Infectie locala care apare, adesea, ca afectiune secundara in anumite boli (diabet, astenie, nefroze), fiind de obicei o infectie la nivelul pielii produsa de stafilococi, fata de care organismul si-a pierdut rezistenta.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: bruslurele,
busuiocul salbatic, ceapa, cicoarea, crinul alb, inul, ipcarigeaua, lumanarica, macesul, musetelul,
nalba mare, nalba, nucul, osul iepurelui, papadia, patlagina, sapunarita, sanzienele, scaiul, socul, trci-frati-patati, ungurasul,
urzica moarta, varza, viorelele, volbura, zamosita.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Brusturele - infuzie din 2-4 linguri de radacini, la 1 litru de apa. intreaga cantitate se bea in cursul unei zile.
Cicoarea - infuzie din 8-l5 g de ta, la 1 litru de apa, sau decoct din 15-40 g de radacini uscate si maruntite, la 1 litru de apa. Cantitatea se bea in cursul unei zile. Macesul - infuzie sau decoct din 2 linguri de fructe, la 500 ml de apa. Se fierbe numai 5 minute. Cantitatea se bea in cursul unei zile.
Osul iepurelui - decoct din 20 g radacina uscata si maruntiia, la 1 litru de apa. Se fierbe si apoi se strecoara. Se bea fractionat, in timpul unei zile, in trei reprize. Papadia - decoct din 1-2 lingurite de pulbere radacina, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5-l0 minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Sapunariiu - infuzie dintr-o lingurita pulbere de rizom si radacina, la un pahar cu apa (250 ml). Se Iasa la macerat 6-8 ore. Cantitatea se bea intr-o zi. Socul - infuzie din 2 lingurite de flori, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se beau 2 cani pe zi.
Trei-t'rati-patafi - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute, apoi se strecoara. Se ia cate o lingura, la 3 ore. Infuzie din 4 linguri de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se ia cate o lingura, la 3 ore.
Ceai complex Maces -
fructe (20 g). Nuc - frunze (20 g), Urzica - frunze (30 g), Trei-frati-patati -ta (20 g). Soc - flori (10 g). Infuzie din 3 linguri de amestec, la 1 litru de apa. intreaga cantitate se bea intr-o zi.
UZ EXTERN:
Busuiocul salbatic - infuzie din 2-3 lingurite pulbere ta, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se spala local cu un tampon cu vata inmuiat in infuzie, apoi se aplica o cataplasma, cu un pansament steril inmuiat in infuzie.
Ceapa -
cataplasme cu ceapa coapta, la care se adauga putina ceara de albine. Crinul alb - cataplasme cu bulbi copti sau fierti, care se aplica in zona afectata si se bandajeaza.
Inul - catasplame din faina de seminte, amestecata cu apa fierbinte, pana se face o pasta ce se pune intre doua bucati de panza si se aplica pe locul bolnav. Se mentin in permanenta calde, timp de 2-3 ore.
Ipcarigeaua - decocl din 2 lingurile amestec parti egale de pulbere radacina si Sapunarita, la o cana cu apa (250 m'.). Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac spalaturi locale cu un tampot de vata.
Lumanarica - decoct din 2 lingurite de radacina maruntita, la o cana cu apa (250 ml), sau 8 lingurite, la 1 litru de apa. Se fierbe 20-25 de minute. Se lasa acoperit pentru a se raci pana la caldut si apoi se strecoara. Se aplica sub forma de spalaturi locale sau cataplasme cu pansamente sterile.
Musetelul - infuzie din 3 linguri flori, la o cana (200 ml) apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute si apoi se strecoara. Pe locul afectat se aplica bai locale sau cataplasme. Nalba mare- cataplasme din frunze oparite cu apa clocotita si aplicate in zona afectata. Nalba - infuzie din 2-3 lingurite frunze si flori uscate, bine maruntite, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac spalaturi locale, folosindu-se un tampon cu vata. Patlagina - cataplasme cu frunze proaspete, usor strivite prin presare cu o sticla. Sanzienele - decoct din 6-8 linguri de ta uscata, maruntita, la 1 litru de apa. Se fierbe 15-20 de minute la un foc mic si apoi se strecoara. Se fac bai locale sau se aplica sub forma de cataplasme.
Scaiul - decoct din 4 linguri de frunze si inflorescente uscate, maruntite, la 1 litru de apa. Se fierbe 10 minute si apoi se strecoara. Se fac spalaturi locale, folosindu-se un tampon de vata.
Socul- infuzie din 40 g de flori, la 1 litru de apa. Se fierbe 30 de minute si apoi se lasa la racit. Se fac bai locale sau se aplica sub forma de cataplasme. Sovarvul - frunzele crude se aplica pe locurile afectate.
Ungurasul - infuzie din 1-2 linguri de ta maruntita, la o cana (250 ml) cu apa fierbinte. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale, folosindu-se un tampon cu vata.
Urzica moarta - infuzie din 50 g ta sau flori, la 1 litru cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se aplica bai locale sau cataplasme. Varza - cataplasme cu frunze strivite cu o sticla, aplicate direct pe piele, fixate cu un pansament.
Volbura - cataplasme cu frunze intregi, proaspete, care se pun pe piele pe locul afectat si se bandajeaza.
Zamosila - decoct din 1-2 linguri pulbere ta, la o cana (250 ml) cu apa, respectiv 4-8 linguri pulbere ta, la 1 litru de apa. Se fierbe 5-l0 minute. Se lasa la racit 30 de minute si apoi se strecoara. Se tamponeaza furunculele sau se asaza pe ele
comprese cu decoctul obtinut.
Ceai complex
Scaiul - radacina (20 g). Ceapa - bulbi (20 g), orele - bulbi (20 g). Decoct din acest amestec. Se aplica sub forma de cataplasme.