Procesul de formare si eliminare de urina. Poate fi un procedeu de spalare a sangelui, cand se realizeaza prin
diuretice (in:
nefrite cronice cu albuminurie, pietre la ficat sau la rinichi, edeme cu oligurie, hepatite etc).
Plante medicinale ce pot fi utilizate: albastrelele, anasonul, anghinarea, brusturele, ciresul,
coada calului, ienuparul, izma, macesul, merisorul, mesteacanul, papadia, pelinul, pinul, pirul, plamanarica, plopul negru, porumbarul, sapunarita, scaiul vanat, socul, sulfina, trei-frati-patati, urzica,
urzica moarta.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Albastrelele
infuzie dintr-o lingurita de flori uscate, peste care se toarna o cana
(200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea
calduta, in 3 reprize, cu o jumatate de ora inaintea meselor.
Anasonul - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fructe, la o cana cu apa clocotita
(250 ml). Se lasa 15 minute si apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate, inainte de
mese.
Anghinarea - infuzie din 2 lingurite de ta uscata si maruntita, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Brusturele - macerat la cald, 3-4 linguri radacina, la 1 litru de apa fierbinte. Se
continua fierberea 2 minute la foc scazut si apoi se strecoara. Se indulceste. intreaga
cantitate se bea"in timpul unei zile.
Ciresul - decoct dintr-un pumn de codite, la 600 ml de apa rece. Se fierb 15 minute.
Se bea fractionat, in cursul unei zile.
Coada calului - macerat la rece din 4-5 lingurite de ta maruntita, la 1,5 litri apa.
Se bea in cursul unei zile.
Ienupar- decoct din 10-20 "fructe" albastrui, la 1 litru de apa. Cantitatea se bea in cursul unei zile.
Izma - infuzie dintr-o lingurita de frunze maruntite, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se beau 1 -2 cani pe zi. Macesul - infuzie sau decoct din 2 linguri de fructe, la 500 ml de apa clocotita. Se fierb 10 minute. intreaga cantitate se bea intr-o zi, in doua reprize.
Merisorul - infuzie dintr-o lingurita de frunze, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
Mesteacanul - infuzie din 1-2 linguri de frunze uscate, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe si apoi se adauga un varf de cutii de bicarbonat de sodiu. Se filtreaza dupa 6 ore. Se beau 2-3 cani pe zi.
Papadia - decoct dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Pelinul - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata maruntita, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea inainte de mese, in trei reprize.
Pinul - infuzie dintr-o lingura de muguri, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Pirul - infuzie dintr-o lingurita de rizom maruntii, sau pulbere, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Plamanarica - infuzie dintr-o lingura de frunze maruntite, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita timp de 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Plopul negru - infuzie din 1 -2 lingurite muguri, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Porumbarul - infuzie dintr-o lingurita de petale flori, peste care se toarna o cana cu apa in clocot (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Sapunarita - infuzie dintr-o lingurita pulbere de rizom si radacina, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Scaiul vanat - infuzie dintr-o lingurita de ta maruntita, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute. Se indulceste cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi.
Socul - infuzie dintr-o lingurita de flori uscate, maruntite, la o cana (200 ml) cu apa. Se bea seara, inainte de culcare.
Sulfina - infuzie dintr-o lingurita cu flori, maruntite, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Trei-frati-patafi
infuzie dintr-o lingurita de ta uscata, maruntita, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se ia o lingura, la 3-4 ore.
Urzica - infuzie dintr-o lingura de frunze maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Urzica moarta - infuzie dintr-o lingurita de flori, sau ta rde uscata, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 1 -2 cani pe zi.
Ceaiuri complexe
Retetele acestor
ceaiuri sunt prezentate la CEAIURI MEDICINALE.