eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plante medicinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » lista plante medicinale

Nalba


Nalba
Sub denumirea de nalba se cunosc mai multe te care se deosebesc intre ele ca port, insa contin principii active asemanatoare si se intrebuinteaza in aceleasi scopuri. Este vorba de Althaea officinalis L., numita popular nalba-mare, nalba-alba. de la care se folosesc florile, frunzele si radacinile (Flores Folia et Radix Althaeae) ; Althaea rosea (L.) Cav. var. atropurpurea, numita popular nalba-de-gradina. nalba-mare-de-gra-dina, nalba-rosie, rujalina, trandafiri-negri, de la care se utilizeaza florile (Flores Malvae arboreae) ; Malva glabra Desv. nalba-de-cultura ; Malva silvestris L. nal-ba-de-padure, colaceii-babii, malaga. de la care se folosesc florile si frunzele (Flores et Folia Malvae) ; Malva neglecta Wallorth, numita popular casul-popii, cas, nalba-marunta, nalba-mica. de la care se intrebuinteaza numai frunzele (Folia Malvae).
Toate partile acestor te contin cantitati mari de rr.ucilagii, datorita carora au proprietati emoliente. Sub forma de ceai se folosesc in afectiunile cailor respiratorii (tuse, bronsita, laringita) si in tulburari gastro-intestinale.
Ceaiul se prepara la rece. in acest scop, tele uscate se spala, apoi se pun la macerat in apa. la temperatura camerei, in care s-a dizolvat un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu. Dupa o jumatate de ora se strecoara lichidul, se indulceste si apoi se bea treptat in cursul unei zile. Ceaiul se poate prepara si prin infuzie.
Frunzele de nalba oparite cu apa se folosesc sub forma de cataplasme emoliente si calmante, pentru a grabi coacerea furunculelor. Asociate cu flori de musetel si cu capsule de mac dau o buna gargara pentru amigdalite si abcese dentare. Sub forma de clisma se folosesc in colite si hemoroizi.
Florile de nalba-de-gradina, datorita culorii lor inchise, se intrebuinetaza si la colorarea otetului aromatic, nurilor, siropurilor etc.
Florile de nalba-de-gradina intra in formula ceaiului pectoral, iar frunzele de nalba-mare in compozitia ceaiului pectoral si pentru gargara.


Galerie de imagini si poze medicale: nalba


imagine cu nalbaimagine cu nalba imagini nalbaimagini nalba poza despre nalbapoza despre nalba images nalbaimages nalba


Alte materiale medicale despre: Lista plante medicinale

Mai este cunoscuta si sub numele casul popii. Are tulpinite subtiri, ierboase, inalte de aprox. 10-40 cm, taratoare, acoperite cu perisori fi [...]
Partile utilizate: semintele. Principalii constituenti: sterculina, basorina. Proprietati: sedativ, decongestiv pelvian. Indicatii: pielonefri [...]
Partile utilizate: frunzele si florile. Principalii constituenti: mucilagii pectosice. Proprietati: emolient, laxativ, calmant, pectoral, diur [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plante medicinale

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile