VOLBURA
Convolvulus arvensis. Fam. Convolvulaceae.
Denumiri populare: barbura, buna dimineata, camasa-domnului, forfecari, fusta doamnei, fusta randunici, holbura, poala Maicii Domnului, poala randunici, palamida, po 919b17j ponet, rochita randunici, struna gastei, zorele.
In traditia populara: frunzele se puneau pe taieturi. Cu tulpina tei se faceau bai contra racelii si la paralizie.
Se mai folosea contra negilor si la bataturi.
Frunzele se puneau pe furuncule pentru a le grabi coacerea.
Ceaiul din ta uscata se lua contra tusei convulsive. Ceaiul din parti aeriene, amestecat cu zeama de cartofi se folosea la ulcer stomacal.
Compozitie chimica: medicinal se foloseste intrega ta (Herba Convulvuli) contine: rezinede natura glicozidica, asemanatoare cu cele din import de la tuberii de Jalapa (Tubera Jalapae), convolvulina, jalapina, tanin, vitamina C, substante minerale. Se gasesc in toata ta, in special in radacini.
Actiune farmacologica: purgativ datorita rezinelor, coleretic Si colagoga marind contractia cii biliare si eliminarea bilei din ca. Laxativ usor, dezintoxicant ajutand la evacuarea toxinelor din intestin. Se foloseste toata ta inclusiv radacina. Ajuta la cicatrizarea pielii.
Intra in compozitia ceaiurilor: hepatic nr2 si laxativ nr 2.
Se poate folosi in urmatoarele afectiuni: abcese, arsuri, constipatii, dischinezii biliare, furuncule, rani, tuse.
Preparare: - o lingurita de ta maruntita bine se amesteca cu miere si se ia dimineata inainte de masa. Se foloseste pentru oprirea tusei luandu-se cate o lingurita la nevoie sau ca tratament la diferite afectiuni biliare cate 3 lingurite pe zi.
-2 lingurite de ta se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere apoi pentru 10 minute. Se va strecura si se consuma inainte de mese cate un ceai, sau doar seara inainte de culcare.
-Tinctura- din 50 g de ta maruntita care se va pune in 250 ml alcool alimentar de 70. Se va tine timp de 15 zile, timp in care se va agita des. Se va strecura apoi si se va lua cate o lingurita diluata in 50 ml apa in care se poate pune si miere.
-Frunze proaspete se plica pe rani, abcese sau alte afectiuni dermatologice.
afin, anghinare, brusture, ceai de Java, drojdie malţificată, fierea-pământului, lăsnicior, levănţică, migdal, suc de morcovi, năsturel, Oleu [...] |
afin, esenţe aromatice; argilă, iaurt, zer; ceai din 25 g frag, 25 g răculeţ, 25 g sclipeţi, 25 g rădăcină de tătăneasă, 10 g lumânărică [...] |
Se fac spălaturi şi băi locale cu: - flori de muşefeL Băi locale, din infuzie cu 2 linguri plantă la o cană de apă; - flori de gălbenele. [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |