eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plante medicinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » lista plante medicinale

Echinacea


Echinacea produce multe controverse in lumea presei. in februarie 1993, ta Echinacea a aparut intr-un buletin de stiri de seara, pe postul CBS, cu Dan Rather. in serialul intitulat "Eye on Your Health" ("Cu ochii pe propria sanatate"), dr. Bob Arnaud, discutand despre produse terapeutice care pot fi utilizate in sezonul racelilor si gripelor, a prezentat opinii pro si contra echinaceei. Dr. William Jarvis, presedinte al Consiliului National impotri Fraudei Medicale a fost citat spunand despre populara tinctura de echinacea ca "evident nu are nici o utilitate in raceala, altfel am folosi-o cu totii". Pe de alta parte, pediatrul Jay Gordon, doctor in medicina, remarca: "Echinacea are rol antiinflamator. Actioneaza ca agent impotri infectiilor. Am zut pacienti revenindu-si dupa raceli sau infectii de ureche, deseori fara sa ia antibiotice."
Din experienta mea, pot spune ca echinacea este o ta medicinala extraordinara, care isi merita pe deplin reputatia veche de secole intregi. Dupa publicarea primei editii a sectiunilor 10 te esentiale, multi m-au intrebat de ce nu am inclus echinacea pe lista acestora. Totodata, am primit multe cereri de la furnizorii de te medicinale, de la distribuitorii de carti si alti oameni interesati de tele medicinale sa includ informatii despre echinacea in urmatoarele mele scrieri.
Ei bine, nu e nevoie sa mai spun ca 10 te esentiale inseamna zece, nu unsprezece sau douasprezece. Si imi sustin in continuare sistemul. Daca ar trebui sa fac un articol intreg despre echinacea, ar insemna doar sa repet o parte din materialul prezentat deja in aceasta sectiune si, in plus, exista deja mai iriulte carti excelente despre echinacea. in consecinta, ca sa fac pe toata lumea fericita si pentru ca am obtinut rezultate atat de bune cu aceasta ta, am decis sa includ o mica anexa despre echinacea, in aceasta versiune revizuita si largita a sectiunilor mele.

PUTINA ISTORIE:
Echinacea salbatica a fost folosita ca medicament de catre indienii americani, cu mult inainte de formarea Statelor Unite. Primele scrieri despre utilizari ale acestei te remarcabile dateaza de la inceputul anilor 1900. in aceste carti, sunt enumerate atat de multe utilizari ale tei, incat echinacea pare sa fi fost considerata un remediu universal. Cercetari privind eficacitatea sa au fost facute incepand cu 1943.
Astazi, se desfasoara cercetari extinse peste tot in lume, si in special in Europa, oferindu-se o analiza chimica moderna a echinaceei, si explicandu-se de ce si cum da rezultate. Una dintre formele cele mai vechi si mai potente ale tincturii de echinacea, numita echinacin, a fost dezvoltata in Germania, o tara in care se practica intens utilizarea telor in scopuri medicinale. in afara de tinctura, utilizata pe scara larga, echinacea se mai gaseste sub forma injecila si de lete.

CUM ACTIONEAZA:
Echinacea are anumite proprietati antibiotice, dar nu aceasta este principala sa actiune. Nu actioneaza prin atacarea bacteriilor si virusilor, pentru a le ucide pe loc, ci mai curand stimuleaza si intareste sistemul imunitar, in asa fel incat activitatea naturala a intregului organism iese invingatoare in fata inziei virusilor sau bacteriilor. Echinacea creste numarul de celule albe din sange, care ataca virusii. Totodata creste numarul de fagocite, acele celule cu rol de gunoier care ajuta la eliminarea toxinelor si a resturilor celulare si distruge agentii patogeni, prin ingerarea acestora. O data cu imbunatatirea acestor activitati ale sistemului imunitar, echinacea produce in acelasi timp si cresterea capacitatii corpului de a se curata si vindeca singur.
Asadar, un mod inteligent de a utiliza echinacea este cel preventiv. Echinacea opreste sau incetineste simptomele, in fazele de inceput ale bolii. De exemplu, daca sunteti inconjurat de multi oameni bolnavi (membri ai familiei, colegi de munca etc.) sau daca cine din oras se imbolnaveste de gripa, este bine sa incepeti sa luati echinacea. O doza de echinacea administrata zilnic, in timp ce ocupati de bolile celorlalti, ajuta mult la intarirea propriului sistem imunitar. Dar daca este folosita dupa instalarea racelii sau gripei, rezultatele pozitive ale tei pot aparea destul de incet, caci sistemul imunitar trebuie sa se regrupeze si sa se repare. in cazul utilizarii "dupa instalarea bolii", trebuie administrate doze regulate, cam la 2-3 ore, pentru a obtine rezultate.

