Perturbarea mecanismului de eliminare a bilei, care se manifesta prin dureri abdominale,
greturi si varsaturi, meteorism abdominal, senzatie de "amar in gura", dureri de cap etc. De fapt, este vorba de o alterare functionala a mecanismului de eliminare a bilei, care afecteaza fie ca biliara si sfincterul sau cistic, fie canalul coledoc prin care bila circula de la ca biliara la duoden.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: albastrelele, anghinarea, amica, cicoarea, cimbrisorul,
coada soricelului, crusinul, dracila, feniculul, fierea pamantului, floarea soarelui, frasinul, galbenelele, ghintura, iarba mare, ipcarigeaua, izma, jalesul de gradina, levantica, macesul, musetelul, osul iepurelui, papadia, pelinul, porumbul, pirul, porumbarul, roinita, rozmarinul, rostopasca, sapunarita, stanjenelul, sunatoarca, talpa gastii, traista ciobanului, trifoistea, turita mare, ungurasul, volbura.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Albastrelele - infuzie dintr-o lingurita de flori uscate, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa in clocot. Se Iasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea calduta, in trei reprize, cu o jumatate de ora inainte de masa. Macerat dintr-o lingurita de flori uscate, intr-un pahar cu vin sau bere. Se lasa acoperit 24 de ore si apoi se strecoara. Se bea fractionat, cu 30 de minute inainte de a manca.
Anghinarea - infuzie dintr-o lingura de frunze, la 500 ml de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile, astfel: o cana dimineata, pe
stomacul gol, dupa care se sta culcat jumatate de ora pe partea dreapta; a doua cana se bea in doua reprize, cu jumatate de ora inaintea meselor principale. Tratamentul se face progresiv, pornind de la doze mici. Are o durata de 20-30 de zile, apoi o luna pauza, dupa care se reia o noua cura. Amica -
tinctura din 50 g flori, la 250 ml alcool 70A. Se lasa la macerat 48 ore si se strecoara. Se iau 10-20 de picaturi, dimineata si seara.
Cicoarea - infuzie din 1 -2 lingurite de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Cimbrisorul - infuzie din 1-2 lingurite de ta maruntita, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se bea in 3 reprize, in timpul unei zile.
Coada soricelului - infuzie din 2 linguri de flori, la 500 ml de apa. Cantitatea se bea in cursul unei zile.
Crusinul - decoct dintr-o lingura de coaja, la o cana cu apa (250 ml). Se bea cate o cana, seara la culcare. Pulbere - cate un varf de cutit, dupa mese (de 2-3 ori pe zi). Dracila - tinctura din 50 g radacini proaspete tinere, la 250 ml alcool 70A. Se lasa la macerat 3 zile si apoi se strecoara. Se iau 10-20 de picaturi, dimineata si seara. Frasinul - infuzie din 2 lingurite de flori sau frunze, peste care se toarna 500 ml de apa clocotita. Se lasa 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea dupa masa, in 3 reprize. Galbenelele - infuzie din 2 lingurite de flori, la o cana cu apa (250 ml). Se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol.
Ghiniura - infuzie dintr-o jumatate lingurita de pulbere din radacina, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita timp de 15 minute si apoi se strecoara. Se bea un sfert de cana, inaintea meselor principale. Iarba mare - infuzie sau decoct din 4 linguri de radacini maruntite, la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi. Ipcarigeaua - decoct dintr-o lingurita amestec parti egale pulbere radacina si Sapunarila, la o cana (250 ml) cu apa rece. Se lasa la macerat 9 ore. Se fierbe 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se iau 2-3 linguri pe zi.
Jalesul de gradina - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana cu apa. Se bea treptat, in cursul unei zile. Este contraindicata pentru mamele care alapteaza, deoarece poate scadea secretia lactata.
Pinii- infuzie dintr-o lingurita rizom maruntit, sau pulbere rizom, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se beau 3-4 cani pe zi. Decoct dintr-o lingurita pulbere rizom uscat, maruntit, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5 minute si apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi.
Roinita - infuzie dintr-o lingurita (5 g) pulbere frunze, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Rostopasca - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 1 -2 linguri, la 3 ore (se va evita supradozarea sau administrarea unor cantitati mai mari, deoarece poate avea actiune toxica).
Sunatoarea - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Uleiul de
sunatoare se prepara din 20 g de ta, care se pun intr-un vas inchis, la umectat cu 20 ml alcool, dupa care se adauga 200 ml de
ulei si se fierbe pe baia de apa circa 2 ore, amestecandu-se din cand in cand; dupa 2-3 zile, se filtreaza printr-o panza, prin presare. Se pastreaza la loc racoros. Se ia cate o lingurita, dupa mese.
Trifoistea - infuzie din 1-2 lingurite de pulbere de frunze, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea cate o cana, inaintea meselor principale.
Tintaura - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana (250 ml) cu apa, din care se bea cate un sfert de cana, cu jumatate de ora inainte de mesele principale. Tinctura din 20 g de ta macerata, timp de 8 zile, in 100 ml de alcool; se iau cate 30-40 de picaturi in apa indulcita, inainte de mesele principale.
Ungurasul - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Infuzie din 2 linguri de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se iau 3-4 linguri pe zi. lbura - infuzie din 2 lingurite pulbere ta, sau ta uscata maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea dimineata, pe stomacul gol.
Ceaiuri complexe
I. Coada soricelului - flori, Sunatoare - ta, Maces - fructe. Porumb - matase, Turifa mare - ta, Papadia - ta, Crusin - coaja, lbura - ta, Rostopasca - ta, Izma - frunze, toate in parti egale. Decoct dintr-o lingura de amestec de te, la o cana cu apa (250 ml). Dupa fierbere, se lasa in repaus 10-l5 minute. Se beau 2-3 cani pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.
2. Unguras - ta (20 g), Cicoare - radacina (20 g), Stanjenel - rizom (10 g), Papadie - radacina (20 g). Decoct dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa. Se tine i 10 minute. Se beau 2 cani pe zi.
3. Coada soricelului- flori (40 g). Anghinare - frunze (30 g), Rostopasca - ta (20 g), Izma - ta (10 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi, dimineata si seara.
4. Musetel - flori (30 g). Traista ciobanului - ta (30 g), Cicoare - radacina (20 g), I Ghintura - radacina (10 g), Stanjenel - rizom (10 g). Infuzie dintr-o lingurita de I amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se bea fie numai dimineata pe stomacul gol, fie cu I 30 minute inainte de mesele principale.
5. Coada soricelului - flori (20 g), Izma - frunze (25 g), Ghintura - radacina (20 g), I Osul iepurelui - radacina (20 g), Crusin - coaja (15 g). Infuzie dintr-o lingurita de I amestec. la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi, inainte de mese.
6. Sunatoare - ta (3 linguri), Albastrele - flori (o lingura), Izma - ta (o lin- I gura), Crusin - coaja (o lingura). Infuzie dintr-o lingurita din acest amestec, la o cana | cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi, inainte de mese.
7. Talastii - ta (3 linguri), Rostopasca - ta (o lingura), Ghintura - radacina I (o lingura), Feniculul-
fructe (1 lingura). Decoct din 2 linguri de amestec, la 1 litru de I apa. Se lasa 25 de ore, iar dupa strecurare se adauga 250 g
miere de albine. Se ia o lingura la o ora.
8. Roinita - frunze, Izma - frunze, Turita mare - ta, Rostopasca - ta, Crusin - coaja, toate in parti egale. Infuzie dintr-o lingurita din acest amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.