eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sistemul muscular

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » ANATOMIE » sistemul muscular

Proprietatile muschilor


PROPRIETATILE MUSCHILOR


Proprietatile fundamentale ale muschilor sunt: elasticitatea, plasticitatea, excitabilitatea si contractilitatea.

a) Elasticitatea. Reprezinta

proprietatea muschiului striat scheletic de a reveni la forma initiala dupa incetarea actiunii fortei care a determinat extensia sa

b) Plasticitatea. Reprezinta proprietatea muschilor netezi viscerali de a-si mentine constanta tensiunea la diferite grade de distensie.

c) Excitabilitatea In repaus, sarcolema fibrei musculare este polarizata. Potentialul de membrana al fibrei striate este de -80 la -l00 mV. Actiunea unui stimul fizic, chimic, electric sau in situ* numai a influxului nervos produce depolarizarea sarcolemei.

Intre stimularea fibrei musculare sau a muschiului in totalitate si aparitia contractiei exista un interval de timp de 1 ms, numit perioada de latenta. Influxul nervos, venit prin fibrele motorii, este transmis fiecarei celule musculare din cadrul unitatilor motorii prin intermediul placii motorii.

Placa motorie sau sinapsa neuromusculara are ca mediator chimic acetilcolina. Mediatorul determina depolarizarea sarcolemei si producerea potentialului de placa, ce se raspandeste prin sistemul tubular de membrane si apoi prin reticulul sarcoplasmic al celulei musculare.

Durata de proare a undei de depolarizare de-a lungul fibrei este de 25 ms la viteza de 12 m/s. In acest interval de timp, fibra se afla in perioada refractara, ceea ce inseamna ca, daca frecventa stimulilor este ridicata, fibra nu va putea raspunde la fiecare dintre acesti stimuli.

In cazul muschilor viscerali, excitantul nu mai este influxul nervos, ci depolarizarea spontana a unora dintre fibre. Placile motorii lipsesc. Transmiterea influxului de la o celula la alta se face prin puntile existente intre celule.

d) Contractilitatea. Reprezinta proprietatea muschiului de a raspunde prin contractie la actiunea unui stimul. Contractia se desfasoara in mai multe faze:

eliberarea Ca2+ din reticulul sarcoplasmic datorita depolarizarii membranei acestuia si cresterii permeabilitatii ei. Aceasta faza reprezinta cuplarea excitatiei cu contractia;

cuplarea actinei cu miozina si formarea actomiozinei, proces de activare favorizat de Ca2+;

scindarea ATP-ului produs prin oxidare aeroba in ciclul Krebs*, datorita actiunii enzimatice a complexului actomiozinic (. 4.);

ATP = ADP + P + energie de contractie


Schema proceselor energetice din muschi.


faza de contractie consta in scurtarea formatiunilor contractile ale sarcomerelor, prin alunecarea filamentelor de actina printre cele de miozina, mecanism glisant* de apropiere a discurilor intunecate, cu consum energetic (. 5.). Dureaza intre 10 si 40 ms;

faza de relaxare consta in repolarizarea membranelor si reintroducerea, cu consum energetic, a Ca2+ in RE, deci reinstalarea starii de repaus.

La o excitatie, muschiul raspunde printr-o contractie simpla, secusa musculara. Aceasta se intalneste rar in organism. Durata acesteia difera in functie de tipul de muschi (tab. 13. si . 6. A).


Contractiile unice sau repetate de scurta durata utilizeaza energia produsa in repaus prin oxidarea celulara a substantelor energetice si acumulat

a sub forma de ATP si CP (creatinfosfat). Creatinfosfatul asigura, pe termen scurt, refacerea ATP.


C6H12O6 + 6 O2 = 6 CO2 + 6 H2 O + 38 ATP

CP+ADP = ATP + creatina


Stimularea repetata a muschiului in faza de relaxare determina aparitia contractiilor tetanice: tetanos incomplet sau complet, in functie de frecventa stimulilor (. 6. B, C). Acestea predomina in activitatea motorie a organismului. Efortul muscular de lunga durata (peste un minut) epuizeaza rezervele de ATP si CP, dupa care se intensifica respiratia celulara mitocondriala, care asigura energia necesara In acest caz, oxigenul este insuficient, motiv pentru care oxidarea glucozei se realizeaza in cea mai mare parte anaerob (tab. 14.); se creeaza o datorie de oxigen' si o acumulare de acid lactic, toxic pentru muschi (tab. 15.).


C6H12O6 + 2 ATP = 2 C3H6 O3 (acid lactic) + 4 ATP


Perioada de refacere. Dupa efort, procesele oxidative se mai pastreaza intense o perioada necesara refacerii rezervelor de ATP si CP si metabolizarii acidului lactic. Acum plamanii pot asigura necesarul de O2, deci respiratia celulelor musculare este integral aeroba. Spunem ca in aceasta perioada se achita datoria de oxigen'.


C6H12O6 + 6 O2 = 6 CO2 + 6 H2O + 38 ATP

ACID LACTIC + O2 = CO2 + H2O + ENERGIE


Etapele contractiei unei miofibrile: A. miofibrila relaxata; B. contractie; C. contractie maxima: 1. disc clar; 2. disc intunecat; 3. zona H; 4. membrana Z; 5. actina; 6. miozina; 7. sarcomere.

A. Secusa musculara; B. Tetanos incomplet; C. Tetanos complet


Tab. 13. Raportul dintre durata contractiei si durata relaxarii.


MUSCHI

CONTRACTIE

RELAXARE

striat scheletic

3040 ms

150 ms

striat cardiac

0,3 s

0,5 s

neted visceral

4s

15s



Tab. 14. Raportul dintre ATP-ul produs prin oxidare anaeroba si cel produs prin oxidare aeroba.



OXIDAREA


ATP produs / mol glucoza

anaeroba


2 moli ATP

aeroba


34 moli ATP



Tab. 15. Variatia unor parametri in repaus si in contractie.


PARAMETRI

IN REPAUS

IN ACTIVITATE

Consum oxigen/min.

250 ml

3750 ml

Debit circulator/min.


25 l

Debit respirator/min.


120160 l

Datoria de oxigen










Alte materiale medicale despre: Sistemul muscular

Conductibilitatea electrica Mierea italiana uniflora (L. Persano O\'ddo - 28/426) de castanea, citrus, eucaliptus, arbutus, erica helianthus au [...]
CALITATILE CONTRACTIEI MUSCULARE Forta si amplitudinea contractiei sunt cele doua calitati functionale ale contractiei musculare [...]
MODUL DE FIXARE AL MUSCHILOR 1 Structura tendonului Un muschi este liber prin corpul sau, dar se fixeaza prin extremitati cu [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sistemul muscular

    Alte sectiuni
    Aparatul digestiv
    Anatomia inimii
    Aparatul cardiovascular
    Creierul
    Anatomie ginecologica
    Patologia traheo bronsica
    Patologia esaofagiana
    Patologia cervicala
    Anatomia urechii
    Membrul inferior
    Membrul superior
    Coloana vertebrala
    Sistemul muscular
    Craniul
    Aparatul renal
    Sangele
    Sistemul nervos
    Sistemul osos

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile