Verucile sunt proliferari hiperkeratozice benigne, de natura virotica, hetero-autoinoculabile, de tipuri clinice diferite.
Acestea pot fi e, mici papule epidermice, cornoase, abia proeminente, cu un diametru de 1,5 cm, rotunde sau poligonale, de culoarea pielii sau galben-brune.
Veruci vulgare - excrescente keratozice, circumscrise, galbui, cu suprafata aspra, neregulata, brazdate de mici santuri.
Veruci tare - care se dezvolta in profunzimea pielii tei, cu predilectie in punctele de sprijin ale piciorului, ca mici formatiuni keratozice aspre, galbui, cenusii si foarte dureroase.
Papiloame cornoase sau acantoame virotice ale fetei. Proeminente emisferice, sesile sau alungite, filiforme, cu suprafata keratozica aspra si care se cantoneaza pe fata.
Vegetatii veneriene - excrescente papiliforme sau grupate, de culoare roz, pediculate sau sesile, luand aspecte de creasta de cocos sau de conopida.
La barbati, se localizeaza pe coroana glandului, in vecinatatea frenului, dar se poate extinde si la gland, teaca penisului, si chiar pe uretra.
La femei, apar pe labii, de unde pot invada uretra si mai ales vaginul.
Este obligatoriu sa se respecte un
regim alimentar atoxic.In toate cazurile, se bea apa argiloasa dimineata, cu ora inainte de masa.
Se aplica direct pe piele
cataplasme mijlocii si groase, reci, cu durata de 4-6 ore.
Cura dureaza trei saptamani, si, dupa o pauza de 7 zile, se poate relua.