|
|
SMOCHINE
Ficus carica. Fam. Moraceae.
Se folosesc fructele sau frunzele si crengile.
In traditia populara: smochina calda se rupea si se punea cu partea carnoasa la buba neagra. In Moldova, se fierbeau infundat, intr-o ulcica acoperita cu capac, cateva roscove 525d33f cu smochine se puneau la buba. Fierte, cu roscove si stafide se luau contra tusei. In Dobrogea, fierte in lapte, se foloseau contra galcilor si a tusei la copii, sub forma de cataplasme puse in jurul gatului, sau se bea lapte in care s-au fiert smochinele. Smochina se punea la durere de masele.
Compozitie chimica: 84 % apa, contin invertina, proteine 1%, glucide15-l8%, materii azotate, celuloza, acizi, un element iritant cand sunt verzi, pectine, vitamina A, B1,B2, C, PP, latexul contine o lipodiastaza( enzima analoga sucului pancreatic) o amilaza si proteoza), enzime, fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom, etc.
Actiune farmaceutica: fructele- emoliente, calmante, tonifiante recomandate sportivilor, femeilor insarcinate, convalescentilor si copiilor, vitaminizante, laxative, emoliente, afectiuni renale. Latexul citotoxic, caustic. Daca se ung petele de vitiligo cu miez de smochine petele se atenueaza foarte mult. Hemostatic prin precipitarea proteinelor, antiinflamatoare diminuand inflamatiile.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni renale, amigdalita, angina, arsuri, astenie fizica si psihica, bataturi, bronsite cronice, ciclu menstrual dereglat, cistite, colite, constipatii cronice, dureri, furuncule, gastrita, gingivite, guturai prelungit, inflamatii pulmonare sau renale, inflamatiile gatului, insomnii, iritatii gastro-intestinale, leucoree, nefrite, negi, plagi atone, pneumonii, raceala, stadii febrile acute, stomatite, traheobronsite cronice, tuse, veruci, viermi intestinali, vitiligo.
Preparare: - se consuma fructe ca atare pentru afectiunile interne zilnic de trei ori preferabil inainte de mese.
-Se vor fierbe 50 g de smochine in 500 ml de apa timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se va consuma in cursul zilei mai ales la aparatul urinar, stomac, ficat, pancreas.
-Se vor pune 6-8 smochine in 250 ml de lapte si se fierb timp de 10 minute. Se consuma pentru constipatie sau ca laxativ.
-Smochinele uscate se pot lasa de seara pana dimineata in lapte si dimineata se vor consuma cu lapte cu tot pentru constipatie.
-Frunze- 2 lingurite se vor pune la 250 ml apa. Se fierb timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se vor consuma 2 astfel de ceaiuri in cazul tulburarilor circulatorii, reglarea ciclului menstrual, etc.
-500 g de smochine se vor fierbe cu un litru de apa, timp de 10 minute dupa care se va lasa sa se raceasca. Este bine ca dupa racire sa se marunteasca cu mixerul si apoi se va pune 250 g de miere. Se va lua ca supliment vitaminic sau in situatiile in care se solicita tratament pentru bronsite afectiunile laringelui, traheii, etc. Se va lua cate o lingurita de 3-4 ori pe zi.
-Se va pune smochina proaspata taiata sau se ung numai cu smochina proaspata petele de vitiligo de mai multe ori pe zi.
-Fructe fierte in lapte se pun pe abcese pentru grabirea maturarii.
-Pe veruci, negi, etc, se va pune latex de la ramurelele tinere de mai multe ori pana la disparitie. Se spune ca in maximum o saptamana trec.
Timp de preparare 40 min. Continut caloric 190 kcal/portie Ingrediente pentru 40 de smochine a 40 smochine mari a 125 g miez de nuca a [...] |
Timp de preparare 40 min. Continut caloric 190 kcal/portie Ingrediente pentru 40 de smochine a 40 smochine mari a 125 g miez de nuca a [...] |
SFECLA Betula vulgaris. Fam. Chenolodiaceae. In traditia populara: intrebuintata in hrana oamenilor si animalelor. Frunza se punea pe taietur [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |