eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli endocrine

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli endocrine

Tireotoxicoza


Simptomatologia include nervozitate, palpitatii, labilitate emotionala, insomnii, trcmurauiri, scaune frecvente, transpiratii excesive, intoleranta la caldura, oligomenoree, amenoree si pierdere in greutate in ciuda apetitului normal sau marit. Pacientii sint anxiosi, nelinistiti si nervosi. Pielea este umeda, calda si catifelata: palmele au aspect erilematos. iar unghiile se pol desprinde din patul unghial (unghiile lui Plummer). Parul este moale si matasos, iar degetele si limba pot prezenta un Ircmor fin. Ochii au o privire fixa cu o largire a fantei palpebrale, cu clipiri rare si o intirziere la acoperirea ochiului. Manifestarile cardio-sculare includ un puls rapid, in special fibri-latie airiala. suflu sistolic si cardiomegalie.
Unele afectiuni pot produce tireotoxicoza: boala Graves se manifesta prin gusa difuza si oftalmopatie infiltrati - exoftalmie (cu oftalmoplegic riabila, protru/ie si edem pcriorbital) si dermopatie (mixedem pretibial). Trata-meniul mc drept scop limitarea cantitatii de hormon pe care o poate produce glanda. Medicatia antitiroidiana efectueaza un blocaj chimic al sinte/ci de hormon tiroidian (propiltiouracil 200 mgq8h sau metimazol 10-20mgql2h). Principalul efect secundar este leucopenia. Propranololul poate ameliora simptomatologia adrenergica (40-l20 mg'zi in doze divizate). Ablatia functiei tiroidiene poate fi efectuata chirurgical sau cu ajutorul iodului radioactiv. Iodul radioactiv este un tratament simplu, eficient si economic; cam 70% din pacienti devin hipotiroidicni dupa tratamentul cu iod radioactiv. Pacientii vor fi urmariti la fiecare 6 saptamini dupa efectuarea tratamentului, pina ce functia liroidiana restanta devine normala. Iodul radioactiv este contraindicat in sarcina.
Pacientii cu tireotoxicoza severa (furtuna liroidiana) necesita o reducere de urgenta a nivelului hormonilor circulanti. Propiltiouracilul(PTU) lg, urmat de 300 mg q6h, se administreaza asociat cu dexametazona 2 mg p.o./i.v. q6h. lodura de potasiu 4 5 picaturi q6h timp de 2 zile inceput la 2h dupa prima doza de PTU. Tahicardia poate fi controlata cu propranolol 10 20 mg i.v./p.o. q6h. Atentie speciala daca utilizarea beta blocantelor este necesara in contextul ICC.
Tratamentul hipertiroidismului in timpul sarcinii este dificil. PTU in doze < 300 mg/zi poale fi eficient. Pacientele la care nu s-a obtinut controlul in decursul celui de-al doilea trimestru s-ar putea sa necesite tiroidectomia sub-totala.
Tratamentul oflalmopatiei este de obicei nesatisfacator. Uscarea corneei poate fi prevenita in timpul somnului prin lipirea pleoapelor cu banda adezi si folosind agenti umectanti. O data cu progresia complicatiilor: exoftalmie. chemosis, oftahnoplegie sau orbire sint necesare doze din ce in ce mai mari de prednison (120 140 mg/zi). La unii dintre pacienti se obtin beneficii prin iradiere orbitala sau decomprimare chirurgicala. Este de evitat inducerea hipo-tiroidismului.

Varietati de tireotoxicoza


Tulburari asociate cu hiperfunctia tiroidiana*

A. Productie in exces de TSH (rar)


B. Stimulare tiroidiana anormala /. Boala Graves

2. Tumori trofoblastice (hCG)
C. Autonomie tiroidiana intrinseca /. Adenom hipcrfunctional
2. Gusa multinodulara toxica Tulburari ce nu sint asociate cu hiperfunctia tiroidiana*
A. Perturbari ale stocarii hormonale /. Tiroidita subacuta
2. Tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie
B. Sursa de hormon extratiroidiana /. Tireotoxicoza factitia
2. Tesut ectopic tiroidian


a. Stroma oriana

b. Carcinomul functional tiroidian



Alte materiale medicale despre: Boli endocrine

TIROIDITA SUBACUTA Poale li determinata de infectiile cu unii virusi, printre care parolidita epidemica. Simptomatologia apare de obicei dupa o infe [...]
Patologia endocrina poale fi rezultatul unui deficit hormonal, unui exces de hormoni sau al unei rezistente la actiunea hormonala, anomalii ale mai mu [...]
Arginin vasopresina (AVP, hormonul antidiuretic, ADH) are rolul de a concentra urina pentru a pastra apa in organism. In diabetul insipid de origine c [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli endocrine

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile