Boala a pielii, cu leziuni inflamatorii ale glandelor sebacee si ale foliculilor pilosi, avand ca substrat un dezechilibru intre
hormonii androgeni si cei estrogeni.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: brusturele, ceapa, cicoarea, frasinul, galbenelele, hameiul, hreanul, jalesul de gradina, linarita, napul, nucul, plopul negru, prazul, trei- frati-patati, tomatele, urzica, varza.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Brusturele - infuzie din 2-4 linguri de radacini, la o cana (250 ml) cu apa. Cantitatea se bea in cursul unei zile. Decoctul dintr-o lingura de radacini la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Nucul - linctura medicinala din foliolele frunzelor recoltate, fara pctiolul principal. Se administreaza intern, cate 15 picaturi, de 3 ori pe zi.
Trei-fra(i-pata(i - infuzie dintr-o lingurita din partile aeriene ale tei, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 3 cani pe zi.
Urzica - infuzie din 4 g din partile aeriene ale tei, la o cana (250 ml) cu apa. Se bea zilnic 1 litru de ceai.
UZ EXTERN:
Brusturele -
comprese cu infuzie din 20-30 g de radacini, la 1 litru de apa. Ceapa - se utilizeaza bulbul, sub forma de comprese calde in zona inflamata. Cicoarea - infuzie din 20-40 g radacini maruntite si din partile aeriene ale tei, la 100 ml apa. Se administreaza sub forma de bai,
cataplasme si spalaturi. Frasinul - infuzie din 2 lingurite de frunze, la o cana (250 ml) cu apa. Se administreaza sub forma de comprese, iar intern cate 100 ml dupa cele trei mese principale. Galbenelele - infuzie din 20 g flori, la 1 litru de apa. Se administreaza sub forma de bai,
cataplasme si spalaturi.
Hameiul - infuzie dintr-o lingura de conuri (florile femele), la 100 ml de apa. Se administreaza sub forma de comprese.
Hreanul - radacina rasa se introduce intr-o sticla si se toama deasupra otet de vin sau de fructe. Otetul trebuie sa acopere hreanul. Maceratul se lasa sa stea 10 zile, intr-o incapere cu temperatura moderata. Dimineata si seara, se aplica pe fata uda
otetul de hrean si se lasa sa-si faca efectul 10 minute.
Jalesul de gradina - infuzie din 5 g de frunze, la o cana (250 ml) cu apa. Se administreaza sub forma de aplicatii locale.
Linarita - decoct din 20 g din partile aeriene ale tei, la 500 ml de apa. Se administreaza sub forma de aplicatii locale.
Napul - radacinile tuberizate fierte sau coapte se aplica, prin masare usoara, in zona inflamata.
Plopul negru - infuzie dintr-o lingurita de muguri zdrobiti, la o cana (250 ml) cu apa. Se administreaza sub forma de cataplasme si bai locale. Prazul - frunzele fierte vor fi aplicate calde in zona inflamata. Tomatele - tamponarea obrazului cu felii de rosii, de mai multe ori pe zi, timp de 3-4 saptamani. rza - sucul proaspat din frunze se administreaza sub forma de lotiune.