INDICATII TERAPEUTICE:
Echinacea are o lista atat de lunga de efecte terapeutice minunate, incat a fost incercata in aproape toate cazurile care vin in minte, lata cate moduri de utilizare, atat pentru adulti, cat si pentru copii.
Uz extern:
Echinacea poate creste, reinnoi si repara tesuturile. Actioneaza foarte bine pentru extragerea otravii provenite de la ciupiturile de insecte si muscaturile serpilor otravitori, lupta impotri ciupercilor si a infectiilor stafilococice si ajuta la curatarea si vindecarea altor rani infectate. O puteti folosi pentru dureri de dinti, arsuri, ulceratii ale pielii, furuncule si abcese, psoriazis si simptome externe ale bolilor venerice.


Uz intern:

Echinacea este un extraordinar intaritor al sistemului imunitar. Ea poate fi utilizata intern pentru orice infectie (cronica sau acuta), inclusiv impotri streptococilor, a infectiei stafilococice si cele ale tractului urinar. Principalele sale calitati o transforma in mijlocul de prevenire sau de tratare ideal impotri racelilor si gripelor, a durerilor de gat si in dispersarea congestiilor, chiar si a celor limfatice. Au fost obtinute rezultate extraordinare cu echinacea si pentru candida, herpes, artrita, alergii, septicemie, indigestii si boli venerice. Unora le place sa o utilizeze ca stimulent digestiv.
Echinacea este cu aderat eficienta pentru bolile cronice si acute. Dar, pentru boli ale sistemului imunitar, cum ar fi SIDA, cancerul sau o boala in care sangele a fost afectat grav, echinacea nu ar trebui sa fie unicul tratament. Puteji combina echinacea cu alte te sau puteti trece la o cu totul alta terapie.


MOD DE ADMINISTRARE:

lata cate moduri obisnuite in care poate fi administrata echinacea.

MOD DE ADMINISTRARE EXTERN:
Echinacea poate fi folosita ca unguent, alifie, remediu popular sau extract lichid. Concentratia de extract lichid de echinacea poate fi aplicata extern, sub forma de compresa (vezi modulul I, pentru indicatii generale) sau poate fi intinsa pe o zona de piele iritata, care este apoi masata si lasata sa se usuce. Remediul popular, alifia, unguentul sau tele ca atare pot fi folosite drept cataplasma. Orice preparat din echinacea care are consistenta potrivita poate fi aplicat pe piele, care fi apoi masata, ca sa intre in pori. Multe preparate bune de echinacea se pot gasi la furnizorii de te medicinale si, bineinteles, puteti cumpara ta in forma ei uscata, pentru a prepara propriile aplicatii.
Orice bandaj extern cu echinacea trebuie schimbat frecvent, poate de 3-5 ori pe zi, in functie de gravitatea bolii. Efectul produs de echinacea poate fi sporit prin amestecul cu una dintre celelalte Zece te esentiale. (Vom discuta mai tarziu despre modul de amestecare cu celelalte te).

MOD DE ADMINISTRARE INTERN:
Intern, puteti folosi extract, lete, capsule sau ceai de echinacea. Extractele de echinacea in forma lichida sau de leta sunt foarte raspandite. Printre companiile care produc extracte de echinacea de calitate superioara


CATEVA CUVINTE REFERITOARE LA CALITATE:

Bineinteles, toate publicatiile de marketing ale companiilor de te medicinale sustin: "echinacea noastra e cea mai buna". Cum calitatea si speciile tei sunt esentiale pentru loarea ei, este bine sa stiti cate ce despre modul in care se culege si in care se prepara echinacea, asa incat sa puteti judeca mai bine calitatea produselor care vi se ofera.
La unele specii de echinacea, este folosita in primul rand radacina. La altele, rfurile inflorite sunt la fel de importante. Tulpinile nu sunt utilizate, de obicei. in cazul radacinilor, care sunt o parte extrem de loroasa a tei echinacea, trebuie sa stiti ca acestea isi pierd eficienta cand sunt expuse la aer, umezeala si caldura, timp de peste 4-5 ore. Totodata, cu cat radacinile sunt mai mult prelucrate, pulverizate, depozitate etc, ele isi pierd din putere. Tinand cont de acest lucru, unele companii prepara tinctura de echinacea chiar pe teren, din radacina tei. Alte companii trimit capetele inflorite si radacinile tei direct in fabrica si le produc aproape imediat. in concluzie, este bine sa aflati care este politica aplicata de compania de la care cumparati.
Daca vreti sa cumparati echinacea in forma ei uscata, aveti grija ca radacina sa fie intreaga sau taiata in bucati mici. Nu cumparati pulbere de echinacea, care este, de obicei, slaba - se degradeaza cel mai repede. Daca aveti nevoie de pulbere pentru utilizarile dumneavoastra, preparati-o singuri, acasa, intr-o rasnita de cafea sau intr-un mixer puternic. (Aveti grija ca rasnita aleasa sa fie curatata bine inainte sa puneti ta in ea, pentru a evita contaminarea acesteia cu particule de mancare.) Capsulele si letele de echinacea se degradeaza mai putin rapid decat pulberea. in schimb, extractele pot avea o labilitate intre 1,5 si 3 ani, atunci cand sunt pastrate in conditii corespunzatoare (cititi despre depozitarea telor in modulul I).
Atunci cand cumparati echinacea, verificati intodeauna data fabricatiei, nu data expirarii. Data fabricatiei poate spune cand a fost preparata si apoi puteti judeca singuri cat tine preparatul. Daca produsul are inscriptionata doar data expirarii sau nu are inscrisa nici o data, eu nu l-as cumpara.
Daca tot suntem la subiectul calitate, forma in care se prezinta ta (pulbere, lichid etc.) este mai putin importanta decat calitatea tei initiale si grija cu care s-a desfasurat procesul de preparare. Daca il cumparati de la o companie cu o buna reputatie, cum ar fi cele pe care le-am recomandat mai sus, puteti fi destul de siguri ca este vorba de un preparat de buna calitate, in care ta a fost tratata asa cum trebuie.
Un alt aspect al calitatii tine de speciile de echinacea folosite. Exista trei specii comerciale importante: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia si Echinacea. pallida. (Eu am intalnit cel mai des speciile purpurea si angustifolia).
Radacinile cel putin uneia dintre aceste specii sunt aproape intotdeauna folosite, iar in cazul radacinilor purpurea si pallida, in procesul de preparare se amesteca cu radacini si rfurile inflorite si frunzele. Radacinile de angustifolia au o reputatie serioasa datorita puterilor lor terapeutice deosebite si cele mai multe preparate pe care le-am zut contin in mare proportie aceasta specie. in schimb, rfurile inflorite ale aceleiasi specii sunt mai putin incorporate in tincturi.In alegerea unei tincturi, cautati preparate care contin una sau mai multe dintre aceste specii. in special, asigurati- ca tinctura contine radacina de purpurea si/sau angustifolia. Multe companii le amesteca pe toate, pentru a obtine un efect terapeutic mai echilibrat, ceea ce mie mi se pare o idee buna. Veti intalni deseori un preparat care contine echinacea amestecata cu cantitati mai mici din alte te, ceea ce iar mi se pare o metoda foarte buna. Multe dintre preparatele cu echinacea folosite de mine au si alte te in ele. De exemplu, combinatia companiei Zand, numita Insure Herbal, contine goldenseal (Hydrastis canadensis), muguri de trifoi rosu, salvie sj ajje te amestecate cu echinacea. Aceasta marca a dat rezultate foarte bune in cazurile in care am utilizat-o.
Preparatele care contin numai echinacea sunt si ele foarte eficiente.

Concentratul lichid de echinacea poate fi cumparat cu sau fara o baza de alcool. Echinacea are niste proprietati chimice care se extrag mai bine in alcool, dar, prin tehnicile moderne de extractie pe care unele companii le folosesc azi, cei care nu vor sa aiba alcool in tinctura, dar care au nevoie de o forma lichida, pot cumpara o tinctura buna pe baza de glicerina, pentru adulti sau copii. Desi eu folosesc cel mai des echinacea intr-o forma lichida, puteti prepara cu usurinta si lete din extracte. Acestea pot avea o eficienta la fel de mare si reprezinta o buna alternati.
O ultima obsertie: tele ar trebui sa aiba certificatul de "cultit organic", daca este posibil. Specificatia "Salbatic" pe eticheta indica un produs crescut si cules din salbaticie, care poate fi la fel de bun ca si cele "cultite organic", mai ales in cazul echinacea.

DOZAJ:
Urmati cu atentie indicatiile de pe toate preparatele pe care le cumparati, indiferent daca este vorba de tinctura, lete sau ceai.
Cand folositi ceai de echinacea preparat in casa, trebuie sa beti intre 2 si 5 cani pe zi, fara ca asta sa fie prea mult. indulciti cu putina miere, daca doriti. Ceaiul poate fi administrat la nou-nascuti si copii.
Indiferent ce forma folositi, nu uitati ca atunci cand luati pentru prima data echinacea, poate dura o zi sau doua inainte ca sistemul dumneavoastra imunitar sa ajunga la forma optima. Asa ca aveti rabdare. Dupa o zi sau doua, sistemul dumneavoastra imunitar ar trebui sa se simta mai puternic, in timp ce simptomele de boala ar trebui sa inceapa sa scada in intensitate. Continuati intotdeauna sa folositi echinacea cel putin 2 zile dupa disparitia totala a acestor simptome. Este ideal sa folositi echinacea ca mijloc preventiv, imediat ce obserti primele simptome, acea senzatie ca ce este in neregula, poate usoare dureri ale corpului, daca simtiti mai letargic decat de obicei, mai iriil, daca obserti semne de congestie. Aceste simptome de avertizare raspund deseori rapid la utilizarea tei echinacea.
Ca mijloc preventiv, la primul semn de boala, incepeti cu o doza moderata de echinacea (cea sugerata de firma producatoare). Daca simptomele nu scad in primele 24 de ore de utilizare regulata, cresteti doza treptat, o zi sau doua, pana ajungeti la doza maxima sugerata. in aceasta perioada, ar trebui sa obserti un moment in care simptomele incep sa dispara constant, ceea ce este o indicatie a faptului ca ati ajuns la doza eficienta pentru sistemul dumneavoastra imunitar. Mentineti aceasta doza cel putin 2 zile dupa disparitia simptomelor. Daca totusi ati marit doza pana la cea maxima si tot nu obtineti o scadere a simptomelor intr-o zi sau doua, sau daca simptomele par sa se agraveze, in ciuda utilizarii tei, sugerez sa adaugati o alta dintre retetele de lupta impotri infectiei, prezentate in aceasta sectiune. in acest mod, puteti beneficia de stimularea sistemului imunitar oferita de echinacea, conjugata, de exemplu, cu ajutorul antibiotic activ al Retetei Concentrate de Usturoi ( modulul XI - Usturoi).
Daca simtiti sanatos fizic si mental, nu luati doze puternice de echinacea zilnic. Administrati doar niste doze preventive mici, poate din doua in doua zile, sau timp de cate zile la rand, si apoi faceti o "pauza" de o zi. Un sistem pe care multi il considera benefic ca masura preventi este administrarea a 1-2 doze de echinacea timp de 10 zile, urmate de 5 zile de intrerupere. Acesta este un bun in cazul in care stiti ca exista o epidemie de raceala sau gripa in jur, daca sunteti expus la boala intr-un spital, daca intrati frecvent in camera unui bolnav sau daca sunteti supusi unui stres emotional prelungit. Aceasta metoda permite sa utilizati un stimulent pentru sistemul imunitar, in acelasi timp incurajandu- organismul sa se odihneasca si sa isi mentina propria robustete, in zilele de "pauza".
Echinacea este o ta foarte flexibila, mai ales in ceea ce priveste dozajele. De exemplu, daca in forma ei concentrata este prea puternica pentru un copil, poate fi diluata usor cu apa. Pentru copii si pentru aceia care nu vor alcool in tinctura, cumparati o tinctura pe baza de alcool, puneti o doza in 1/8 cana de apa fierbinte, amestecati si lasati sul descoperit. Alcoolul se epora si veti obtine un concentrat fara alcool, pe care sa il puteti utiliza, oricand cand doriti.
lata o alta informatie referitoare la dozajul acestei te flexibile. in numarul din iarna lui 1994 al revistei HerbalGram ( recomand aceasta revista pentru informatiile cele mai recente despre ceea ce se intampla in cercetarea telor, despre produse din te si despre modul de utilizare a telor), un supliment special se ocupa numai de echinacea si continea un rezumat interesant al cercetarilor din intreaga lume. La discutarea dozei de echinacea, era notat ca activitatea extractelor de echinacea pare sa fie dependenta de doza. Articolul continua, spunand ca intrebarea: "Care este doza corecta de echinacea?" putea avea drept raspuns "un studiu ativ publicat in 1992 in Germania, in care se arata ca o doza de 180 picaturi de extract de echinacea reducea puternic gravitatea si durata simptomelor unor infectii de genul racelii, in timp ce 90 de picaturi nu erau mai eficiente decat preparatul folosit pentru atie". Aceasta informatie subliniaza faptul ca doza de echinacea este importanta.
Cercetari similare demonstreaza destul de convingator ca este benefic sa incepeti cu o doza puternica si sanatoasa de echinacea, suficienta ca sa dea un imbold puternic sistemului dumneavoastra imunitar, de la inceput. Dar experienta mea confirma ca nu este necesar sa continuati cu doze mari, la nesfarsit. Exista un punct in care excesul de echinacea pur si simplu se pierde in organism. Acest punct difera de la om la om, in functie de gradul de toleranta, de rsta, greutate corporala etc.
Un alt studiu, mentionat in numarul din iarna lui 1994 al revistei HerbalGram, arata ca stimularea maxima a sistemului imunitar este atinsa dupa cinci zile de administrare de echinacea. Dupa aceea, stimularea sistemului imunitar incepe sa descreasca, indiferent daca administrarea se continua in aceeasi doza. Alte cercetari sprijina concluzia ca stimularea maxima a sistemului imunitar este atinsa in primele 3-5 zile.In consecinta, daca utilizati echinacea ca masura preventi si nu aveti simptome active, folositi doza minima sugerata, pentru metoda "10 zile da, 5 zile nu", descrisa mai sus, sau o rianta a acestei metode. Daca folositi echinacea pentru simptome active si ati luat deja doza maxima timp de 3-5 zile, fara sa se schimbe vreun simptom, atunci este clar ca fie nu luati suficient (ceea ce puteti sili daca cititi instructiunile), fie ca echinacea nu esjte ta adecta pentru aplicatia respecti. Adaugati o alta ta dintre cele Zece esentiale, sau schimbati complet cu o alta ta dintre acestea.
Eu am folosit doze mai rnari de echinacea decat cele propuse de producatori, si am obtinut rezultate bune. in cazul acestei te, fac asta cu incredere, pentru ca nu se cunosc efecte secundare nedorite, indiferent de dozaj.




Alte materiale medicale despre: Lista plante medicinale

Se mai numeste : Rosmarin : Rusmaiin (in Nasaud) ; Rusmarin. Francezii ii zic Romanii, iar Germanii Rosmarin. in botanica e cunoscut sub numele de R [...]
Denumire stiintifica: Viburnum oppulus. Denumire populara: amarus. Denumire in limba engleza: cramp. Familia: Caprifoliaceae. Perioada de recoltar [...]
Denumire stiintifica: Eugenia caryophyllata (sau Syzygium aromaticum, Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllus). Denumiri in limba engleza: clo [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plante medicinale

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile