Este o inflamare a urechii medii si a timpanului, cel mai adesea procata de o infectie de natura virala sau bacteriana. Otita se manifesta prin dureri puternice, care injunghie, fiind ins
otita aproape tot timpul de febra. Otita poate fi uneori complicatia unei rinofaringite, indeosebi la copin care inca nu stiu sa-si sufle nasul. Se pare ca renumita
suzeta pusa in mod regulat in gura copilului, atunci cand ge sau se agita, poate fariza aparitia otitei. Uneori, recurgerea la o paracenteza (perforarea timpanului) devine ineviila, atunci cand s-a depistat prezenta puroiului in spatele timpanului, pentru a permite acestuia sa curga. Este recomandat controlul medical, deoarece o otit prost tratata poate avea complicatii grave asupra auzului si deprinderii rbirii.
Formula de aplicare locala
Amestec in parti egale de:
> albastrea (partile aeriene inflorite);
> nuc (frunze si muguri);
> patlagina-mare (frunze si partile aeriene inflorite);
> mur (frunze si boboci florali);
> galbenea (flori).
Decoct, preparat din 2-3 linguri de amestec la 1 litru de apa. Se aplica sub forma de picaturi, intre 3 si 5, in urechea afectata (dupa ce a fost controlata integritatea timpanului). Se repeta de mai multe ori pe zi.
Formula de tratament general
Amestec in parti egale de:
> stejar (frunze, scoarta si ghinde);
> arin-negru (frunze si scoarta);
> maces (frunze, petale si fructe);
> lumanarica (frunze, flori, scoarta si radacini). Infuzie, preparata din 1-2 lingurite de amestec la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, inainte sau dupa masa.