eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratarea bolilor prin plante

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » tratarea bolilor prin plante

Tintaura


TINTAURA

Centaurium umbellatum Fam. Gentinaceae.

Denumiri populare: buruiana de friguri, buruiana de viermi, cintaura, cocosei de gradina, crucea pamantului, fierea pamantului, floare de friguri, frigurele, frigurica, fumarica besicoas 252g68c a, ghintura, hierea pamantului, iarba de curca, iarba frigurilor, iarba incepatoare de sange, ochincele, potroaca, potrocea, sanfirei de camp, scaunel, scanteiuta, taula, trocana, tintaula, tintorie.

In traditia populara: se intrebuinta peste tot la prepararea ceaiurilor contra durerilor de stomac, pentru a mari pofta de mancare si contra frigurilor.

Praful din ta uscata se punea in vin sau tuica care se lua contra racelilor, gripei.

Babele lipovence din Dobrogea tratau convulsiile cu bai de flori de fierea pamantului, spunand ca accesele si crampele trec numaidecat.

Compozitie chimica: in medicina se folosesc partile aeriene (Herba centauri) contine substante amare specifice- eritaurina, unglicozid- eritrocentaurina, rezine, antocianine, gume, eritrosterina, acid oleanic, alcaloizi, substante minerale, etc.

Actiune farmaceutica: stomahic, eupeptic amar, mareste contractia cii biliare, diuretic, sudorific, stimuleaza pofta de mancare prin stimularea secretiilor gastro- intestinale, mareste circulatia sangelui, prin stimularea lui, scade febra. Regenereaza sangele.

Intra in componenta ceaiurilor gastric nr2 si tonic aperitiv.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni sangelui, afectiuni stomacale, anorexie, balonari abdominale, boli de ficat, cistite, colecistite, convalescenta, dischinezii biliare, dismenoree, dispepsii, eczeme, febra, gastrite hiperacide, gripa, guturai, hipertensiune arteriala, leucemie, oxiuri, rani, sciatica, ulcer gastric, ulceratii, varice, varsaturi.

Preparare; o lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se va consuma in trei reprize inaintea meselor principale.

-Suc proaspat pe rani externe se pune de 2 ori pe zi.

-Vin 1 litru in care se va pune 60-70 g de ta maruntita. Se va lasa apoi timp de 8 zile agitand des. Se strecoara si se poate indulci cu miere daca nu aveti diabet. Se va lua cate o lingura cu 30 minute inainte de mese.

- 50 g de ta maruntita se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se tine apoi timp de 15 zile si se va strecura. Se pot lua 20-40 picaturi de 3 ori pe zi cu 15 minute inainte de mesele principale.




Alte materiale medicale despre: tratarea bolilor prin plante

Tulburarea funcţiilor neurovegetative duce la apariţia stărilor numite \"nevroze\", care se manifestă prin stări de angoasă, neurastenie, disten [...]
TRAISTA CIOBANULUI Capsella bursa-pastoris Fam. Cruciferae. Denumiri populare: arior, buruiana de friguri, coada-pisicii, pasatea, pascuta, p [...]
Reprezintă o inflamaţie a bronhiilor produsă de infecţii microbiene. Se manifestă prin tuse cu expectoraţii, cu sau fără febră şi de obicei [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratarea bolilor prin plante

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile