Dureri genitale care preced
ciclul menstrual si cuprind intreg bazinul, insotite de
tulburari neurovegetative care se manifesta prin greata, varsaturi, transpiratii si iriilitate. Aparitia durerilor in sfera genitala poate fi legata si de existenta unor malformatii urogenitale, de inflamatii valvulare, vaginale,
ovariene sau ale colului uterin, care, la randul lor, pot fi produse de infectii bacteriene, fungice sau virale.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: amica, cerentelul,
coada calului, izma, jalesul de gradina, musetelul, obligeana, porumbul, roinita, sunatoarea, traista ciobanului, tintaura, urzica, valeriana.
Retete utilizate
UZ INTERN: Cerenfelul - decoct din 2 lingurite de radacini, la o cana cu apa (250 ml). Se bea dimineata, pe
stomacul gol, neindulcit sau indulcit cu zaharina. Coada racului - infuzie sau decoct din 2 linguri de ta, la 500 ml de apa. Cantitatea se bea in cursul unei zile.
Coada soricelului - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Cretusca - infuzie dintr-o jumatate lingurita pana la o lingurita pulbere ta, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 5-l0 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
Frasinul - infuzie din 2 lingurite frunze sau flori, la 300 ml apa clocotita. Se bea fractionat, in timpul unei zile, dupa mesele principale.
Galbenelele - infuzie din 2 lingurite de flori, la o cana cu apa. Cantitatea se bea in cursul unei zile. Tinctura din 20 g flori ligulate (marginale), macerate 8 zile, in 100 g alcool. Se iau de 3 ori pe zi, cate 30 de picaturi, in putina apa. Jalesul de gradina - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Obligeana
infuzie dintr-o lingura pulbere de rizom, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.
Porumbul
infuzie din 2 linguri de matase, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se ia o lingura, la 3 ore. Traista ciobanului - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Infuzie din 2 linguri de ta la o cana cu apa. Se iau 4-5 linguri pe zi. Tinctura din 20 g de te macerate 10 zile, in 100 ml alcool 70A. Se iau pana la 30 ml pe zi, in mai multe doze, in putina apa.
Urzica - infuzie dintr-o lingura cu frunze maruntite, peste care se toarna o cana cu apa (200 ml) clocotita Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Ceaiuri complexe
1. Izma - frunze (15 g), Mesteacan - frunze (15 g), Crctisoara - ta (30 g), Musetel - flori (20 g), Crusin - scoarta (10 g), leriana - radacina (10 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2 cani de infuzie calda pe zi.
2. Galbenele - flori (20 g). Izma - frunze (40 g), Traista ciobanului - ta (40 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
3. Amica - flori (20 g), Musetel - flori (30 g), Coada soricelului - flori (30 g),
Sunatoare - ta (20 g). Infuzie dinlr-o jumatate de lingurita de amestec, la o cana (250 ml) cu apa, care se lasa la macerat inca o jumatate de ora. Se beau 2-3 cani pe zi.
4. Coada racului - ta (50 g), Tintaura - ia (25 g), Coada calului - ta (15 g), Troscot- ta (10 g). Decoct dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi, dimineata si seara.
5. Coada soricelului - flori (25 g), Roinita - frunze (20 g), Obligeana - rizom (10 g), Papadie - radacina (45 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana (250 ml) cu apa. Cantitatea se bea seara.