eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli parazitare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli parazitare

Trichomonaza urogenitala


DATE GENERALE
Aceasta boala este provocata de prezenta in aparatul urogenital a parazitului Trichomonas vaginalis. in linii mari, parazitul are aceeasi infatisare ca si Trichomonas hominis si aceeasi structura, aceeasi plasticitate de forma, aceeasi variatie in numarul flagelilor anteriori. Dupa unii autori in trichomonaza vaginala cele mai frecnte sint formele cu 3 flageli anteriori, iar dupa alti autori, sint formele cu 4 flageli anteriori. Cel mai rar se observa formele cu 5 flageli anteriori. in general, parazitul este mai mare decit Trichomonas hominis, putind ajunge pina la 30 microni in lungime. De foarte multe ori, imbraca o forma globuloasa, la care atit membrana ondulanta, cit si axostilul sint mai scurte si nu ajung la extremitatea posterioara a flagelatului.

Habitat. La femeie, paraziteaza cavitatea vaginala. Rareori, poate fi evidentiat si in ca urinara. La barbat, paraziteaza uretra si, mai cu deosebire, prostata.
Rol patogen. La femeie, determina inflamatia peretilor vuli si vaginului, intovarasita de o scurgere mai mult sau mai putin abundenta, alba si spumoasa, precum si de un prurit vulvar si perineal intens. Exista insa si forme, in care aceste manifestari patologice sint foarte atenuate, forme aproape asimptomatice, cu o leucorec extrem de redusa, cu un prurit vulvar abia perceput.

La barbat, forma asimptomatica este cea mai obisnuita. Mai rare sint formele de uretrita, cu secretie mai abundenta, cu disuric si senzatie de arsuri la mictiunc.
Diagnosticul se pune prin evidentierea parazitului in secretie, la un examen direct al acesteia intre Iarna si lamela. Picatura de secretie se amesteca cu o picatura de ser fiziologic, de preferat incalzita in prealabil la 3537A, pentru a se favoriza miscarile parazitului. La barbat, evidentierea parazitului este mult mai dificila, din cauza cantitatii reduse de secretie si a numarului redus al parazitilor. Picatura de secretie se recolteaza in general dimineata, dupa masajul prostalci. Fiagelatii pot fi cautati si in primul jet de urina, cules dimineata la trezire. Mai multe sanse de a evidentia parazitul sint prin insamintarca sedimentului urinii centrifugate sau a secretiei pe medii de cultura favorabile, cum este mediul Teras sau mediul Magara.


TRATAMENT

Metronidazolul
Medicamentul cel mai mult utilizat astazi in combaterea trichomo-nazei urogenitale este nielronidazolul. Se administreaza atit pe cale orala (comprimate), cit si pe cale vaginala (ovule).
Doza, pe cale orala, la adult, este de cel putin 1 g/zi, timp de cel putin 7 zile, dar de preferat 10 zile. La copil, doza este de 0,020

0,040 g/kilocorp/zi, timp de 710 zile. Ovulele vaginale sau comprimatele vaginale contin 0,500 g metronidazol. Ele se introduc in fiecare seara si dupa incetarea tratamentului oral, mergind pina la 1520 aplicari de tratament vaginal; pot fi introduse si in timpul menstrelor. in timpul tratamentului cu metronidazol, vor fi evitate cu strictete bauturile alcoolice.
Recent, s-a aratat ca tratamentul cu metronidazol se, poate face si intr-o singura zi cu o doza unica de 2 g (8 comprimate) sau in 2 prize, in aceeasi zi, una dimineata (1 g) si a 2-a la prinz (1 g). Vindecarile cu aceasta noua metoda ar putea ajunge la un procent de 90%. Fenomenele subiecti dispar in 34 zile, iar controlul parazitologic nu mai depisteaza parazitul. Aceasta metoda este in special utila pentru tratarea partenerilor femeilor bolna. Barbatii nefiind, in general, prea mult incomodati de prezenta parazitilor in urctra sau prostata accepta cu greu un tratament de mai lunga durata.
Fenomenele secundare (rare si de mica importanta) produse de acest tratament de o singura zi sint in specia] gastrointestinale: greata, varsaturi, uneori insa si cefalee si ameteli.
Asocierea metronidazol (0,225 g) + nislalina (0,075 g) + cloramfenicol (0,100 g), reunite intr-un excipient spumant (ajuta la raspindirea lor uni forma in cavitatea vaginala) a fost, recent, realizata de industria de medicamente din tara noastra, sub forma de comprimate vaginale (Tri-comicon). Aceste comprimate aduc avantajul de a combate in acelasi timp, pe Unga trichomonade, si flora candidoziea, flora exacerbata de obicei prin ruperea echilibrului biologic, ca urmare a disparitiei prolozoarelor. Cloramfenicolul distruge o parte din flora beleriana, cu respectarea baeililor Doderlein, a caror dczvollare este favorizata.


Tinidazolul

Tinidazolul (Fasigyn) este lot un preparat imidazolic, care poate inlocui nielronidazolul, cu rezultate mai bune, pe cale orala si vaginala.
Pe cale orala se administreaza intr-un ciclu de 7 zile. doza fiind de 0.300 g/zi in 2 prize zilnice de citc 0,150 g, sau intr-o doza unica de 2 g o singura zi (1 comprimate a 500 mg). Pentru o toleranta mai buna, doza unica de 2 g poate fi administrata in 2 prize, dintre care una dimineata si a doua la prinz (dupa mese).
Eficacitatea tinidazolului este mai buna decif a mefronidazolului, atit in tratamentul cu doza unica, cit si in ciclul de 7 zile, deoarece

pe de o parte

eficienta mctronidazolului a scazut in ultimul timp, ca urmare a unei rezistente formata in trichomonade la acest medicament, iar

pe de alta parte

nilul seric de, tinidazol este mai ridicat decit cel de metronidazol si se mentine ca atare un timp mai indelungat (J. Lapierre).




Alte materiale medicale despre: Boli parazitare

DATE GENERALE Aneylostomidoza este boala provocata de prezenta in organismul uman a 2 specii de nematozi, din familia Ancylostomidac, si anume: Anci [...]
DATE GENERALE Aceasta boala este provocata de prezenta in organism a unui parazit apartinind familiei tripanosomidelor si genului Leishmania. Parazi [...]
Balantidioza esle boala provocata de prezenta parazitului intestinal lialanlidia/n roii. Acesta esle un prolozoar apartinind clasei infuzoriilor (cil [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli parazitare

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile