SIMINOC
Helichrysum arenarium. Fam. Compositae.
Denumiri populare: flori de paie, floarea patului, iarba flocoasa, imortele, margica, ochitori, semenic, siminic.
In traditia populara: s-a folosit la vopsit 444i86e in galben. Florile se fierbeau in rachiu, care se bea pentru galbinare; ori se punea in rachiu, se lasa sa stea cateva zile, apoi se bea. In alte parti se fierbea cu vazdoage si decoctul se bea. Fiarta in lapte pentru galbinare.
Compozitie chimica: florile- substante amare, taninuri, flavonozizi, saponozide, apigenina, astragalina, coloranti, cvercetrol, hamferol, glicozide, ulei volatil, saruri minerale.
Actiune farmacologica: activeaza secretia biliara, scade colesterolul, diminueaza durerile ficatului, diuretic prin marirea cantitatii de urina, astringenta datorita taninului care ajuta la precipitarea proteinelor, antidot al otravurilor cu metale grele, expectorant datorita saponinelor, creste diureza si transpiratia. Uleiul volatil are actiune asupra ficatului cat si ca dezinfectant, diuretic. Antioxidant util in lupta cu multe afcetiuni. Se foloseste inflorescenta.
Se utilizeaza la urmatoarele afectiuni: afectiuni biliare si hepatice diverse, afectiuni renale, atonie gastrica, colangite, colecistite cronice, dischinezie biliara, greata, guta, hepatita acuta, hipercolesterolemie, meteorism, pancreatite, icter, intoxicatii, reumatism, tulburari gastro-intestinale, viermi intestinali, voma.
Preparare: - o lingurita de flori maruntite se va pune la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Pentru diversele afectiuni interne se pot consuma 2 astfel de cani pe zi. In cazul viermilor intestinali se va bea dimineata pe nemancate apoi se va lua un purgativ.
-Pentru afectiunile ficatului, pancreasului, stomacului sau rinichiului se va pune in 250 ml de lapte o lingurita de flori maruntite care se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi. Se va putea consuma perioade mai lungi de timp.
-La intoxicatii se vor pune 2 lingurite de flori la 250 ml care vor fi fierte timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se vor consuma mai multe cesti pentru a dezintoxica organismul. Suplimentar se va putea lua si carbune vegetal.
arbore de chinină, bătrâniş, muguri de brad, ceapă de mare, coada-calului, creţuşcă, dintele-dracului, drăgaică, drob, eucalipt, Grindelia r [...] |
1. Dispepsie atonică: a se vedea Dispepsii. 2. Iritaţie gastrică: alge roşii, coada-şoricelului, coriandru, răşină de frasin, ghinţură, ienu [...] |
amăreală, muguri de brad, cimbrişor (6 - 7 g vârfuri înflorite la jumătate de litru de apă), ciuboţica-cucului, cuscrişor. dreţe, iarbă mar [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |