TOPORAS
Viola odorata Fam. Violaceae.
Denumiri populare: caltunasi, carligei, cocosei, fiache, floare-domneasca, flori-marunte, garoafe, ghiorele, hioara, hobridrag, lemonie, ligoare, mereoare, micsandre, micsunele, nemtoaice, sim 828d36i boie, tamaioara, vioara, violete, viorica, zambile de camp.
In traditia populara: florile s-au folosit pentru vopsit in albastru si in cosmetica pentru parfum. Ceaiul din radacini se lua contra tusei. Ca pectoral se folosea si ceaiul din flori. Radacina se dadea copiilor mici sa o roada pentru a le creste dintii. Frunzele ca a tuturor speciilor inrudite, se punea pe rani sau bube.
Compozitie chimica: ulei volatil, viola-cvercetina, violamina (substanta albastra), rezine, zaharuri, acid salicilic, eugenol, odorantina, saponozide, esteri, substante amare, substante minerale.
Actiune farmacologica: emolient, antiinfectios, bactericid, aromatizant, antitusiv, calmant al mucoasei gastrice, behic, expectorant, depurativ sau chiar purgativ in functie de doza folosita.
Preparare: o lingurita de flori maruntite se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se va bea cu lingurita la tuse sau alte afectiuni unde se vor putea consuma 2 cani pe zi, in restul afectiunilor.
-Frunze pisate se aplica extern sub forma de pasta in cancerul pielii, de mai multe ori pe zi. Se tine in functie de toleranta intre 1-3 ore, dupa care se va spala cu ceaiuri din ; tataneasa+ rostopasca+ brusture.
-l lingurita de radacina maruntita se va pune la 250 ml, apa, se va fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoara. Se indulceste cu miere. Se va lua cate o lingurita de trei ori pe zi sau se vor putea consuma 2-3 cani pe zi in afectiunile de mai sus.
TOPORAS Viola odorata Fam. Violaceae. Denumiri populare: caltunasi, carligei, cocosei, fiache, floare-domneasca, flori-marunte, garoafe, ghi [...] |
Se recomandă băi: - cu flori de fân. 1-1,5 kg flori de fân, se fierb o jumătate de oră în 5 1 apă. După filtrate se pune decoctul în baie. [...] |
Un medicament laxativ este cel care produce scaunul. Laxarjvele produc o purgaţie uşoară (blândă) spre deosebire de purgative care au un efect dr [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |