|
|
URZICA
Urtica dioica Fam. Urticaceae.
Denumiri populare: oisea, urzica creata, urzica craiasca, urzica mascata, urzica de padure, urzici romanesti.
In traditia populara: sunt intrebuintate primavara in alimentatie, iar fibrele din tulpinile mai dezvoltate se 525g69f fac fibre textile mai ales pentru saci. Radacina si partile aeriene se foloseau pentru vopsit in galben.
Ceaiul din frunze si varfuri florifere, indulcit cu miere sau zahar se folosea contra tusei, astmului si durerilor de piept.
Unii amestecau cu fagure de miere si se lua cate o lingurita ca leac pentru tuse si dureri de piept.
Decoctul radacinii si al frunzelor se mai lua in tuse cu sange si diferite hemoragii sau la lesin, iar numai al radacinilor contra constipatiei.
Se mai folosea la amigdalita, in bolile de stomac, palpitatii de 4 ori pe zi.
Cu parti aeriene se facea decoct contra hemoragiilor uterine cu care se faceau spalaturi sau la hemoroizi si boli de rinichi. Se mai fierbeau cu alte te si se foloseau la spalatul pe cap o data pe saptamana.
Compozitie chimica: oficinale sunt frunzele (Folium Urticae) si uneori radacina ( Radix Urticae)contin: substante azotoase, toti aminoacizii esentiali: amine (acetilcolina, histamina), glucide (mono, di, si trizaharide), clorofila, fitol, protoporfirina, carotenoide (beta- caroten, xantofila, licopen, violaxatina), tanin, vitaminele A, B2, C, K, acid folic, mucilagii,
Actiune farmaceutica: creste diureza eliminand acidul uric si clorurile, antimicrobian, hemostatic, trofic, emolient, diuretic, antidiareic, astringent, expectorant, activeaza circulatia sangelui cu eliminare de histamina, antiseptic, hipoglicemiant. Astringent in enterite muco-membranoase, enterite acute si cronice, diaree ale tuberculosilor. Extern: cicatrizant, contribuind la refacerea tesuturilor.
Intra frunzele in componenta ceaiului antibronsitic nr 2.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: anemie, avitaminoze, calculoza renala, diabet zaharat, diaree in special ale tuberculosilor, dizenterie, enterite acute si cronice, enterocolite muco-membranoase, guta, hemoragii uterine, hemoroizi hemoragici, matreata, menstre neregulate, hipermenoree, obezitate, rani greu vindecabile, reumatism, seboree, supuratii, ulcer varicos, vaginita atrofica (in asociere cu alte te).
Preparare: intern- o lingura de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se consuma 3 ceaiuri pe zi.
-Din 2 linguri de te se foloseste tot infuzie cu care se vor face bai sau comprese. La hemoroizi se asociaza cu alte te ( coada soricelului, gorun, galbenele)
-2 linguri de radacini maruntite se vor pune la 500 ml apa. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoara si se fac spalaturi pentru cresterea parului.
-Tinctura din 50 g de ta maruntita se vor pune in 250 ml alcool alimentar 70 in caz ca se iau intern, sau sanitar daca se iau extern. Se tin 15 zile apoi se strecoara. Se poate lua cate 1 lingurita diluata intern de 3-4 ori pe zi. Extern se va tampona local. Se poate aplica si tampon sub pansament.
- 2 lingurite de ta maruntita se va pune la 500 ml otet. Se va lasa timp de 10 zile dupa care se strecoara. Se foloseste in amestec cu apa pentru clatirea parului sau la diferite afectiuni cutanate unde de asemenea se pune diluat.
Urzica are un puternic efect depurativ, fiind calmant in guta, reumatism si diabet Cu urzica uscata si maruntita se pot condimenta mancaru [...] |
RICIN Ricinus comunis Fam.Euphorbiaceae. Denumirea populara: boabe de turba, capuse, carlig, cicer, floare boiereasca, recin, ritin. In [...] |
PUFULITA CU FLORI MICI Denumiri populare: limbricas, rasgoage, sburatoare. In traditia populara: se foloseste in ceaiuri alimentare continan [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |