Infectiile
tractului urinar pot duce la inflamarea uretrei (canalul prin care se elimina urina), insotita de durere. Tratamentul este identic cu cel pentru CISTITA. Poate fi indusa si de traume, ca de exemplu leziuni in urma contactului sexual.
Incontinenta urinara
Incontinenta de stres/efort: este provocata de disfunctia sfincterului cii
urinare si se manifesta prin pierderea involuntara a unor cantitati mici de
urina la tuse, ras sau stranut, din cauza presiunii exercitate asupra cii indusa de sarcina, de greutatea corporala la femeile supraponderale sau de prolapsul cii sau uterului. Este o afectiune reversibila, intalnita frevent in timpul sarcinii din cauza modificarilor hormonale sau
dupa nastere ( ina 158), cand muschii peleni sunt slabiti. Nivelul de
estrogen scazut la femeile in postmenopauza ( ina 213) poate accentua degradarea muschilor deja slabiti, facandu-i lacsi si favorizand astfel incontinenta urinara. Se crede ca pana la 30 % din femeile cu varsta intre 50 si 70 de ani au aceasta problema. Pentru a corecta aceasta disfunctie, exersati-va muschii pubo-coccigieni pentru a-si recapata capacitatea de a controla eliminarea de urina ( "Exercitii pentru pels si abdomen", ina 475).
Incontinenta urinara prin urgenta mictionala: se traduce prin nevoia imperioasa de a urina, fara posibilitatea de a controla acest impuls. Aceasta problema apare in
cistita sau in incontinenta de stres. Exercitiile de tonifiere a muschilor pubo-coccigieni ( ina 475) duc in multe cazuri la rezolvarea acestei neplaceri, mai ales dupa menopauza; continuati sa faceti aceste exercitii de doua ori pe zi chiar si dupa ameliorarea simptomelor de incontinenta, care poate fi si rezultatul unei hipersensibilitati a nerlor de la nivelul cii urinare. Tratamentul alopat consta in administrarea de medicamente pentru reducerea acestei sensibilitati. Este foarte important sa urinati des, inainte de umplerea cii. Daca exercitiile pentru muschii pubo-coccigieni nu dau rezultate, incercati sa faceti exercitii pentru a va putea controla ca urinara, marind gradat cantitatea de urina pe care o puteti retine inainte de a merge la toaleta; cereti-i medicului dumneavoastra sa va faca o trimitere la un fizioterapeut.
Tratati-va cistita daca aveti dureri sau senzatie de diconfort la urinare. Daca incontinenta se datoreaza unei hipersensibilitati a nerlor cii urinare, fitoterapeutul va va recomanda te cu actiune calmanta si antispastica pentru zona pelana, precum si urmatoarele: turita mare, coada-calului sau otetar mirositor (Rhus aromat/ca). Succesul tratamentului se bazeaza pe o abordare holistica a acestei afectiuni si in astfel de cazuri este recomandabil sa apelati la un specialist.