SOPARLITA
Succisa pratensis Fam. Dipsacaceae.
Denumiri populare: calugasoara, coronita, floarea-vaduvelor, floricele de flori albe, muscata-dracului, ochiul-sarpelui, plescaita, ruin-alb, soparlaita.
In traditia populara: 333c24d decoctul tei se folosea la rani, taieturi, impetigo, tricofitie si alte boli de piele. Ceaiul sau decoctul tulpinilor florifere se lua in raceala si boli de stomac. Fierte cu busuioc se luau contra buboaielor si antraxului. Se mai faceau bai la reumatism, dureri de mijloc si altele.
Compozitie chimica: partile aeriene sunt bogate in tanin.
Actiune farmacologica: astringenta prin precipitarea proteinelor folosita mai ales in afectiunile digestive sau dermatologice. Aplicate pe piele sub diferite forme formeaza prin precipitare o pelicula care este un bun protector care nu da voie sa se mai inmulteasca bacteriile. Se poate folosi de asemenea ca antidot in diferite forme de otraviri accidentale. Extern este astringent si dezinfectant.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afte, eczeme zemuinde, dermatoze diverse, diaree, dureri diverse (aplicare externa), echimoze, hiperaciditate gastrica, leucoree, mancarimi de piele, metroragii, stomatite, ulcere de gamba.
Preparare: 1 lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se poate consuma 2-3 cani pe zi. Extern se pun comprese sau spalaturi.
-Sirop din flori si frunze maruntite. Se vor pune 50 g de ta maruntita care se va fierbe intr-un litru de apa timp de 30 minute. Se vor strecura apoi si se va pune la fiecare 100ml de lichid 50 g de zahar. Se fierbe pana capata consistenta unui sirop. Se va lua cate o lingurita diluata de trei ori pe zi in afectiunile interne.
ULM Ulmus campestre. Fam. Ulmaceae. In traditia populara: lemnul sau este intrebuintat pentru unelte si obiecte casnice. Cu decoctul scoart [...] |
cataplasme cu argilă, foi de varză sau de ceapa; sunt posibile numeroase tratamente, în funcţie de diagnosticul medicului, indispensabil în acest [...] |
cimişir, cruciuliţă, drăgaică, ghimpe mic, pelinariţă, portocal, vâsc; 10 -12 picături de amoniac într-un pahar cu apă îndulcită pentru o [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |