ANOVULATIA
Absenta ruperii foliculului de Graaf. Ciclurile menstruale in care nu se rupe folicului ovarian se numesc cicluri anovulare.
Aceasta anomalie este trecatoare sau permanenta si suprima, in ambele situatii, functia generativa a ovarului prin lipsa de eliminare a ovocitului din interiorul foliculului.
Cunoasterea acestei disfunctii are importanta in tratamentul sterilitatii femeii, din cauza sterilitatii care poate fi si de natura ovariana.
Tratament profilactic: supravegherea pubertatii cu respectarea regulilor de igiena caracteristic acestei perioade de dezvoltare. Tratarea la timp a infantilismului si hipoplaziei genitale. Tratarea tulburarilor menstruale, fie prin insuficienta fie prin exces (amenoree, hipo si oligomenoree, meno si metroragii). Tratarea infectiei pelvo-genitale acute si cronice.
Tratament curativ:
Se pot folosi urmatoarele te medicinale: cerentel, coada racului, coada soricelului, cretusca, lemn dulce, marar, morcov, naprasnic, osul iepurelui, schinduf, zmeur.
Modul de folosire al telor medicinale:
Cerentel (Geum urbanum) 1 lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, contribuind la reglarea hormonala a ovarelor.
Coada racului (potentilla nserina) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Sunt indicate in cazul celor care au si dereglari mai mari de ciclu.
Coada soricelului (Achillea milefolium) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se prefera florile.
Cretusca (Filipendula ulmaria) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Lemn dulce (Glicyrriza glabra) 1 lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, fiind un puternic stimulent pentru ovare.
Marar (Anthum gruveolens) Seminte de marar-se vor macina semintele de marar cu rasnita de cafea transformandu-se in praf. Se iau cate o lingurita care se va pune sub limba pentru 10 minute, apoi se va inghiti cu putina apa. Se face de 3 ori pe zi cu 30 minute inainte de mese. Contin estrogen.
Morcov (Daucus carota) -Inflorescente de morcov- se usuca si se transforma in praf. Se iau ca semintele de marar.
Naprasnic (Geranium robertiarum) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Sunt indicate in toate cazurile fiind un puternic stimulent.
Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, ajuta la curatirea organismului de toxine. Este bine cu acest ceai sa se faca la inceput un tratament de minimum 1 saptamana.
Schinduf (Trigonele foenum graecum) se vor macina semintele de marar cu rasnita de cafea transformandu-se in praf. Se iau cate o lingurita care se va pune sub limba pentru 10 minute, apoi se va inghiti cu putina apa. Se face de 3 ori pe zi cu 30 minute inainte de mese.
Zmeur (Rubus idaeus) Tinctura de mladite de zmeur. Se iau conform prospectului.
Se vor administra in prima parte a ciclului menstrual, adica in perioada cand se dezvolta foliculul de Graaf. Se va administra zilnic incepand din a 7-a zi pana in ziua a 14-a a ciclului. Tratamentul se repeta succesiv timp de 3-4 luni, respectandu-se administrarea intre a 7-a si a 14-a zi a ciclului.
In cazurile rezistente la tratament se va aplica tratament medicamentos.
Pe langa acestea se vor consuma multe sucuri de legume si fructe care contin vitaminele C si de asemenea se vor consuma uleiuri vegetale inclusiv cel de soia care contin vitamina E. Este necesar deoarece vitamina C prin acidul ascorbic contribuie la elaborarea progesteronului iar vitamina E intareste actiunea acesteia. Aceste vitamine nu intervin direct in mecanismul ovulatiei, ci influenteaza functiile corpului galben si ca atare, potenteaza actiunea hormonilor gonadotropi in tratamentul sterilitatii prin anovulatie.
Se pot de asemenea folosi helioterapia, precum si cure balneare in statiunile cu ape hiper-cloruro-sodice (Ocna-Sibiului) sau sulfuroase.
In cazul in care aceste tratamente nu dau rezultatele scontate se va re verifica diagnosticul sau se va vedea daca un tratament chirurgical nu este necesar (fixarea uterului, suspendarea ovarului in ptozele ovariene, etc). Concomitent cu acestea se va face bine inteles si tratamentul instituit de medicul specialist.
Boală a pielii şi a mucoaselor, produsă de un virus filtrant. Se manifestă printr-o aglomeraţie de bâşicuţe cu lichid clar, care se rup cu uş [...] |
Inflamaţia acută sau cronică, superficială sau profundă a limbii. Plante medicinale ce pot fi utilizate: jaleşul, sulfina, trandafirul de dulce [...] |
Secreţia scăzută de lapte. Plante medicinale ce pot fi utilizate: amăreala, anasonul, busuiocul, chimcnul, coriandrul, feniculul, socul. Reţe [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor cu plante medicinale |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |