute pe care le provoaca. Panica, teama de necunoscut dau si mai mult peste cap echilibrul precar al organismului deja agresat de boala. Senzatia de neputinta si ideea ca viata ta depinde exclusiv de inteligenta, stiinta si bunavointa altora este dezarmanta. Cum sa-i poti tace sa inteleaga exact ce simti? Ce este important sa le comunici din ceea ce se intampla cu tine? Ce va aduce ziua de maine? mai fi un maine?






Alte materiale medicale despre: factorii de risc in cancer

este vinovata de aproximativ 2,5% din cancerele umane. Efectele cancerigene ale iradierii au fost banuite inca din primii ani ai studiului radioactivi [...]
Ati auzit si citit peste tot, inclusiv pe pachetele de tigari, ca fumatul favorizeaza aparitia cancerului bronho-pulmonar. Asa este. Ceea ce poate nu [...]
in aproximativ 5-6% din cancere se poate vorbi de factori de risc profesionali. Frecventa cancerelor profesionale este mica datorita masurilor de pro [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre factorii de risc in cancer

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile