TURTA
Carlina acaulis Fam. Asteracee.
Denumiri populare: ceapa ciorasca, ciorpoloaga, ciorpor, ciurul zanelor, ciurul zorilor, colacul babei, gainusa, iarba ciutei, iarba lupului, marul ciobanului, nevastuica, opiul cer 424f51e bilor, palamida, painea babei, punga babei, sita zanelor, spinul cerbului, tataisa, tula, turcea, turta doaga, turturea.
Compozitie chimica: rizomul si radacinile contin inulina, tanin, rezine, ulei volatil, saruri minerale, etc.
Actiune farmacologica: antiinfectios, diuretic, sudorific, stomahic. Cicatrizant al pielii si mucoaselor. Nu da voie sa se inmulteasca microbii. Distruge stafilococii. Mareste cantitatea de urina eliminata contribuind la dezintoxicarea organismului. Favorizeaza sudoratia. Inlatura procesul inflamator.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, anemie feripriva, ascita, asimilatie deficitara, boli dermatologice, boli de stomac, boli urinare, bronsite, catar bronsic, eczeme, eczeme zemuinde, febra, herpes, hipocalcemie, hipomagnezie, impotenta, infectii dermatologice, infectii cu stafilococ auriu, inflamatii cutanate, pecingine, plagi, raceli, rani, sindrom de malabsorbtie, sterilitate, stomacal (tonic), tuberculoza osoasa, tulburari de crestere la copii, ulcere cronice de gamba, viermi intestinali.
Preparare:
-Se macina cu rasnita ta uscata si se va lua 1 varf de cutit care se va pune sub limba. Se tine timp de 10 minute, dupa care se inghite. Se face de 3 ori pe zi inainte de mese cu 30 minute. Extern se pune praf pe rani.
--Se pun 2 lingurite de ta maruntita in 250 ml apa seara. Se tin pana dimineata la temperatura camerei. Se filtreaza si ta se pune din nou cu apa. De data aceasta se va fierbe pentru 5 minute. Se acopere si se lasa sa se raceasca. Se strecoara apoi peste ceaiul obtinut prin macerare. Se consuma in cursul zilei. Este foarte util la dezintoxicare.
-50 g de ta maruntita se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se astupa bine. Se agita zilnic. Se strecoara dupa 15 zile. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese diluata cu putina apa.
Menopauza este un fenomen fiziologic complex care constă în încetarea definitivă a menstruaţiei, la femeie (la vârsta de 45-50 de ani sau mai de [...] |
amăreală, muguri de brad, cimbrişor (6 - 7 g vârfuri înflorite la jumătate de litru de apă), ciuboţica-cucului, cuscrişor. dreţe, iarbă mar [...] |
amăreală. Anini visnaga, beladonă, busuiocul-cerbilor, bujor, cătină, cătuşă, chiparos, cimbrişor, creţuşcă, cucută, dediţel, eucalipt, [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |