eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratarea bolilor cu plante medicinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante medicinale » tratarea bolilor cu plante medicinale

Dismenoree


DISMENOREE

Sindrom dureros pelvian care este prezent inainte sau in timpul menstruatiei Durerea pelviana sau lombo-abdominala uneori poate sa dispara, la aparitia menstruatiei. Pot fi in unele cazuri simple dureri dar se poate foarte bine sa fie insotite de greturi, voma, dureri violente, de obicei situate in partea de jos a abdomenului si pot fi sub forma de crampa, urinari frecvente, etc. In marea lor parte sunt datorate fie spasmelor musculaturii uterine, fie congestiilor din zona pelviana.

Se imparte in dismenoreea primara care este caracteristica pubertatii si secundara cand aceasta apare mai tarziu. In timp ce dismenoreea primara poate aparea o data cu maturizarea deplina, inceperea vietii sexuale sau cu prima sarcina, dismenoreea secundara poate acea o multitudine de cauze. Frecvente sunt endometrioza (migrarea tesutului care captuseste uterul in afara acestuia, de exemplu in ovare sau in trompele uterine), chisturi ovariene, fibromul uterin, infectiile genitale, etc, care necesita tratamente specializate.

In cazurile mai grave poate fi vorba despre o leziune a uterului, anexelor, fibroame uterine sau tulburari hormonale. De fiecare data este bine sa se faca un consult medical si sa se stabileasca care sunt cauzele care provoaca aceasta afectiune.

TRATAMENT:

-Se indica aplicarea calduri pe abdomen, care se va putea face cu ajutorul cataplasmelor sau chiar a compreselor cu apa simpla calda. Caldura locala va dilata canalele si va calma durerea. Tratamentele incep cu 8 zile inaintea menstruatiei si se continua pe toata perioada ei.

Plante cu efecte antispastice si analgezice: coada soricelului, galbenele, musetel, salcie, urzica, valeriana.

Plante cu efect de echilibrare hormonala: lemn dulce, salvie, zmeur.

Plante cu actiune sedativa: paducel, passiflora, roinita, sunatoare, talpa gastei, tei, valeriana. Sunt indicate mai ales daca apar si tulburari neuro-vegetative (palpitatii, senzatie de nod in gat, crize de s, nervozitate, insomnie).

Gemoderivate: castan, rozmarin, salcie, tei, zmeur.

In perioadele menstruale femeile sunt sfatuite sa consume mai putin patrunjel si usturoi. S-a dovedit prin experiente ca ambele legume blocheaza preluarea fierului in organism, fapt ce duce la dureri de cap, senzatie de oboseala si depresii nervoase.

Intern:

Se pot folosi una sau mai multe din urmatoarele te medicinale: angelica, branca ursului, calin, ceapa, cerentel, cimbru de gradina, coacaz negru, coada calului, coada racului, cretisoara, curcubetica, deditei, frasin, galbenele, ginseng, ghimber, grau, iarba mare, lemnul Domnului, lemn dulce, leustean, limba mielului, marar seminte, morcov, mur, musetel, nuc (frunze), obligeana, orz, patrunjel, pelin, roinita, rozmarin, salata, salcie, salvie, secara, soia, sofran, sunatoare, traista ciobanului, trifoi rosu, tintaura, urzica moarta alba, valeriana, zmeur (muguri).

Angelica (Angelica arhanghelica)- se pot folosi radacinile sau semintele. Se ia 1 lingurita care se va pune la 250 ml apa rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute si se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi, preferabil sa fie indulcit cu miere daca nu exista contraindicatii.

Branca ursului (Heracleum spondylium) care de asemenea este o ta utila la aceasta afectiune. Se va pune 2 lingurite de ta la 250 ml apa. Se va fierbe apoi timp de 5 minute dupa care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi din acestea caldute. Se ai poate folosi tinctura- Se vor lua intre 10 picaturi pana la o lingurita de 3 ori pe zi.

Calin (Viburnum opulus)-tinctura 30 picaturi de 3 ori pe zi diluate in 100 ml apa. Se indica pentru efectul spasmolitic in cazul durerilor mari. Se vor putea face de asemenea 2 ceaiuri pe zi si din aceasta ta. De asemenea din aceasta ta se pot face ceaiuri cu care se pot pune comprese pe abdomen sau chiar se vor face bai de sezut sau chiar bai complecte.

Ceapa (Allium cepa) se va consuma cruda in alimentatie pentru efectul antibiotic si de dizolvarea eventualelor cheaguri care sunt la diferite nivele.

Cerentel (Geum urbanum) se va pune o lingurita de rizomi maruntiti la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute dupa care se pot consuma indulcite cu miere 3 cani pe zi, caldute. Are si o puternica actiune astringenta, deci si antihemoragica, datorita taninului pe care-l are in cantitate mare si calmeaza totodata durerea.. Prima ceasca se va consuma dimineata la trezire pe stomacul gol.

Cimbru de gradina (Saturneja hortensis) 1 lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se pot insa face si spalaturi vaginale, fiind indicata pentru refacerea anumitor circuite care sunt dereglate.

Coacaz negru (Rubus nigra) se indica consumul fructelor cate 100 g pe zi in timpul cat acestea sunt in sezon sau daca nu sub forma de suc, siropuri sau chiar ceai- 2 lingurite de fructe zdrobite se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 10 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se indica datorita vitaminelor si mineralelor care le contin.

Coada calului (Equisetum arverse)-1 lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Este indicata persoanelor care au si menoragii si anemie asociata. Are actiune hemostatica marcanta. Este util atat pentru eliminarea surplusului de apa care se acumuleaza uneori in perioada menstruala in special la picioare cat si in cazuri de anemie deoarece remineralizeaza organismul. Este util si pentru ameliorarea menstruatiei prea abundente.

Coada racului (Potentilla anserina) 1 lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se poate folosi si tinctura 30 picaturi diluate de 3 ori pe zi in 100 ml apa. Se indica pentru actiunea antispastica asupra musculaturii uterine si intestinale. Se indica bolnavelor cu dureri mari.

Cretisoara (Alchemilla vulgaris)- 1 lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se bea aceasta cantitate pe parcursul unei zile. Se indica persoanelor care au si menoragii prelungite.

Frasin (Fraxinus excelsior)- 2 lingurite de flori sau frunze de frasin maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere apoi timp de 15 minute si se strecoara. Se bea intreaga cantitate fractionat pe parcursul zilei, dupa mesele principale. Este indicat acest ceai si in cazul in care este prezenta constipatia.

Galbenele (Calendula officinalis)- tinctura se folosesc 30 picaturi puse in 100 ml apa de 3 ori pe zi. Sunt utile mai ales cand este vorba despre o infectie. Prepararea tincturii: 50 g de ta maruntita se pune in 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine timp de 15 zile agitand des. Se strecoara apoi si se pun in sticle mici la rece bine inchise. Calmeaza durerile si regleaza ciclul.

Ghimber (Zinghiber officinalis) se gaseste la orice magazin alimentar. Se va pune radacina maruntita 2 lingurite la 250 ml apa. Se fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara.

b) Se macina cu rasnita de cafea, se cerne cu sita foarte fina si se va pune un varf de cutit sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa.

c) Se va folosi la orice preparate culinare.

d) Tinctura 20 picaturi de 3 ori pe zi puse in 100 ml apa.

Grau (Triticum aviculare) la multe femei, menstruatia este insotita de regula de dureri. Atunci cand crampele sunt suportabile, ele pot fi alinate, mancand. Germenii de grau care contin magneziu (acesta ajuta la destindere), dar mai contin si zinc, care este un adevarat calmant. De asemenea fierul din acestea contribuie la refacerea sangelui. Se pot consuma in orice cantitate.

Iarba mare (Inula helenium)-se va folosi tinctura din radacina cate 15-30 picaturi de 3 ori pe zi diluate in 100 ml apa. Se indica pentru proprietatile antiinflamatorii si diuretice in special la persoanele care retin apa in timpul menstruatiei.

Lemn dulce (Glycyrriza echinata), se va pune 2 lingurite de ta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se poate folosi si tinctura care exista la magazinele naturiste. Se va folosi conform indicatiilor producatorului.

Leustean (Levisticum officinalis)- 2 lingurite de seminte macinate se vor pune la 500 ml de apa. Se vor fierbe timp de 5 minute apoi se strecoara. Sunt foarte utile pentru ca acestea pot sa regleze si ciclul menstrual dereglat.

Seminte de marar (Anthum gruveoles), si acestea sunt foarte usor de folosit. Se poate folosi atat semintele de la mararul normal care se vinde in piete cat si cel de la marar tare care se foloseste de obicei la muraturi. Se poate folosi in urmatoarele modalitati:

a) Macinate fin se va pune o cantitate de un varf de cutit sub limba unde se va tine pentru 10 minute. Se inghite apoi cu putina apa. Se face acest lucru de 3 ori pe zi.

b) Se vor pune 2 lingurite maruntite in 250 ml de apa. Se vor fierbe timp de 5 minute dupa care se vor strecura. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi.

c) Tinctura care se poate prepara in gospodarie sau se va cumpara de la magazinele plafar. Se poate face din 50 g de seminte macinate la 250 ml alcool de 70 de grade. Se vor tine timp de 15 zile, apoi se strecoara. Se va lua cate 20-30 picaturi de 3 ori pe zi. Se poate insa lua si o lingurita de 3 ori pe zi bine inteles dizolvata in 100 ml apa pentru ca contine alcool.

Morcov (Daucus carota), sunt utile doar inflorescentele care se vor putea prepara si administra in felul urmator:

a) 3 lingurite de inflorescente se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri din acestea pe zi.

B) Se vor pune 50 g de inflorescente maruntite la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se tin apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitand de mai multe ori pe zi. Se pastreaza doar in recipiente inchise ermetic. Se strecoara dupa 15 zile si se vor pune in sticle da capacitate mai mica. Cand se prepara se va putea pune si sucul de la o lamaie in aceasta tinctura. Se va putea lua cate 20-30 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa, deoarece contin alcool.

Nuc (Juglans regia): se pun 4 linguri de frunze uscate si maruntite la 1 litru de vin rosu sau alb de buna calitate. Se tin timp de 10 zile, apoi se strecoara. Se poate lua cate 50 ml pe zi. Se agita inainte de administrare. Se incepe acest tratament in timpul meselor in perioada care precede menstruatia. Este util mai ales in cazul durerilor de abdomen sau ciclu neregulat.

Obligeana (Acorus calamus)- 1 lingurita de radacina maruntita se pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara si se iau cate 3-4 linguri pe zi. Se poate lua si praf din radacina, cate un varf de cutit de 3 ori pe zi. Acesta se pune sub limba pentru 10 minute, apoi se inghite.

Este indicata persoanelor cu dereglari glandulare si cu constipatie asociata.

Pastarnac (Pastinaca sativa): se pune 1 lingurita de seminte la 250 ml apa si se fierbe 5 minute. Se strecoara. Se pot bea 3 cani pe zi. De asemenea se pot consuma si radacinile in diferite preparate culinare si sub forma de suc cate 20 ml la 200 ml suc de morcovi sau rosii.

Pelin (Artemisia absintum)-1 lingurita de varfuri inflorite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se va consuma doar o cana pe zi in timpul menstrelor. Consumul mai lung poate aduce intoxicatii. Se indica persoanelor care au si oligomenoree, pentru efectul emenagog.

Roinita (Melissa officinalis)- 1 lingurita de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Este indicat si tinctura cate 15-30 picaturi de 3 ori pe zi. Se indica pentru actiunea antispastica si sedativa.

Salata (Lactuca sativa)- este bogata in fitohormoni (estrogeni vegetali) de aceia este bine sa nu lipseasca din alimentatia femeilor, mai ales la cele care sufere de dismenoree. Se va consuma ca aliment preferabil crud si in cantitate cat mai mare. Mai ales in zilele ce preced menstruatia. Se reduce atunci carnea din alimentatie, la fel laptele si se reduce cafeaua si dulciurile complet.

Salcia (Salix alba) (coaja) se va folosi pentru consum intern fiind utila in cazul tuturor durerilor care apar in acest sindrom. Are efect analgezic puternic si de asemenea sedativ. Este indicat si in cazurile cu insomnie si nervozitate in timpul menstruatiei.

Salvie (Salvia officinalis)- 1 lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Tot intern se va putea face si tinctura din tele de mai sus care se va lua cate 10 picaturi pana la o lingurita o data. Acestea se pot lua diluate cu putina apa. Regularizeaza ciclul si calmeaza durerile.

Seminte de secara (Secale cereale) incoltite se vor lua cate 100 g pe zi o perioada de 20-30 zile.

Soia (Soja hipoida). Se poate folosi la orice preparat alimentar indiferent de cantitate. Sau se poate prepara lapte de soia care se va lua zilnic.

De asemenea vitaminele din grupa B-urilor, ne referim la B1, B6 sunt foarte utile. Tot dintre vitamine mai este si vitamina E care este renumita pentru efectul deosebit pe care il are la aceasta afectiune. Cat timp crampele sunt suportabile se poate consuma soia sub orice forma, pentru faptul ca aceste boabe contin mult magneziu care este un foarte bun calmant ajutand la destinderea musculara. De asemenea contin fier care ajuta la refacerea sangelui mai rapid.

Sunatoare (Hypericum perforatum)-1 lingurita de varfuri inflorite maruntite se pune la 250 ml apa clocotita si se acopere pentru 15 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se indica pentru actiunea antispastica si antiinflamatorie.

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) 2 lingurite de ta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Tinctura cate 30 picaturi de 3 ori pe zi, diluata la 100 ml apa. Este indicata pentru ca contine amine cu efect de calmarea durerii si este si antihemoragica.

Trifoi rosu (Trifolium pratense)- 1 lingurita de flori de trifoi rosu se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi atat in perioada de dinaintea menstruatiei cat si in aceasta perioada. Este un bun revitalizant, parca special pentru femei.

Valeriana (Valeriana officilanis)- indiferent ca se consuma ca ceai sau tinctura, este cea mai puternica in actiunea de calmare a durerii, dar induce si o stare de somnolenta. Are actiune spasmolitica, sedativa si este indicata in cazul prezentei afectiunilor neuro-vegetative asociate (nervozitate, palpitatii, insomnie, senzatie de nod in gat, accese de s). Se indica 5-30 picaturi 1-3 ori pe zi.

Muguri de zmeur (Rubus idaeus), are actiune sedativa asupra musculaturii uterine, se vor culege primavara devreme si se pun la uscat. Se pot folosi in urmatoarele feluri :

a) se macina fin cu rasnita de cafea, dupa care se cern cu o sita fina. Se pot tine in acest fel in borcane care se inchid ermetic. Se va lua din acest praf un varf de cutit pana la o lingurita de 3 ori pe zi. Se va pune sub limba unde se va tine pentru 10 minute, apoi se va inghiti cu putina apa.

b) se pun 2 lingurite de muguri zdrobiti la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute. Se strecoara si se pot consuma 3 cani pe zi din acest ceai.

c) Se va face o tinctura din 50 g de muguri maruntiti care se vor pune in 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se vor tine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitand des pentru a se putea extrage principiile active din acestia. Se strecoara apoi si se pun in sticlute mici. Ar fi bine ca sa se lase totusi sa se decanteze la rece pentru 24 ore, deoarece oricat se va filtra tot vor mai fi depuneri. Se poate ca o data cu alcoolul sa se mai puna si sucul de la o lamaie. Se vor lua 20 picaturi- o lingurita de trei ori pe zi puse in 100 ml apa. Mentionez faptul ca exista la magazinele de profil gata preparat de catre Plantextract Cluj acest preparat si este de o foarte buna calitate.

Miere- cu 5 zile inainte de perioada ciclului, nu consumati deloc zahar sau produse cu zahar ci inlocuiti-le cu miere. Daca in acest timp renuntati si la prajeli, la produsele de origine animala, este foarte posibil ca ciclul sa se regleze, fara alte medicamente.

-Extern:

Se poate face cu ceai facut din urmatoarele te medicinale cu care se fac spalaturi: agris, angelica, calin, cerentel, coada racului, cretisoara, cruciulita, deditei, fumarita, galbenele, iarba mare, lemn dulce, leurda, leustean, musetel, porumb, roinita, salcie, salvie, traista ciobanului, urzica, vita de vie.

Agris (Ribes uva-crispa) se va folosi in cazul inflamatiilor care genereaza durerea. Se va pune 2 lingurite de ta maruntita (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara.

Angelica (Angelica arhangelica) cea mai eficienta este radacina insa se pot folosi si alte parti ale tei. Se va pune 2 lingurite maruntite la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute dupa care se va strecura.

Calin (Viburnum opulus) se vor folosi 3 lingurite de ta maruntita la 500 ml apa. Se fierbe timp de 3 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi pe zi.

Cerentel (Geum urbanum) se folosesc 2 lingurite de radacina maruntita la 500 ml apa. Se fierb timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi pe zi.

Coada racului (Potentilla anserina) se vor pune 2 linguri la 500 ml apa clocotita. Se acopere timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi pe zi.

Coada soricelului (Achillea milefolium)care are azulena si se mai spune ca soia sub orice forma contribuie foarte mult la aceasta afectiune. Se fac spalaturi cu 2 lingurite de ta maruntita (se prefera florile) la 250 ml apa. Se pot face de 2 ori pe zi.

Cretisoara (Alchemilla vulgaris) se vor folosi 2 linguri de ta maruntita la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se fac 2 spalaturi vaginale pe zi.

Cruciulita (Senecio vulgaris) 2 lingurite de ta maruntita se va pune la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se pot face 2 spalaturi vaginale pe zi.

Deditei (Pulsatilla montana) se vor folosi radacinile. Se maruntesc si se vor pune 2 lingurite de radacina maruntita la 500 ml apa. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se vor face 2 spalaturi pe zi.

Fumarita (Fumaria officinalis) 3 lingurite de ta maruntita se vor pune la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se vor face 2 spalaturi vaginale pe zi. Se poate folosi si intern cate 2 cani pe zi.

Galbenele ( Calendula officinalis) se vor pune 2 linguri de flori maruntite la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi pe zi.

Iarba mare (Inula helenium ) se vor pune 3 linguri la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se vor face 2 spalaturi pe zi. Se poate lua si intern 2-3 ceaiuri.

Leurda (Allium ursinum), se vor pune 3 linguri de ta la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Este foarte util si intern cate 2 ceaiuri pe zi.

Leustean (Levisticum officinale), se poate folosi atat ta cat si radacina, in urmatoarele feluri:

A) 4 linguri de ta maruntita se vor pune la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi pe zi.

b) 2 linguri de radacina se vor pune in 500 ml apa si se fierb timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi vaginale pe zi.

Musetel (Matricaria chamomilla), 3 linguri de flori maruntite se vor pune in 500 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi pe zi.

Roinita (Melisa officinalis), se vor pune 3 linguri de ta maruntita la 1 litru de apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi vaginale pe zi.

Salcia (Salix alba), se va pune 3 linguri de coaja maruntita la 500 ml apa. Se fierbe timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se fac 2 spalaturi vaginale pe zi.

Salvie (Salvia officinalis), 2 linguri de ta maruntita se va pune la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 bai pe zi. Se poate bea si intern cate 2-3 ceaiuri concomitent cu spalaturile in cursul unei zile.

Traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), de asemenea o ta pe care o cunoaste foarte multa lume si se gaseste din belsug in primavara cand se poate recolta. Se vor pune 4 lingurite la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se vor face 2 ceaiuri pe zi.

Urzica (Urtica dioica), se va folosi 4 linguri de ta maruntita la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi pe zi.

Vita de vie (Vitis vinifera) se va folosi frunza. Se ia 2 mani de frunze care se vor pune in 500 ml apa. Se vor fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se pot face 2 spalaturi pe zi.

Dismenoreea are simptome mai grave daca este insotita de stres sau daca femeia respectiva are parte de certuri sau probleme familiare. De asemenea consumul cafelei, fumatul, viata dezordonata, fara un program fix pot sa produca o agravare a bolii.

         Cel mai indicat mineral la aceasta afectiune este magneziul din care se va lua zilnic. Multe cazuri au fost rezolvate cu acest mineral.

         Sucurile de fructe si legume ajuta foarte mult daca sunt consumate zilnic la aceasta afectiune.

Reteta 1: 2 lingurite de traista ciobanului, 4 lingurite de coada racului, 2 lingurite de flori de galbenele si 3 lingurite de lemn dulce. Amestecul obtinut se imparte in 4 parti egale. Se prepara sub forma de decoct din cate 1 parte care se va pune la 500 ml apa. Se fierbe la foc scazut timp de 5 minute. Se utilizeaza in 3 reprize dupa mesele principale. Tratamentul se incepe cu cateva zile inaintea menstruatiei.

Telina- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos si hipotensor, actionand si asupra epitelului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Stimuleaza activitatea de drenare a bilei, provoaca aparitia ciclului menstrual intarziat. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Strecurati si apoi beti 2 cani pe zi. Se pot folosi si frunzele- 4 linguri de frunze maruntite se pun la 1 litru de apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Vin de scortisoara: se pun 25 g de scortisoara maruntita la un litru de vin rosu. Se lasa apoi timp de 8 zile agitand des. Se strecoara. Se ia cate 2 linguri pe zi cu 15 minute inainte de mese.

Cataplasme cu caldura eventual cu mamaliguta. Acestea se vor aplica pe zona abdomenului inferior. Se face pentru aceasta o mamaliguta mai tare care se intinde pe o bucata de panza in strat de 2-3 cm si se aplica cat de calda se suporta invelindu-se in ceva gros pentru a mentine mai mult timp caldura locala. Se poate face de cate ori simtiti nevoia, pentru calmarea durerii.




Alte materiale medicale despre: tratarea bolilor cu plante medicinale

Inflamarea muşchiului cardiac. Plante medicinale ce pot fi utilizate: pâducelul. Reţete utilizate UZ INTERN: Pâducelul - infuzie dintr-o lig [...]
Inflamaţie a corneei, care devine tulbure şi îşi pierde luciul, conjunctiva fiind congestionată. Bolnavul are dureri de ochi, vedere înceţoşat [...]
Boala parazitara produsă de un vierme (Ascaris lumbricoides), care se manifesta prin oboseala, mâncârimi anale şi nazale, anemie, scăderea în gr [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratarea bolilor cu plante medicinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile