eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratarea bolilor cu plante medicinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante medicinale » tratarea bolilor cu plante medicinale

Menopauza (tulburari)


Menopauza (tulburari)

MENOPAUZA (TULBURARI)

Prin menopauza se intelege oprirea ciclului menstrual vreme de 12 luni consecutiv. Varsta medie a acestui eveniment se situeaza in jurul varstei de 51 de ani, ceea ce inseamna ca unele femei vor putea totusi intra in menopauza intre 40-50 ani, iar o alta parte mai tarziu. Faza ciclurilor neregulate care o precede si cele 12 luni fara ciclu care ii urmeaza, constituie asa numita pre-menopauza. Aceasta poate dura mai multe luni si chiar mai multi ani. Nimeni nu poate sa anticipeze aceste perioade pentru ca difera foarte mult de la o femeie la alta. Instalarea menopauzei este inceputul unei noi perioade a vietii, care insa poate aduce o serie de modificari in starea de sanatate a femeii.

Cea mai importanta modificare ce se petrece in momentul aparitiei menopauzei este scaderea de hormoni ovarieni, pe masura ce numarul de ovule din ovare scade. Cantitatea de hormon estrogen incepe sa se diminueze chiar de dinaintea instalarii menopauzei, dupa care scade brusc, pentru ca apoi sa se stabilizeze. Si progesteronul (un alt hormon sexul) sufera aceleasi modificari ca si estrogenul, insa acesta din urma este responsabil cu aparitia simptomelor menopauzei.

Atentie- la femeile care fumeaza menopauza se poate instala in general cu 2 animai devreme decat la femeile nefumatoare. In plus datorita fumatului oasele sufera puternice demineralizari, crescand astfel riscul aparitiei osteoporozei.

In general se instaleaza fiziologic dupa varsta sau in jurul varstei de 45 de ani. In unele cazuri insa se instaleaza si artificial in urma extirparii sau iradierii ovarelor.

Scaderea nivelului hormonilor sexuali si incetarea menstruatiei sunt fenomene specifice menopauzei, insa aceasta nu inseamna ca o femeie ajunsa in acest punct al vietii nu mai este femeie. Tratamentele naturiste pot sa ajute foarte bine in aceste cazuri.

Problema tratamentului hormonal nu se pune decat dupa instalarea menopauzei. Pana atunci, ar fi de dorit- mai ales in cazul unor tulburari de ciclu- sa urmati un tratament care sa-l regularizeze si sa sporeasca confortul acestei perioade de tranzitie. Tratamentul hormonal nu poate fi recomandat tuturor femeilor, ci doar acelora care prezinta diferite simptome mai grave si care nu au boli cardio-vasculare si nici probleme mamare. Tratamentul trebuie in aceste cazuri inceput imediat dupa instalarea menopauzei.

Nu se poate amana menopauza, care corespunde suprimarii rezervei de foliculi din ovare. Manifestarile ei insa pot fi diminuate sau inlaturate cu un tratament hormonal cum este pilula anticonceptionla, sau eventual cu un tratament cu estrogeni. Cel sintetic este bine sa nu se administreze insa fara progesteron, ori studiile arata ca aceste tratamente sunt foarte nocive avand o serie de efecte secundare nedorite. Se arata intr-un studiu INSRRM ca progestativele de sinteza sporesc cu 30% riscul trombo-embolic (flebite, embolie pulmonara, etc).

Anumiti compusi din te au o structura si o actiune asemanatoare cu cea a hormonilor feminini si in anumite cazuri pot fi o solutie de substituire, dar nu in toate cazurile si nu toate cazurile se pot trata identic. Trebuie atrasa atentia ca nu este bine ca femeile care au avut anterior cancer de san, embolie pulmonara sau flebita nu este bine sa-si mareasca cantitatea de estrogeni din corp, pentru ca de fapt aceste dereglari le-au adus bolile respective. Este foarte bine sa cooperati in aceste cazuri cu un fitoterapeut, pentru ca si in aceste cazuri exista solutii.

In principal fitoterapia poate sa ajute eficient la orice tulburari ivite in aceasta perioada si poate sa diminueze efectele care sunt prezente, la fiecare caz in parte.

Simptome ce apar o data cu aparitia menopauzei.

In afara de oprirea ciclului, cele mai intalnite semne ale menopauzei sunt starile emotionale afectate, bufeurile si transpiratiile nocturne. Starea emotionala este prima care are de suferit, din cauza faptului ca femeia isi schimb[ imaginea pe care-a avut-o pana atunci despre sine, in care fertilitatea era in centrul atentiei. In plus in aceasta perioada mai apar si alte elemente in viata femeii care pot destabiliza increderea fata de sine, cum ar fi faptul ca copin pleaca de acasa, parintii sunt in varsta si au probleme de sanatate, iar daca apar si probleme profesionale tabloul este complet.

Bufeurile si transpiratiile nocturne sunt si ele probleme care pot crea un disconfort odata cu aparitia menopauzei. In plus pot aparea si alte semne cum ar fi uscaciunea vaginala, dureri de cap sau insomnie si nu in ultimul rand creste riscul bolilor de inima si atac cerebral datorita reducerii efectului protector pe care il aveau hormonii sexuali.

Tratament:

Fiind o boala de metabolism si endocrina se va incerca schimbarea regimului alimentar, pentru a produce un echilibru in organism. Pentru aceasta se va consuma mai putina carne, in special afumaturi sau grasimi animale. Se vor evita pastele fainoase, cafeaua, condimentele, alcoolul. In schimb se vor consuma multe sucuri din legume si fructe.

Se pot administra te care contin fitoestrogeni. Acestea sunt: izoflavonele din soia si alte te, ligninele care se gasesc in special in semintele de in si cumestanii continuti in concentratie mare in trifoi rosu. Acestea nu produc modificari ne dorite si nu au efecte adverse.

Hormonii. La menopauza unele femei pot prezenta o pilozitate excesiva pe fata sau pe corp, ceea ce creaza o problema in plus. Este o consecinta a schimbarilor care se produc dupa 40 de ani. Efectele antiandrogenice ale tei mielarea (Agnus castus) care contine substante similare hormonilor, ajutand la echilibrarea acestora. De asemenea se mai poate folosi si soia care de asemenea echilibreaza hormonal organismul. Terapiile sintetice hormonale au un dezavantaj foarte mare pentru ca exista riscul aparitiei cancerului in special de san. Terapiile naturiste nu au acest risc.

Suplimentarea cu progesteron natural poate corecta deficitul fara sa introduca nici un efect secundar. Progesteronul natural creste libidoul, previne cancerul uterin, protejeaza contra afectiunilor fibrochistice ale sanului, previne cancerul de san, hidrateaza si oxigeneaza pielea, actioneaza ca diuretic natural ajutand la eliminarea depresiei si creste senzatia de bine. Incurajeaza arderea grasimilor, normalizeaza coagularea sangelui si este precursor ai altor hormoni sexuali si ai stresului. Chiar si cele mai neplacute simptome ale menopauzei- bufeurile, uscaciunea vaginala- dispar cu rapiditate cu ajutorul progesteronului natural.

Cand estrogenul nu este in echilibru cu progesteronul el poate produce cresterea in greutate, irascibilitatea, oboseala cronica, lipsa interesului pentru sex- toate acestea facand parte din semnele clasice ale sindromului premenstrual.

Datorita dominantei estrogenului pot sa apara menstruatii neregulate, retentie de apa, hipertensiune, afectiuni cardiace si chiar cancer uterin.

Tulburarile emotionale pot fi ameliorate cu extracte de sunatoare, valeriana si hamei. Sunatoarea fiind recunoscuta ca foarte utila in depresii minore sau moderate, iar valeriana induce somnul.

Din dieta nu trebuie sa va lipseasca germenii de grau, nucile si alunele care contin vitamina E. Mineralele: Calciul de asemenea este necesar si de asemenea vitamina D, pentru fixarea calciului in oase. La acestea trebuie sa se adauge expunerea la soare fara de care nu se asimileaza calciu. Calciul va fereste de osteoporoza, mai ales daca este insotit de magneziu si fosfor care ajuta la absorbtia calciului.

Produse care furnizeaza calciu, acizi grasi si vitaminele C si E ajuta la mentinerea oaselor puternice (micsorand riscul de osteoporoza) si la echilibrul lipidelor in sange micsorand riscul bolilor cardio-vasculare). Asocierea dintre zinc si cupru este indispensabila in tulburarile functionale ale menopauzei, pentru ca sunt eficiente impotriva demineralizarii osoase.

Antioxidantii ajuta sa se pastreze fermitatea si hidratarea pielii. Acizii Omega-3 sunt recomandati pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare.

Consumul de soia reduce aparitia bufeurilor si transpiratiilor nocturne deoarece aceasta ta contine hormoni vegetali in concentratie mare, compensand scaderea estrogenului.

Ceaiul verde 3 cani pe zi ajuta sa tineti cancerul in special cel de san la distanta.

Se pot folosi ceaiuri din urmatoarele te medicinale: angelica, branca ursului, busuioc, coacaz negru, coada calului, coada soricelului, cohosh negru, cretisoara, cretusca, curcubetica, Dong Quoi, ginseng, lemn dulce, lucerna, macese, marar, mielarea, morcov, naprasnic, paducel, piperul broastei, porumb, roinita, salcie, salvie, schinduf, sfecla rosie, secara, soia, sulfina, sunatoare, talpa gastei, tei, traista ciobanului, trifoi rosu, telina, unguras, urzica moarta alba, valeriana, varza, vasc, vita de vie, zmeura.

Modul de folosire al telor medicinale.

Angelica (Angelica archangelica) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot folosi 3 cani pe zi, inaintea meselor. Se mai poate folosi si radacina 1 lingurita de radacina pusa la 250 ml apa si fiarta timp de 5 minute, apoi strecurata. Se pot consuma 3 cani pe zi, ajutand la reglarea organismului. Contine fitoestrogeni. Angelica, (Angelica arhangelica) Dong Quai, este o ta care se pot intrebuinta in cazul bufeurilor pentru ca au posibilitatea sa reduca aceste simptome. Luminita de seara semintele sunt si ele recomandate pentru ca acestea contin acid gamalinolenic. De asemenea se remarca ceaiurile si tincturile din lemn dulce, cretisoara, lucerna, trifoi rosu care pot reduce si transpiratia excesiva.

Branca ursului (Heracleum spondylium) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot folosi 3 cani pe zi, inaintea meselor. Este ta care ajuta la reglarea intregului aparat urinar. Se poate folosi si extract care se gaseste la magazinele de profil, caz in care se va folosi conform indicatiilor producatorului. De asemenea exista tincturi care se pot lua cate 10 picaturi de 3 ori pe zi diluate cu apa, inaintea meselor.

Busuioc (Ocinum basilicum) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot folosi 3 cani pe zi, inaintea meselor. Se foloseste mai ales atunci cand exista si o infectie in organism sau o dereglare a digestiei.

Coacaz negru (Rubrus nigrum) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot folosi 3 cani pe zi, inaintea meselor. Este un ceai cu efect astringent. Fructele se pot folosi pentru ca sunt cu multe vitamine. Se folosesc sub orice forma.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 3 cani care au efect diuretic si totodata ofera organismului o serie de minerale. Se pot folosi si la spalaturi sau comprese sau chiar bai, ajutand la dezintoxicarea organismului.

Coada soricelului (Achillea milefolium) 1 lingurita de ta maruntita (preferabil flori) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot folosi 3 cani pe zi, inaintea meselor. Este ta care ajuta la reglarea intregului aparat urinar. Se pot face si spalaturi sau comprese locale in cazul durerilor (calde sau chiar reci in functie de cum reactioneaza organismul).

Cohosh negru (Cimicifuga racemosa) este o ta foarte populara in Occident, este o ta care a fost verificata de foarte multe autoritati medicale de prestigiu care au stabilit cu certitudine ca este foarte eficienta in cazul bufeurilor care apar in cadrul menopauzei. Aceasta combate de asemenea si uscaciunea vaginala. Atentie insa ca are si un efect sedativ contribuind prin acest efect la calmarea nervozitatii, fiind in general indicata si la femeile anxioase. Este de vanzare la magazinele naturiste sau farmacii si este bine sa se respecte indicatiile producatorului, pentru ca administrarea depinde de cantitatea de substanta care exista in gelulele respective. In general se iau 3 bucati de gelule pe zi, dar daca producatorul va spune ca trebuie luata o alta cantitate atunci adoptati fara rezerva sfatul producatorului, pentru ca acesta stie ce a pus in aceste gelule.

Cretisoara (Alchemilla vulgaris) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Ajuta la reglarea hormonala a organismului si totodata ajuta la diminuarea secretiilor. Tonifica aparatul ginecologic.

Cretusca (Filipendula ulmaria) - se pun 2 lingurite de ta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si se indulceste eventual cu miere dupa gust. Se pot bea 2 cani de ceai pe zi cu inghitituri rare sau eventual cu lingurita. Diminueaza secretiile.

Curcubetica (Aristolochia clementis) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se foloseste numai la spalaturi si numai extern fiind toxica. Ajuta in cazurile cu infectii.

Dong Quai (Angelica sinensis) este numele sub care se poate regasi angelica in magazinele naturiste. Este un remediu chinezesc (tele de la noi probabil se exporta). Se va lua din extractul lichid 20 picaturi (1 pipeta) diluat in 100 ml apa de 2 ori pe zi. In cazul in care nu gasiti acest extract fluid puteti lua capsule de 2 ori pe zi. Este asemanator ca efect cu al estrogenilor sintetici, cu diferenta ca nu are atatea efecte secundare, totusi nu se va lua in timpul menstruatiei sau in sarcina. Ajuta la echilibrarea hormonala, stimuleaza circulatia pelviana, reduce spasmele uterine si are un usor efect sedativ. Se va face tratament de lunga durata pentru a se vedea rezultate.

Ginseng (Panax ginseng) se gaseste la toate magazinele de profil in foarte multe variante si din aceasta cauza este indicat sa se foloseasca conform indicatiilor producatorului. In general ajuta la refacerea intregului organism si se poate folosi perioade lungi de timp.

Lemn dulce (Glycyrriza glabra) 1 lingurita de lemn maruntit se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se mai poate folosi transformat in praf 1 lingurita pusa sub limba pentru 5 minute apoi inghitit cu apa (este de 10 ori mai dulce ca zaharul). Se poate de asemenea cu acesta indulci mancarea, ceaiuri, etc. Contine estrogen si poate ajuta la refacerea organismului, ajutand si la eliminarea toxinelor.

Tinctura- radacina acestei te este o semnificativa sursa de fitoestrogen, poate cea mai importanta alternativa la pastilele hormonale de sinteza. Tratamentul cu tinctura de lemn dulce ajuta la eliminarea bufeurilor, la calmarea iritatiei nervoase, regleaza implicit apetitul alimentar. Se recomanda atat in perioada premenopauzei, cat si dupa instalarea definitiva a acesteia, caci ajuta la prevenirea osteoporozei, a petelor de piele, intarzie procesul de imbatranire. Preparare- la 50 g de radacina maruntita care se gaseste la toate magazinele Plafar se pune 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se pune totul intr-o sticla care se poate inchide ermetic. Se tine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei. Se agita des pentru omogenizare. Se strecoara dupa trecerea timpului si se pune in sticlute de capacitate mai mica.

Administrare: se ia cate 1 lingurita de tinctura diluata la 100 ml apa de 4 ori pe zi. Se face acest lucru timp de 21 zile apoi se face o pauza de 7 zile si se poate relua.

Atentie/ tinctura aceasta nu se recomanda in paralel cu medicamentele care contin estrogen, sau nu se vor folosi daca exista chisturi ovariene, fibrom uterin, noduli mamari, cancer, etc.

Lucerna (Medicago sativa) - 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Se mai poate folosi sucul obtinut din te proaspete cate 1 lingurita de 3 ori pe zi. De asemenea se mai pot face spalaturi sau comprese. Contine estrogeni si ajuta la reglarea organismului.

Macese (Rosa canina) se pun 1 lingurita de seminte maruntite la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se mai poate consuma dulceata, etc. Au multa vitamina C care este un puternic antioxidant si in plus ajuta la reglementarea circulatiei.

Marar (Anthum gruveolens) 1 lingurita de seminte se pune maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere apoi pentru 15 minute, se strecoara si se poate consuma 3 cani in cursul unei zile, inaintea meselor. Se mai poate folosi sub forma de praf cand se va lua o jumatate de lingurita de praf obtinut cu rasnita de cafea din seminte. Se pune sub limba pentru 5 minute, apoi se inghite cu apa. Contine estrogeni vegetali care ajuta foarte mult la menopauza cand acestia sunt deficitari in organismul femeilor.

Mielarea (Agnus castus) care contine substante similare hormonilor, ajutand la echilibrarea acestora. De asemenea se mai poate folosi si soia care de asemenea echilibreaza hormonal organismul. 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. E pot folosi 2-3 cani pe zi.

Morcov (Daucus carota) 1 lingurita de ta maruntita (frunze, eventual chir inflorite) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Se mai poate consuma sucul obtinut cu ajutorul storcatorului de fructe si se ia cate 200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte indicat datorita faptului ca are multa vitamina A si frunzele pentru hormoni.

Naprasnic (Geranium robertiarum) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Regleaza aparatul urinar.

Paducel (Crataegus monogyra) 1 lingurita de ta maruntita (frunze si flori) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. In cazul folosirii fructelor se pune cantitate dubla de ta. Ajuta la o mai buna circulatie a sangelui. Este in general indicat in tulburarile congestive determinate de menopauza si anume: palpitatii, bufeuri, insomnie, iritabilitate, zgomote in urechi, scaderea tensiunii arteriale.

Piperul broastei (Polygonum hydropiper) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot folosi 2 cani pe zi, intern pentru proprietatile hemostatice (opreste hemoragia) se foloseste in tulburarile de menopauza cu pierderi prelungite de sange. Se fac spalaturi vaginale pentru a stimula activitatea aparatului ginecologic. Indicat mai ales atunci cand exista si uscaciune vaginala.

Porumb (Zea majs) se consuma uleiul din germeni de porumb cate 1 lingurita luata seara sau se mai fac ungeri locale in cazul uscaciunii vaginale.

Roinita (Mellisa officinalis) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Ajuta la calmarea nervoasa.

Salcia (Salix alba) se foloseste coaja care are compozitia aspirinei. De fapt din aceasta coaja a fost produsa prima aspirina. Spre deosebire insa de aspirina sintetica, aceasta nu are contra indicatii si nici reactiile adverse ale aspirinei. Se poate folosi in mai multe modalitati. Se pune 2 lingurite de coaja maruntita la 250 ml apa si se fierbe 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma pana la 3 cani pe zi in dureri. Se poate de asemenea coaja sa se macine sub forma de praf si sa se ia sub limba 1 lingurita sau un varf de cutit. Se tine putin sub limba si apoi se inghite cu apa. Este mai amara, dar trece durerea. Se pot face chiar si tincturi pentru aplicatii externe.

Salvia (Salvia officinale)- este o ta deosebit de utila. Nu este utila pentru barbati, pe care ii face impotenti, dar pentru femei este foarte utila. Se ia cate 1 cana pe zi.

Se pun 2 lingurite de ta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara si se bea in cursul intregii zile. Aceasta va ajuta in cazul bufeurilor, reduce transpiratia excesiva, normalizeaza pofta de mancare :i stopeaza acumularea de lichid in tesuturi. Se poate lua perioade lungi de timp si ar fi foarte bine ca fiecare femeie sa o aiba la indemana. Trebuie sa mai spunem ca aceasta ajuta si la disparitia candidozei, fiind utila la gargara sau spalaturi, chiar si la barbati, cu conditia sa nu bea acest ceai. Salvia- regleaza hormonal, racoritor, antisudorific. Contine progesteron natural. Salvia de asemenea reduce transpiratia excesiva, iar in amestec cu trifoi rosu si lucerna are un efect racoritor si contribuie la disparitia bufeurilor si transpiratiilor nocturne.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o ta folosita inca din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului si o serie de afectiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 lingurita de seminte macinate la 250 ml apa si se lasa pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert si cand dau in clocot se iau de pe foc, se acopere si se lasa sa se raceasca. Se strecoara si daca se doreste se consuma indulcit cu miere. Se pot consuma 2 cani pe zi.

Sfecla rosie (Beta vulgaris rubra) se consuma suc din radacina cate 100 ml de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor. Se poate folosi si cu suc de varza si morcovi. Ajuta la formarea sangelui.

Secara (Secale cereale) se pun 2-4 linguri de seminte la 500 ml apa si se fierb pana se moaie boabele. Se strecoara si se consuma acest lichid. In cazurile cu uscaciuni vaginale se poate face spalatura vaginala cu acest lichid fiind emolient. Se pot folosi si alte cereale.

Soia (Soja hipoida) este foarte bogata in estrogeni si este indicat sa fie folosita de toate femeile. S-a constatat ca un consum regulat de soia poate diminua considerabil bufeurile de caldura ce insotesc instalarea menopauzei si de asemenea poate reduce pierderea masei osoase si a densitatii oaselor, ce conduce uneori la osteoporoza (cu conditia insa de a fi asociata unei activitati fizice regulate si a unui aport sporit de calciu, de asemenea se va diminua fumatul si alcoolul) Se poate folosi in alimentatie, in special sa se faca lapte de soia care este deosebit de util, dar se pot face foarte multe preparate, inlocuind carnea spre beneficiul intregului organism. Dar mai exista si sub forma de ulei, caz in care se poate lua cate 1 lingura sa zicem seara si atunci rezolva si constipatia si ajuta la drenarea culei biliare, pentru ca una dintre problemele care le au femeile la aceasta varsta este si incetinirea activitatii culei biliare si aceasta ta o rezolva cu succes. Exista si sub forma de comprimate produse de diferite firme. De asemenea soia ajuta la sanatatea inimii, previne cancerul si ajuta la slabire. Atentie insa tinerele care consuma mult soia si vor sa ramana gravide ar putea avea probleme pentru ca soia in cantitati mari prelungeste ciclul si intarzie ovulatia. Este indicat insa in evitarea cancerului de san si vaginal.

Deficitul de estrogeni poate fi compensat cu 500 ml lapte de soia la care se adauga 1-2 linguri de seminte de in si 5 portii de legume si fructe crude pentru ca ele contin enzime si albumine care ajuta la legarea hormonilor din sange. Cancerigeni sunt doar estrogenii ne legati.

Sulfina (Melilotus officinalis) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Ajuta la reglarea circuitului sangelui.

Sunatoare (Hipericum perforatum) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Este calmanta renumita. Este cunoscuta ca antidepresiv natural, de fapt cel mai renumit si cu efecte deosebite. Diminueaza starile de anxietate, de panica ce apar la premenopauza. Nu se face un tratament de mai mult de 3 saptamani deoarece poate sa aduca dureri de cap, migrene chiar, sau nevralgii. Se poate face si tinctura care se prepara si se administreaza ca si cea de lemn dulce.

Talpa gastei (Leonorus cardiaca) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Talpa gastei tinctura 30-40 picaturi de 3 ori pe zi, cu efect linistitor.

Tei (Tylia tomentosa) 1 lingurita de ta maruntita (flori fara bractee) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Se pot face si spalaturi vaginale care sunt linistitoare si calmante.

Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 2 lingurite de ta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cu putina miere si suc de lamaie, cate 2- 3 cani zilnic perioade lungi de timp. Utila in chisturi ovariene, fibroame uterine, hemoragii, instalarea menopauzei, insuficienta cardiaca, hipertensiune, restabilirea presiunii sangelui, ateroscleroza, etc.

Trifoi rosu (Trifolium pratense) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Se intrebuinteaza datorita hormonilor si se pot face si spalaturi vaginale.

Troscot (Polygonum aviculare) o alta ta care contin acid salicilic in cantitate mare si nu este asa de amara ca salcia. Se pune 1-2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Telina (Apium graveolens) este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos si hipotensor, actionand si asupra epitelului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Stimuleaza activitatea de drenare a bilei, provoaca aparitia ciclului menstrual intarziat. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Strecurati si apoi beti 2 cani pe zi. Se pot folosi si frunzele- 4 linguri de frunze maruntite se pun la 1 litru de apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Unguras (Marrubium vulgare) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Ajuta la reglarea activitatii inimii.

Urzica moarta alba (Lamium album) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Se pot face si spalaturi vaginale.

Valeriana (Valeriana officinalis) se poate folosi tinctura care exista la toate magazinele naturiste 20 picaturi pana la 1 lingurita diluate. Se poate folosi si sub forma de ceai. 1 lingurita de radacina se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se consuma seara pentru calmare si insomnii. Actioneaza ca antidepresiv de asemenea alunga starile de nervozitate, de panica, etc. Pe termen lung tratamentul actioneaza si la eliminarea problemelor cardio-vasculare, care sunt pe fond nervos in aceasta perioada. Se poate lua si tinctura de 4 ori pe zi cate 1 lingurita de 4 ori pe zi, diluata cu 100 ml apa.

Suprimarea tratamentului cu valeriana se va face treptat pentru ca altfel pot apare efecte nedorite in emotional. Deci dozele se vor reduce treptat.

Varza (Brasica oleracea) se poate consuma sucul obtinut din frunze proaspete cate 100 ml de 3 ori pe zi. Este foarte util mai ales in combinatii cu alte sucuri. Se mai poate consuma moarea de pe varza acra cate 3 cani pe zi, sau frunze proaspete strivite si aplicate pe abdomen sub forma de cataplasma in cazul durerilor. Se pot aplica incalzite cu putin ulei. Unguentul de varza este foarte eficient.

Vasc (Vascum album) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata la temperatura camerei. Dimineata se incalzeste la 40 grade, apoi se strecoara si se poate consuma. Este foarte utila pentru ca ajuta la refacerea circulatiei sangelui.

Vita-de-vie (Vitis vinifera) 1 lingurita de ta maruntita (frunze) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Este astringenta. Constituie un remediu vechi si renumit contra tulburarilor menopauzei si pentru reducerea hemoragiilor uterine.

Zmeura (Rubus idaeus) 1 lingurita de ta maruntita (frunze si ramurele) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Exista in comert preparate gata facute caz in care se va respecta indicatia producatorului.

Ceai complex: se pune 1 lingurita urzica, 1 lingurita flori de coada soricelului si 2 lingurite galbenele la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consuma in tot cursul zilei. Se face acest ceai zilnic si se ia timp de 2-3 luni. Se indulceste cu miere si se pune 1 lingurita de suc de lamaie in acest ceai.

Se mai poate da in fiecare zi cate 100 g de seminte de secara incoltite.

Combinatii: coada soricelului si cretusca. Se iau din ambele te in parti egale 1 lingurita de amestec si se opareste cu 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se pot face concomitent si o data pe saptamana bai de sezut sau in cada cu aceste te. Se pune o mana de te la 2 litri de apa clocotita. Se lasa acoperit 20 minute, apoi se strecoara in cada unde se sta pentru 20 minute. Se poate face tratamentul 14 zile, apoi 7 zile de pauza si se poate relua.

Tratamentul tulburarilor trofice: intern se vor administra tincturi sau ceaiuri de angelica, branca ursului, muguri de zmeura, lemn dulce, inflorescente de morcov, telina, seminte de marar, soia. Acestea se vor lua dupa indicatiile producatorului in afara de soia care se poate consuma sub forma de lapte de soia sau sa se consume la mese ca aliment. In cele mai multe cazuri se poate lua facut praf cu ajutorul rasnitei de cafea. Se pune apoi 1 lingurita sub limba si se va tine timp de 5 minute, cand se va inghitii cu putina apa.

Se va face de asemenea ovule cu una din tele de mai sus. Se pot face prin fierberea in ulei timp de 3 ore pe baie de abur, apoi se strecoara si se adauga ceara de albine. Se topeste apoi se lasa sa se raceasca. Se modeleaza apoi ovule care se vor introduce cate 2 pe zi intra-vaginal. Au rolul de a reface mucoasa vaginala si a o lubrifia.

De asemenea se poate introduce o data pe saptamana intra-vaginal o cantitate de o lingurita de iaurt, care va contribui la acidifierea vaginului. Pentru a se putea lasa peste noapte iaurtul se poate ca acesta sa fie pus pe un tampon de vata sau se poate pune un tampon de vata pentru a nu iesi peste noapte afara.

Tratamentul tulburarilor neuro-vegetative: in functie de tulburarea prezenta se va face tratamentul de la afectiunea prezenta. In general insa se vor indica sedative ca: paducel, roinita, talpa gastei, unguras, valeriana.

In cazul bufeurilor- angelica, branca ursului, calin, cohos negru, paducel, salvie, secara, soia, tei, zmeur.

Se va face de asemenea tratamentul tulburarilor de metabolism survenite, preferabil cu te care contin suficient fito-hormon care se transforma foarte usor intr-un hormon util.

La bufeuri insotite de nervozitate: bai reci, in special cele la jumatatea inferioara a corpului de cateva secunde ajuta foarte mult. Se poate sa se asocieze si o serie de te medicinale care sunt sedative si utile in acest caz.

In dureri pelviene: bai calde. Intern in cazul durerilor pelviene sau articulare se poate folosi cu succes una din urmatoarele te medicinale: cretisoara, cretusca, salcie, troscot.

Insomnie, iritabilitate, zgomote in urechi: talpa gastei cu paducel, sau sunatoare cu ciubotica cucului, sau valeriana cu roinita.

La hemoragii uterine: anin negru, frunza de vita -de-vie, coaja de stejar, traista ciobanului, carbune medicinal.

Pentru intarzierea menstruatiei cu hemoragii si dureri pelviene: coada soricelului si cretisoara in parti egale 2 lingurite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se poate face si spalatura vaginala, caz in care se face cu cantitate dubla de ta. O data pe saptamana se va face si baie calda cu coada soricelului sau coada calului.

Frisoane si tulburari grave de somn: traista ciobanului cu talpa gastei- 2 lingurite de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Se mai poate folosi salvie si coada soricelului-2 lingurite de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.

In cazul depresiilor- vasc cu coada calului , lemn dulce si cu radacina de valeriana. Se face ceaiul in felul urmator: sera se va pune 1 lingurita de vasc in 250 ml apa. Se acopere si se lasa pana dimineata. Dimineata se va pune cate 1 lingurita din fiecare din tele (coada calului, valeriana, lemn dulce). Se va pune in 500 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se strecoara si maceratul de vasc si se amesteca dupa racire cu celalalt ceai strecurat. Se bea intreaga cantitate in cursul zilei. In cazurile foarte grave se poate face cu cantitate mai mare de ta si se pune eventual si sunatoare flori. 1 lingurita.

In cazul uscaciunii vaginale: se va unge vaginul cu unguent de sunatoare sau se poate face un ceai din brusture sau nalba. Se poate face insa si tratament cu cele de mai sus si prin administrarea estrogenilor sa se rezolve si aceasta problema. Se mai poate folosi piperul baltii la spalaturi. Atentie si spalaturile prea frecvente pot produce uscaciune. In cazurile in care nu se poate rezolva cu aceste tratamente la raporturile sexuale aplicati un pic de crema pe vulva. Nu uitati ca prin continuarea vietii sexuale contribuiti la mentinerea organismului in buna stare inclusiv ale mucoaselor.

Se va consuma in toate cazurile calciu natural cat mai mult pentru a feri de osteoporoza.

Tratamente balneare: sunt recomandate statiunile cu climat de altitudine medie si bioclimat montan: Govora, Tusnad, Sovata, Vatra Dornei.




Alte materiale medicale despre: tratarea bolilor cu plante medicinale

De regula, calitatea parului si a pielii este un indicator al starii de sanatate generala, iar la femei are legatura si cu nivelul estrogenu [...]
Sangerarea vaginala abundenta nu este un simptom normal de menopauza si trebuie sa va adresati medicului daca este severa (daca nu o putet [...]
Cantitatea de calciu absorbita de organism la tinerete si la varsta mijlocie influenteaza echilibrul calciului din organism dupa menopauza. Ch [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratarea bolilor cu plante medicinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile