Este o boala produsa de consumul repetat si in cantitati mari de bauturi alcoolice. Aduce dupa sine o serie de modificari patologice, la nivelul diferitelor organe, dand
nastere la o serie de afectiuni:
gastrita alcoolica, congestia ficatului care poate duce la ciroza, miocardita alcoolica, degradari psihice si scaderea intelectului si a capacitatii de munca.
Plante medicinale ce pot fi utilizate:
ardeiul iute, bradisorul,
catina alba, cimbrisorul, coacazul negru, cornisorul, drojdia de bere, macesul, pedicuta.
Retete utilizate
UZ INTERN: Ardeiul iute -
tinctura din 200 g ardei, macerat (7-8 zile) in 100 ml alcool, din care se pun 10-30 picaturi intr-un
ceai amar (anghinare, unguras sau tintaura). Se consuma dupa mesele principale.
Bradisorul - decoct dintr-o lingura de sporangi uscati, sau partile aeriene ale tei, la 1/2 litru de apa; se fierbe 15 minute, se lasa acoperit pentru racit 20 de minute; se strecoara. Se bea o cana (200 ml) in cursul unei zile.
Catina alba - infuzie din doua linguri de
fructe zdrobite, la 500 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 30 de minute si apoi se bea, fractionat, in decursul unei zile. Cimbrisorul - infuzie dintr-un pumn de ta, la 1 litru de apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa 2 minute in repaus. Ceaiul se pune intr-un termos si se da alcoolicului, la fiecare sfert de ceas, cate o lingura plina. Cura dureaza cate o luna de zile, fara pauze.
Coacazul negru - decoct dintr-o lingurita de frunze uscate, la o cana (200 ml) cu apa; se fierbe 5 minute. Se beau cate 100 ml dimineata si 100 ml seara. Cura dureaza 30-40 de zile. Comisorul - tinctura din 200 g ta uscata sau e, la 100 ml alcool, din care se pun 10-30 de picaturi intr-un ceai oarecare. Se consuma dupa mesele principale. Drojdia de bere - se consuma 70 g pe zi, inaintea meselor, pana la dezintoxicare. Macesul - infuzie din 2 linguri de
fructe zdrobite, la 500 ml apa in clocot; se fierbe inca 5 minute, apoi se strecoara si se bea in cursul unei zile.
Pedicuta - infuzie din 5 g din partile aeriene ale tei, la 150 ml apa. Ceaiul se consuma dimineata, la o ora dupa micul dejun.